DEH

DEH

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Ακόμα περιμένει η Κομισιόν τις απαντήσεις για τα ΑΔΙ που αποτελούν προαπαιτούμενο της Β' Αξιολόγησης

Ακόμα περιμένει η Κομισιόν τις απαντήσεις για τα ΑΔΙ που αποτελούν προαπαιτούμενο της Β' Αξιολόγησης
Ο ΑΔΜΗΕ μόλις πρόσφατα προχώρησε στην ανάθεση της μελέτης για το θεσμικό πλαίσιο    
Προαπαιτούμενο στην συμφωνία για την Β' Αξιολόγηση στα ενεργειακά είναι το θέμα των ΑΔΙ.
Πρόκειται για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος, τα οποία αφορούν την αποζημίωση που αναλμβάνουν οι Ιδιωτικές Μονάδες για την ετοιμότητα να παρέχουν στο σύστημα ενέργεια, όταν και όποτε χρειασθεί.
Ομως στο Yπουργείο Ενέργειας επικρατεί κωλυσιεργεία, καθώς παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν έστειλε εδώ και 3 μήνες σχετικά ερωτήματα, ακόμη δεν έχει λάβει απαντήσεις.
Οοσν αφορά την σχετική μελέτη για το πλαίσιο ευελιξίας του συστήματος, που έπρεπε να είναι έτοιμη από πέρυσι, μόλις πρόσφατα ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε στην σχετική ανάθεση σε σύμβουλο με εμπειρία.
Από τις καθυστερήσεις επωφελείται η ΔΕΗ, που συνεχίζει να εισπράττει από τους καταναλωτές τα ίδια τιμολόγια που περιέχουν και την χρέωση ΑΔΙ, χωρίς όμως να αποδίδει τις αποζημιώσεις στους παραγωγούς για τις υπηρεσίες που παρέχουν.
Αυτό που έγινε δηλαδή και το 2015, οπότε και το σύστημα έμεινε "ορφανό" μέχρι και το 2016.
Παρά ταύτα οι ιδιώτες δεν έχουν πληρωθεί ακόμα, αν και ο Μεταβατικός Μηχανισμός έχει θεσμοθετηθέι ήδη για ένα έτος από 1/5/2016 και η διάρκεια του έφθασε στην λήξη της.
Η ΔΕΗ από την πλευρά της λόγω των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας δεν ξεκίνησε τις καταβολές χρημάτων.
Ολα δείχνουν ότι και το ζήτημα αυτό θα αναζητήσει την εξομάλυσνή του από το φθινόπωρο, όπως δήλωσε άλλωστε ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης στους εκπροσώπους της Edison.
Το ερώτημα όμως είναι για πόσο θα χρονοτριβούμε βασιζόμενοι στια διαιωνιζόμενες αδυναμίες και στρεβλώσεις του συστήματος σε βάρος τελικά των ίδιων των επενδύσεων;

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: