DEH

DEH

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Η ΔΕΗ «ρυθμίζει» τις οφειλές της κυβέρνησης

Σε τι συνίσταται η «τριφασικότητα» της κυβέρνησης;

Του Χάρη Παυλίδη

Φαντάζομαι πως όλοι τώρα αντιλαμβάνονται γιατί η χώρα βρίσκεται σε αφασία αρκετά χρόνια πριν τα μνημόνια χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι των πρώην αγανακτισμένων και εσχάτως βολεμένων.

Γιατί τώρα επιβεβαιώνεται ότι αγανακτισμένοι και βολεμένοι είναι ένα και το αυτό όταν απειλείται η ασφάλεια που επί δεκαετίες τους παρείχε έναντι αντιπαροχής το πολιτικό σύστημα. Απλώς επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ η αφασία απέκτησε και κυβέρνηση τριφασικού χαρακτήρα.


Σε τι συνίσταται η «τριφασικότητα» της κυβέρνησης; Μα, στον αυτοεξευτελισμό, στην αυτογελοιοποίηση της και όπου να’ ναι στον αυτοχειριασμό της. Διότι σε μια χρονική στιγμή που η χώρα παραπαίει εξαιτίας της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, όταν ο κόσμος στενάζει από τους φόρους και η οικονομία καταβυθίζεται, είναι επιεικώς παράλογο οι υπουργοί να κάνουν «μασάζ» σε βουλευτές «ευαίσθητων» περί τη ΔΕΗ περιφερειών προκειμένου να χαλαρώσουν από το άγχος που τους προκαλεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Πρόκειται για «τριφασικούς» τύπους, που με… πόνο ψυχής ψηφίζουν τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων, αλλά επιδεικνύουν δημοκρατική ευαισθησία και αντιστέκονται σθεναρώς όταν η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αφορά την «πελατεία» τους.

Προφανώς δεν έχουν καταλάβει σε ποια εποχή βρίσκονται. Γιατί λίγο υποψιασμένοι να ήταν θα είχαν ακούσει ότι εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη δεν υπάρχουν μονοπώλια. Το θέμα, όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι η άγνοια. Είναι ότι έχουμε να κάνουμε με άσχετους βουλευτές που δεν ξέρουν τι ψήφισαν, αλλά και με μια επικίνδυνη κυβέρνηση που… δεν θυμάται τι υπέγραψε.
Να θυμίσω λοιπόν ότι το τρίτο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, πριν από δύο χρόνια, προβλέπει ότι μέχρι το 2020 η ΔΕΗ θα κατέχει το 50% της αγοράς έναντι του 95% που κατέχει. Κατόπιν αυτού δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οι υπουργοί έχουν πέσει με τα μούτρα στις «μαλάξεις», οι βουλευτές εμφανίζονται αγχωμένοι στα «μασαζάδικα» των εκλογικών τους περιφερειών, ενώ οι «Φωτόπουλοι» απειλούν ότι θα βυθίσουν τη χώρα στο σκοτάδι.

Πρόκειται για μια γκροτέσκο παράσταση που δεν έχει προηγούμενο στα χρονικά των συσκοτίσεων με τις οποίες η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ τιμωρούσε κατά καιρούς τους καταναλωτές εκβιάζοντας τις κυβερνήσεις.

Και πως να υπάρχει προηγούμενο σε μια φαρσοκωμωδία όπου η κυβέρνηση ενώ τρέχει με τη ψυχή στο στόμα να κλείσει την αξιολόγηση, στην οποία σημειωτέον έχει συμφωνήσει στη μείωση του αφορολόγητου και στη μείωση συντάξεων, εμφανίζεται να αντιστέκεται διαφωνώντας δήθεν στην πώληση της ΔΕΗ ώστε να εξευμενίσει τους δικούς της συνδικαλιστές. Όλους εκείνους που την έσπρωξαν στην εξουσία μπουκάροντας στα γραφεία, προπηλακίζοντας και απειλώντας διοικητή και μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Κατόπιν όλων αυτών και ενώ πλησιάζει το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ΔΕΗ(οι συνδικαλιστές που ουσιαστικά τη διευθύνουν) προχωρώντας στην αξιολόγηση των υποσχέσεων που είχε πάρει από το ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται… να ρυθμίσει τις οφειλές της κυβέρνησης. Περιττό να λεχθεί ποιοί θα πληρώσουν(πάλι)… τη ρύθμιση.

*O Χάρης Παυλίδης είναι δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ; NEWS247.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια: