DEH

DEH

Τετάρτη 19 Απριλίου 2017

Εργ. Κεν. Φλώρινας: Επένδυση ενός δις ευρώ στα σκουπίδια!

Η περιοχή βλέπει επενδύσεις να περνούν καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα ενεργειακά, φαίνεται πως το project Μελίτη II κινδυνεύει να ματαιωθεί καθώς ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης, έριξε μια βόμβα τεραστίων διαστάσεων που πιθανότατα θα τορπιλίσει την συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της κινέζικης CMEC. 
«Η επένδυση της κινεζικής CMEC μαζί με τη ΔΕΗ στην Ελλάδα αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία» εξυμνούσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την συνάντηση του με στελέχη της κινεζικής CMEC και της ΔΕΗ.
Tο project Μελίτη ΙΙ ήταν ένα αποφασιστικό βήμα για την κατασκευή της 2ης υπερσύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη μέσω της σύστασης ανεξάρτητης εταιρείας στην οποία θα μετείχαν, η ΔΕΗ, η εταιρεία CMEC και οι ιδιώτες – ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων της περιοχής από τα οποία θα τροφοδοτούνταν ο σταθμός. Μια επένδυση που θα ξεπερνούσε το ένα δις ευρώ, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ακριτικής Φλώρινας (δελτίο τύπου ΔΕΗ 31/08/16).
Ως εργατικό Κέντρο, σεβόμενοι τον θεσμικό μας ρόλο χαιρετίσαμε αρχικά το συγκεκριμένο σχήμα καθώς αποτελούσε πρόταση του Εργατικού Κέντρου από τον Ιούνιο του 2015 πιστεύοντας ότι ήταν και εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός τρόπος για την αξιοποίηση της άδειας κατασκευής του θερμοηλεκτρικού σταθμού Μελίτη ΙΙ και την διάνοιξη και επαναλειτουργία όλων των ορυχείων της περιοχής. 
Επρόκειτο για ένα εταιρικό σχήμα που θα συμμετείχε και η ΔΕΗ ως βασικός πυλώνας και μια επένδυση 1 δις ευρώ που θα δημιουργούσε:
  • πολλές χιλιάδες άμεσες και έμμεσες νέες σταθερές θέσεις εργασίας σε μια εποχή που η ανεργία στην περιοχή αποτελεί μάστιγα και οι νέοι μας -αλλά και όχι μόνο- εγκαταλείπουν την περιοχή ψάχνοντας την ελπίδα σε άλλες χώρες, 
  • ανάπτυξη για την περιοχή, 
  • επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά την κατασκευή της νέας μονάδας, 
  • τόνωση της αγοράς της πόλης καθώς περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ το μήνα θα διοχετεύονταν μέσω μισθών εργαζομένων και εργολάβων
  • Οικονομικά οφέλη για το κράτος από φόρους, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.
  • Επιπλέον θέσεις εργασίας καθώς είχε ανακοινωθεί ότι πρόθεση της κινεζικής εταιρείας σε συνεργασία με τη ΔΕΗ ήταν και η κατασκευή μονάδας παραγωγής “έξυπνων μετρητών”, για την διάθεση τους στην εγχώρια αλλά και τις ξένες αγορές. 
Σήμερα λοιπόν είμαστε στην δυσάρεστη θέση να βλέπουμε να τορπιλίζεται αυτή η διαδικασία και διαπιστώνουμε πως πρόθεση του Υπουργείου είναι η πώληση – εκχώρηση της λιγνιτικής μονάδας Μελίτη Ι (μέσω της διαφαινόμενης πώλησης του 40% των λιγνιτικών μονάδων της εταιρείας) σε ιδιώτες χωρίς την συμμετοχή της ΔΕΗ και με καμία απολύτως διασφάλιση της κατασκευής της 2ης μονάδας στη Μελίτη.
Είναι σε κάθε περίπτωση σαφές, ότι η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να πουλήσει κάποια από τα λιγοστά της «φιλέτα», αφού η πλειονότητα των 14 ενεργών λιγνιτικών της μονάδων βαίνει προς απόσυρση, και άρα χρειάζονται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων για να αναβαθμισθεί, με άλλα λόγια δεν συγκεντρώνει εμπορικό ενδιαφέρον.
Στην κατηγορία των «φιλέτων», εκτός από τον Άγιο Δημήτριο 5, την υπό κατασκευή Πτολεμαίδα 5, και την άδεια για την Μελίτη 2, ανήκουν επίσης η Μελίτη 1 και η Μεγαλόπολη 4. Όλες οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ βρίσκονται κοντά στη διαδικασία απόσυρσης. 
Το ποσοστό του 40% πιθανόν να μπορεί να επιτευχθεί παραχωρώντας 2 λιγνιτικές μονάδες και το ερώτημα που μοιραία προκύπτει: Θα είναι της Φλώρινας αυτές οι μονάδες ή εάν τελικά προχωρήσει το project Μελίτη ΙΙ θα βγουν εκτός και θα παραχωρηθούν ορισμένες από τις υπόλοιπες με επίκεντρο αυτές της γειτονικής Κοζάνης?
Πρωτίστως, καλούμε τον Υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του και να σταθεί με μια έντιμη στάση απέναντι στην κοινωνία της περιοχής μας. Μια κοινωνία που η εξόρυξη του λιγνίτη και η παραγωγή ηλεκτρισμού αποτελούν ουσιώδη πυλώνα της τοπικής οικονομίας με τεράστιες προεκτάσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας και αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας της. Αποτελεί κοινωνικό αγαθό και βασικό αναπτυξιακό εργαλείο, αρκεί να τηρούνται όλες οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις. Και δευτερευόντως τους θεσμικούς εκπροσώπους της περιοχής, Βουλευτές και εκπροσώπους 1ου και 2ου βαθμού της τοπικής αυτοδιοίκησης, να πάρουν θέση.
Το μέλημά μας πρέπει να είναι ένα και μοναδικό. Η ανάπτυξη της περιοχής. Οφείλουμε μια καθαρή και έντιμη στάση και απάντηση στους ανέργους, στους πολίτες αλλά και στις επόμενες γενιές.
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
 
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: