DEH

DEH

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Eξάμηνη προθεσμία για την πώληση των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ

Πρώτα θα πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες
Είναι ενδεικτικό ότι για το τηλεγράφημα του Reuters που ανέφερε χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να προχωρήσει στην πώληση ορισμένων εκ των βασικών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η αντίδραση της Αθήνας περιορίστηκε σε ένα "ουδέν σχόλιον".




της Μανταλένας Πίου

Eξάμηνη προθεσμία για την πώληση των υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ φαίνεται ότι ήταν το μόνον που κέρδισε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος – Ενέργειας στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Πρώτα θα βγουν προς πώληση λιγντικές μονάδες και αν τον Σεπτέμβριο, το μάρκετ τεστ της αγοράς δείξει ότι δεν υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον, τότε τα πωλητήρια θα μπουν και στις υδροηλεκτρικές μονάδες.

Εμμέσως πλην σαφώς την είδηση επιβεβαίωσε χθες κορυφαίος παράγων του υπουργείου, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν σε συνεργασία με τη ΔΕΗ θα αποφασίσουν ποιες θα είναι οι λιγνιτικές μονάδες, που τεθούν προς πώληση. 

Επισήμως πάντως η κυβέρνηση αφήνει  να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Είναι ενδεικτικό ότι  για το τηλεγράφημα  του Reuters που  ανέφερε χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να προχωρήσει στην πώληση ορισμένων εκ των βασικών λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, η αντίδραση της Αθήνας περιορίστηκε  σε ένα «ουδέν σχόλιον». 
Το λιγντιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ, χωρίς τα υδροηλεκτρικά, δεν φαίνεται πάντως και τόσο ελκυστικό για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς ομίλους, οι περισσότεροι από τους οποίους αποεπενδύουν από τον άνθρακα τα τελευταία χρόνια, λόγω του υψηλού περιβαλλοντικού κόστους. Αλλωστε πριν περίπου ένα χρόνο,  ναυάγησε  η συμφωνία που ήθελε να κλείσει η ΔΕΗ με την Elpedison  για τη σύμπραξη σε μονάδες, επειδή η γαλλική ΕdF, μητρική της ιταλικής Edison, ζητούσε στο πακέτο να ενταχθούν οπωσδήποτε  υδροηλεκτρικά. 

 Οι περισσότερες απο τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, εκτός της «Μελίτη 1» στη Φλώρινα, του  «Αγίου Δημητρίου V» και κάποιων άλλων βαίνουν σε απόσυρση. Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι τον Σεπτέμβριο το ενδιαφέρον για τα λιγνιτικά της ΔΕΗ θα είναι ελάχιστο, προερχόμενο κυρίως από το εσωτερικό – τα ΕΛΤΑ και ενδεχομένως και κάποια άλλη εταιρία- οπότε θα ανοίξει ο δρόμος για τα υδροηλεκτρικά. 

Ποιά είναι τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ

Από τα 14 λιγνιτικά εργοστάσια  της ΔΕΗ  σε λίγα χρόνια θα έχουν απομείνει σε λειτουργία μόνο τα τέσσερα,  ο «Άγιος Δημήτριος V», η «Μελίτη 1», η «Μεγαλόπολη IV» και η υπό κατασκευή μονάδα «Πτολεμαΐδα V». 

Οι υπόλοιπες λιγνιτικές μονάδες βρίσκονται σε διαδικασία απόσυρσης.  Ο Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Καρδιάς περιλαμβάνει τέσσερις μονάδες συνολικής ισχύος 1.212 MW οι οποίες θα κλείσουν ως το 2020 προκειμένου να αξιοποιηθεί το κοίτασμα λιγνίτη το οποίο μάλιστα θεωρείται ιδιαιτέρως πλούσιο. 
Ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου περιλαμβάνει πέντε μονάδες εκ των οποίων οι τέσσερις συνολικής ισχύος 1.220 MW προβλέπεται να κλείσουν το 2025. Σε λειτουργία θα παραμείνει μόνο ο Άγιος Δημήτριος V,  ισχύος 375 MW ο οποίος υπολογίζεται ότι έχει άλλα 17-20 χρόνια ζωής αφού εγκαινιάστηκε το 1997. 

Οι δυο μονάδες του Αμυνταίου συνολικής ισχύος 600 MW έχουν ηλικία περίπου 30 ετών και θεωρούνται ιδιαίτερα ταλαιπωρημένες εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητας του καυσίμου σε πυριτικά που οδήγησε σε φθορές των υπό πίεση στοιχείων στους λέβητες, καθώς και στους αγωγούς καυσίμου των μύλων και τους αγωγούς καυσαερίων. 

Από τις  δυο μονάδες της Μεγαλόπολης συνολικής ισχύος 600 MW η διάρκεια ζωής της Μεγαλόπολης ΙΙΙ είναι έως το 2020 και της Μεγαλόπολης IV έως το 2032. 

Στο πλαίσιο αυτό είναι προφανές ότι η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να δώσει προς πώληση την «αφρόκρεμα»  του λιγνιτοπαραγωγικού δυναμικού της, ορισμένες από τις πιο σύγχρονες μονάδες της, όπως τη Μελίτη 1 για την οποία έχει υπογράψει και το μεμοράντουμ με την κινεζική CMEC,   τον Άγιο Δημήτριο V, τη Μεγαλόπολη IV ,  την άδεια για τη Μελίτη ΙΙ (που επίσης περιλαμβάνεται στο μνημόνιο με τους Κινέζους)  ή την υπό κατασκευή «Πτολεμαΐδα V». Και αμέσως μετά σειρά θα έχουν τα υδροηλεκτρικά. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: