DEH

DEH

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Τα ορυχεία μπαίνουν στο πακέτο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ. Η παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων θα συνδυαστεί και με την παραχώρηση ορυχείων, όπως προκύπτει από τους σχεδιασμούς. Plan B η διάθεση υδροηλεκτρικών μονάδων. Στην Κοζάνη σήμερα ο Γ. Σταθάκης.

Τα ορυχεία μπαίνουν στο πακέτο πώλησης μονάδων της ΔΕΗ
Σε ιδιωτικά χέρια θα περάσει μέρος των δεύτερων σε παραγωγή ορυχείων λιγνίτη της Ε.Ε. κι ενώ την ίδια στιγμή σήμερα στην Πτολεμαΐδα θα βρεθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Ο λόγος, λοιπόν, για τα ορυχεία της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου, της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης που
ανήκουν στη ΔΕΗ ΔΕΗ +1,75% και συμπεριλαμβάνονται και αυτά στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την παραχώρησή τους. Για την ακρίβεια, μαζί με το 40% των λιγνιτικών μονάδων θα πουληθούν και τα ορυχεία που αντιστοιχούν στους σταθμούς για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η πώληση και κοιτασμάτων λιγνίτη αποσαφηνίστηκε χθες στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αντιπροσωπεία της ΛΑΕ, που αποτελούνταν από τους Παναγιώτη Λαφαζάνη, Νάντια Βαλαβάνη, Θάνο Πετράκο και Δημήτρη Στρατούλη. Εκεί, στη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε ο κ. Σταθάκης στους πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, έγινε γνωστό κατόπιν και σχετικών επίμονων ερωτήσεων των κ. Λαφαζάνη και Πετράκου, ότι πέραν των μονάδων παραγωγής ρεύματος, το «πακέτο» πώλησης συμπληρώνουν και τα κοιτάσματα λιγνίτη. Μάλιστα, αυτή η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώθησε και τον κ. Λαφαζάνη να δηλώσει ότι ουσιαστικά πουλιέται η Δυτική Μακεδονία...
Η διάθεση και λιγνιτωρυχείων επιβεβαιώνεται και από άλλες πηγές του Euro2day.gr και το σκεπτικό έχει να κάνει με το ότι δεν έχει νόημα να πουληθούν μονάδες χωρίς το καύσιμό τους, δηλαδή τον λιγνίτη.

Στην Κοζάνη ο Σταθάκης

Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει προγραμματίσει για σήμερα επίσκεψη στα ορυχεία της Πτολεμαΐδας και στις μονάδες παραγωγής ρεύματος της περιοχής, ενώ το απόγευμα έχει κληθεί από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρο Καρυπίδη να συμμετάσχει στο περιφερειακό συμβούλιο. Ο κ. Σταθάκης αναμένεται να ενημερώσει τους τοπικούς φορείς για τις εξελίξεις στη ΔΕΗ ΔΕΗ +1,75% όπως αυτές έχουν προκύψει μέχρι στιγμής από τις διαπραγματεύσεις.
Ο υπουργός θα επιδιώξει να παρουσιάσει την πώληση μονάδων της ΔEΗ ως αποτέλεσμα μιας δύσκολης αλλά βιώσιμης συμφωνίας. Δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, να μιλήσει και για το ενδεχόμενο σύμπραξης δημόσιων επιχειρήσεων αλλά και της τοπικής κοινωνίας, με σκοπό την απόκτηση μονάδων παραγωγής ρεύματος.
Στη διάρκεια της παραμονής του αναμένεται ότι θα έχει διοργανωθεί συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΔΕΗ ΔΕΗ +1,75%, ως διαμαρτυρία για την πώληση μονάδων.
Κατά τ' άλλα, οι πληροφορίες επιμένουν  ότι στο SLA θα υπάρχει και η πρόβλεψη της πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων, σε περίπτωση που η δημόσια επιχείρηση δεν μειώσει στο 50% τα μερίδιά της στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά στις λιγνιτικές και στα ορυχεία, θα γίνει market test τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, προκειμένου να καταγραφεί κι επίσημα το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: