DEH

DEH

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Κληρώνει εντός της εβδομάδας για το δάνειο της ΔΕΗ, την αποπληρωμή του ομολογιακού και το 25% του ΑΔΜΗΕ.


 
Γιώργος Φιντικάκης

Τέλος στο σίριαλ της λήψης του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 200 εκατ ευρώ, την αποπληρωμή του ισόποσης αξίας ομολογιακού, και την ανακοίνωση από την Deloitte για την αποτίμηση του 25% του ΑΔΜΗΕ. 
Τις τρεις αυτές σημαντικές εξελίξεις ως προς το κεφάλαιο "ρευστότητα" σηματοδοτεί η τρέχουσα εβδομάδα για την ΔΕΗ, το Δ.Σ. της οποίας συνεδριάζει την Πέμπτη, προκειμένου να εγκρίνει διάφορά διαδικαστικά για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και να υπογράψει μεταξύ άλλων την σύμβαση ύψους 200 εκατ ευρώ με τις τράπεζες για το δάνειο. Εν συνεχεία, η επιχείρηση θα επιδιώξει να αποπληρώσει το ισόποσης αξίας ομολογιακό ει δυνατόν ακόμη και την Παρασκευή, διαφορετικά αυτό θα συμβεί στις αρχές της επομένης εβδομάδας.
Ταυτόχρονα η ΔΕΗ αναμένει εντός της εβδομάδας και την ανακοίνωση από την Deloitte Bussiness Solutions της αποτίμησης για το 25% του ΑΔΜΗΕ. Κρίνοντας από την αξιολόγηση που είχε αναθέσει πέρυσι η ΔΕΗ στην Deloitte, η συνολική αξία του ΑΔΜΗΕ είχε αποτιμηθεί στα 964,2 εκατ. ευρώ, και επομένως, σύμφωνα πάντα με αυτό το σκεπτικό, το 25% των μετοχών το οποίο και θα αγοράσει το Δημόσιο ανέρχεται σε κάτι παραπάνω από 240 εκατ. ευρώ.
Καλώς εχόντων των πραγμάτων και εφόσον η τελική αποτίμηση κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα, τότε η ΔΕΗ έχει λαμβάνειν για την πώληση του 49% του ΑΔΜΗΕ ένα συνολικό ποσό άνω των 560 εκατ. ευρώ (320 εκατ ευρώ για το 24% από την State Grid, συν 240 εκατ. ευρώ από την πώληση του 25% στο Δημόσιο).
Στο μεταξύ θέμα ημερών είναι οι υπογραφές ανάμεσα σε ΔΕΗ και τράπεζες για την λήψη του δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, με το οποίο και θα αποπληρωθεί έως την Πρωτομαγιά το ομολογιακό ίσης αξίας.
Ηδη το Δ.Σ. της ΔΕΗ έχει εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση η οποία προβλέπει την εκχώρηση στις τράπεζες συμβάσεων με πελάτες ίσης αξίας με το ποσό του δανείου δηλαδή συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η ΔΕΗ θα δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό όπου και θα κατατίθενται οι εισπράξεις από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς. Επίσης η ΔΕΗ θα αποπληρώσει εντός του έτους 25 από τα 200 εκατ. ευρώ του κοινοπρακτικού, του οποίου το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 5,8%.
Τα νέα όμως που περιμένει με αγωνία η ΔΕΗ θα έλθουν από τις Βρυξέλλες και αφορούν στην διπλή έγκριση αφενός από την DG Energy της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ, και αφετέρου από την DG Comp της εξαγοράς των μετοχών του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο (25%) και την κινεζική State Grid (24%). Κανονικά, και με δεδομένο ότι η ΡΑΕ κατέθεσε τον σχετικό φάκελο στην Κομισιόν στα τέλη Μαρτίου, θα πρέπει το αργότερο εντός διμήνου, δηλαδή έως τα τέλη Μαίου, να έχει δοθεί το πράσινο φως και να έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η απόσχιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: