DEH

DEH

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Πράσινο φως για την επιστροφή των 93 εκατ. ευρώ στην ΔΕΗ ανάβει την Πέμπτη το Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ

 
Γιώργος Φιντικάκης
Μια διόλου ευκαταφρόνητη ένεση για τα δοκιμαζόμενα οικονομικά της περιμένει την εβδομάδα αυτή η ΔΕΗ. Την Πέμπτη το Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ αναμένεται σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Energypress" να εγκρίνει την καταβολή των 93 εκατ. ευρώ στην ΔΕΗ ως επιστροφή κεφαλαίου στο πλαίσιο της διαδικασίας απόσχισης του
διαχειριστή των δικτύων από την μητρική εταιρεία.
Το ποσό μόνο αμελητέο δεν είναι για την ΔΕΗ, ειδικά σε μια συγκυρία σαν την τωρινή. Τα νέα όμως που περιμένει με αγωνία η ΔΕΗ θα έλθουν από τις Βρυξέλλες και αφορούν στην διπλή έγκριση αφενός από την DG Energy της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ, και αφετέρου από την DG Comp της εξαγοράς των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο (25%) και την κινεζική State Grid (24%). Κανονικά, και με δεδομένο ότι η ΡΑΕ κατέθεσε τον σχετικό φάκελο στην Κομισιόν στα τέλη Μαρτίου, θα πρέπει το αργότερο εντός διμήνου, δηλαδή έως τα τέλη Μαΐου, να έχει δοθεί το πράσινο φως και να έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η απόσχιση. 
Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει το όσο νωρίτερα ανάψουν οι Βρυξέλλες το πράσινο φως, τόσο το καλύτερο για την ΔΕΗ, αφού οι φετινές υποχρεώσεις πληρωμών της επιχείρησης είναι μεγάλες και ανελαστικές. Σύμφωνα ωστόσο με ανθρώπους που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις διαδικασίες, εκτιμάται ότι οι κοινοτικές αρχές θα εξαντλήσουν το μέγιστο από το νόμο χρονικό περιθώριο των δύο μηνών από την υποβολή του φακέλου στις κοινοτικές αρχές, αφού η ΡΑΕ τον κατέθεσε στα τέλη Μαρτιου.
Σε κάθε περίπτωση, αν η διαδικασία ολοκληρωθεί σχετικά γρήγορα, το ταμείο της ΔΕΗ θα πάρει μια σημαντική ένεση ρευστότητας για την πώληση του 49% του διαχειριστή. Καταρχήν θα εισπράξει 320 εκατ. ευρώ (για το 24% στην State Grid), και σε δεύτερη φάση θα προστεθούν στο ποσό αυτό και τα χρήματα που θα ορίσει ο αποτιμητής για την εξαγορά από το Δημόσιο του 25% του ΑΔΜΗΕ.
Κρίνοντας από την αξιολόγηση που είχε αναθέσει πέρυσι η ΔΕΗ στην Deloitte Bussiness Solutions, η συνολική αξία του ΑΔΜΗΕ είχε αποτιμηθεί στα 964,2 εκατ. ευρώ, και επομένως, σύμφωνα πάντα με αυτό το σκεπτικό, το 25% των μετοχών το οποίο και θα αγοράσει το Δημόσιο ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 240 εκατ. ευρώ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον η τελική αποτίμηση κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα, τότε η ΔΕΗ έχει λαμβάνειν για την πώληση του 49% του ΑΔΜΗΕ ένα ποσό άνω των 560 εκατ. ευρώ.
Το σενάριο φυσικά που ουδείς σε κυβέρνηση και ΔΕΗ θέλει να σκέφτεται -δείγμα ακριβώς της σοβαρής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η ρευστότητα της επιχείρησης- είναι τι θα συμβεί σε περίπτωση που η διαδικασία έγκρισης της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, "κολλήσει" κάπου στα κοινοτικά όργανα, (π.χ. επειδή ο αγοραστής είναι εταιρεία εκτός Ε.Ε.), και συρθεί χρονικά μετά τον Μάιο. 
Θυμίζουμε ότι η τροπολογία για τον ΑΔΜΗΕ, ένα από τα απαραίτητα βήματα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσχισης του διαχειριστή των δικτύων από την ΔΕΗ, ψηφίσθηκε πριν το Πάσχα. Πέραν όλων των άλλων, η τροπολογία καθόριζε και τη δυνατότητα χρηματοδότησης της απόκτησης του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ που θα έχει ως μοναδικό μέτοχο το Δημόσιο, μέσω συμψηφισμού φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο υφιστάμενων όσο και μελλοντικών, της ΔΕΗ και του διαχειριστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: