DEH

DEH

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Διαπραγμἀτευση - Ενεργειακά Κλείνει η συμφωνία χωρίς την πώληση μονάδων της ΔΕΗ

της Μανταλένας Πίου

Την αισιοδοξία ότι μπορεί να κλείσει ακόμα και σήμερα η συμφωνία με τους δανειστές για τα ενεργειακά και μάλιστα πάνω στη «σοφτ» εκδοχή, χωρίς την υποχρεωτική νομοθέτηση της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ τουλάχιστον στη φάση αυτή,  εκφράζουν κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη. 
Οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων που συνεχίζονταν και
χθες επικεντρώθηκαν κυρίως σε τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας, όπως διαβεβαίωναν οι ίδιες πηγές, ενώ αναφορά στην διαπραγμάτευση έκανε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, ενημερώνοντας το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο κ. Παναγιωτάκης φέρεται να δήλωσε πως έχει χαλαρώσει το πρέσινγκ των δανειστών και ότι στη φάση αυτή δεν θα υπάρξει κατάλογος με προς πώληση μονάδες της ΔΕΗ, ο οποίος όμως θα πρέπει να έχει καταρτιστεί ως το τέλος Ιουνίου. Επίσης είπε ότι η ΔΕΗ θα αναθέσει σε σύμβουλο την εκπόνηση μελέτης για τη διαμόρφωση της στρατηγικής της από εδώ και πέρα. 
 Τέλος, οι βασικοί άξονες των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, είναι  :
_* Οι δημοπρασίες ηλεκτρισμού (ΝΟΜΕ): Oι δανειστές έχουν ζητήσει την αύξηση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από τα λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ που διατίθενται μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει καμφθεί η αρχική απαίτηση των δανειστών για σημαντική αύξηση της ποσότητας των ΝΟΜΕ, πχ από 20% που ζητούσαν για το 2017 στο 16%, (έναντι 12% που είναι σήμερα), ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο τελικώς να μην αυξηθεί η ποσότητα, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά.  
Η μόνη νομοθετική παρέμβαση που μπορεί να απαιτηθεί στην τρέχουσα φάση θα είναι η όποια μεταβολή της ποσότητας των ΝΟΜΕ, εφόσον κάτι τέτοιο συμφωνηθεί. Ας σημειωθεί ότι το καθεστώς των δημοπρασιών (ποσότητες, διαδικασίες κλπ) έχει θεσμοθετηθεί με νόμο, γι' αυτό και η όποια αλλαγή χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση. 
Οδικό χάρτη για τα μέτρα απελευθέρωσης της αγοράς λιγνίτη, σε εφαρμογή  της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπρόσωποι του υπουργείου σε συνεργασία με τους θεσμούς και ειδικά την Κομισιόν θα πρέπει να καταστρώσουν το σχέδιο συμμόρφωσης στην απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία  μπορεί να περιλαμβάνει την πώληση λιγνιτικών μονάδων και τη διεξαγωγή μάρκετ τεστ το φθινόπωρο. Το όλο σχέδιο θα συναποφασιστεί με το υπουργείο.
Αναφορά στις υδροηλεκτρικές μονάδες δεν φαίνεται να υπάρχει,  στη φάση αυτή τουλάχιστον
Οδικός Χάρτης για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: