DEH

DEH

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Η ΔΕΗ, το μαγαζάκι του ΣΥΡΙΖΑ

Γρ. Νικολόπουλος

Η απόφαση της κυβέρνησης να προσλάβει 2.338 αρχαιολόγους για 8 μήνες και να χρεώσει τη μισθοδοσία τους στη ΔΕΗ αποκαλύπτει πολλά πράγματα:

Κατ’ αρχάς, ότι ο ορίζοντας του ΣΥΡΙΖΑ είναι οκτάμηνος. Οι εκλογές θα γίνουν μέσα σε αυτό το διάστημα προκειμένου να υπάρξει πολιτικό όφελος από τις προσλήψεις. Δεν είναι δυνατόν να λήξουν οι συμβάσεις και να απολυθούν οι αρχαιολόγοι πριν από τις εκλογές. Εκτός αν ανανεωθούν οι συμβάσεις ή μονιμοποιηθούν οι αρχαιολόγοι. Αρα έχουμε μια πρώτη οσμή των εκλογικών σχεδιασμών της κυβέρνησης.
Δεύτερον, ότι η κυβέρνηση αναζητεί -και βρίσκει- τρόπους να κάνει προσλήψεις εκτός διαδικασιών για να ξεφύγει από τον έλεγχο των δανειστών. Είναι προφανές ότι στόχος της πλέον είναι οι προεκλογικές παροχές και προσλήψεις συμβασιούχων με περιορισμένη διάρκεια σύμβασης ώστε να εξαγοράσει ψήφους.

Τρίτον, ότι και σε αυτή την περίπτωση κοροϊδεύει και τους Ελληνες και τους ξένους διότι είναι προφανές ότι το κόστος της μισθοδοσίας των αρχαιολόγων που θα πληρώσει η ΔΕΗ θα το μεταφέρει ολόκληρο στους ήδη εξαιρετικά φουσκωμένους από άλλα κόστη λογαριασμούς του ρεύματος. Τελικά λοιπόν ο πολίτης μέσω του λογαριασμού του ρεύματος θα πληρώνει και τους αρχαιολόγους της ΔΕΗ. Κι αυτό είναι καθαρή κλοπή από την τσέπη του πολίτη διότι αν δεν πληρώσει τους αρχαιολόγους θα μείνει χωρίς ρεύμα.

Αυτό γίνεται επειδή η φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων είναι πλέον τόσο υψηλή που δεν μπορεί το κράτος να προσλάβει κανονικά και να καλύψει από φόρους τις δαπάνες μισθοδοσίας κανενός. Καθώς λοιπόν δεν έχει τη δυνατότητα να προσλάβει στο Δημόσιο ακόμη περισσότερους, επιβάλλει στις επιχειρήσεις που ελέγχει να επωμιστούν το κόστος των προεκλογικών του προσλήψεων.

Είναι δε εντυπωσιακό το γεγονός ότι οι προσλήψεις ξεκινούν με αρχαιολόγους οι οποίοι δεν είναι «πρώτης ανάγκης» εργαζόμενοι. Θα συνεχιστούν, φαντάζομαι, με τους περισσότερους αναγκαίους νοσηλευτές, καθηγητές, δασκάλους κ.λπ. και να δούμε σε ποια δημόσια επιχείρηση θα χρεώσουν τους μισθούς τους.

Πρέπει επίσης εδώ να θυμίσουμε ότι η ΔΕΗ επιδοτείται κάθε χρόνο από τον Προϋπολογισμό για την πληρωμή των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών της ταμείων με εκατοντάδες εκατομμύρια. Καθώς επίσης ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα με μειωμένο κύκλο εργασιών, με πάρα πολλά φέσια από απλήρωτους λογαριασμούς, με κόκκινα δάνεια και μεγάλο δανεισμό και με μισθολόγιο 1 δισ. ευρώ ετησίως για τους 18.500 εργαζομένους της. Κατά μέσο όρο οι αμοιβές των εργαζομένων της ΔΕΗ φτάνουν τα 3.868 ευρώ τον μήνα, αν διαιρέσουμε το 1 δισ. με 18.500 και με 14 μισθούς. Το κόστος μισθοδοσίας για τη ΔΕΗ δεν υπάρχει σε καμία άλλη μισθωτή θέση εργασίας στη χώρα. Είναι αδιανόητα υψηλό, όπως αδιανόητα υψηλό είναι και το ποσόν που πρέπει να πληρώνουν κάθε δίμηνο οι πολίτες για πλήθος ελλειμμάτων που επιβαρύνουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ πέραν της κατανάλωσης του ρεύματος.

Είναι φως φανάρι λοιπόν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει τη ΔΕΗ σαν το μαγαζάκι του και με μεγάλη ευκολία φεσώνει μια δημόσια επιχείρηση με προεκλογικές προσλήψεις εντελώς άχρηστες για εκείνη. Η εξυγίανση της ΔΕΗ και μόνο θα ανακούφιζε σημαντικά τους φορολογούμενους. Οπως θα τους ανακούφιζε και η εξυγίανση του Δημοσίου με μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις που θα περιόριζαν τις αδιανόητες σπατάλες, όπως αυτή της πρόσληψης αρχαιολόγων από τη ΔΕΗ. Δεν υπάρχει, όμως, καμία περίπτωση να επιχειρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την εξυγίανση της ΔΕΗ, ούτε των άλλων ΔΕΚΟ, ούτε του δημοσίου τομέα γενικότερα, επειδή ακριβώς μέσω αυτών των οργανισμών και των ΔΕΚΟ μπορεί και εξαγοράζει ψηφοφόρους.

Και φτάνουμε τώρα στο θέμα της πώλησης της ΔΕΗ, το οποίο είναι σημαντικός παράγοντας της «διαπραγμάτευσης» με τους εταίρους για την αξιολόγηση.

Την περασμένη Πέμπτη η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, η «Αυγή», είχε κεντρικό τίτλο στην πρώτη σελίδα της «Ξεπουλάει τη ΔΕΗ ο Μητσοτάκης». Πέραν του εξωφρενικά παραπλανητικού τίτλου, αφού πρωθυπουργός είναι ο Τσίπρας και όχι ο Μητσοτάκης (που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να πουλήσει τίποτα), η «Αυγή» αποκαλύπτει ότι η ΔΕΗ τελικά θα πουληθεί. Εξάλλου αυτή η κυβέρνηση υπέγραψε το 2015 συμφωνία με τους πιστωτές ότι θα μειώσει το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ από το 95% στο 50% μέχρι το 2020. Και αυτό είναι δέσμευση που την έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όχι ο Μητσοτάκης.

Η πώληση της ΔΕΗ λοιπόν είναι από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις για το Ελληνικό Δημόσιο και, αν γίνει, ουσιαστικά θα είναι η πρώτη που κάνει η κυβέρνηση, αφού μέχρι τώρα προτιμούσε να αυξάνει τους φόρους και να μειώνει τις συντάξεις παρά να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: