DEH

DEH

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για τη ΔΕΗ

Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για τη ΔΕΗ
Οι θεσμοί επανέφεραν τη μικρή ΔΕΗ, σε ποσοστό μάλιστα 40%, και πετύχαμε τον αποκλεισμό αυτού του σχεδίου, όπως και της πώλησης των υδροηλεκτρικών σταθμών υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας πριν από λίγη ώρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Μακεδονίας.
Ο Γιώργος Σταθάκης αποκάλυψε ενώπιον των εκπροσώπων των τοπικών φορέων και των εργαζομένων της ΔΕΗ το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αλλά και το χρονικό ορίζοντα της εφαρμογής των συμφωνηθέντων με τους θεσμούς για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων και ορυχείων.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση περιέγραψε πως «αυτό που ανέτρεψε όλα τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα ενεργειακά ήταν η οριστική καταδικαστική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στον λιγνίτη. Η απόφαση εκδόθηκε τα Χριστούγεννα», σημείωσε ο κ. Σταθάκης ξεκινώντας το αφήγημα του, και συνέχισε: «Η απόφαση αυτή αναφέρει πως στην προκήρυξη διαγωνισμών για τα τέσσερα ορυχεία (σ.σ. Βεύη, Δράμα, Ελασσόνα και Βεγόρα) δεν θα πρέπει να συμμετάσχει η ΔΕΗ.
Όμως επειδή οι διαγωνισμοί αυτοί δεν θα γίνουν, η Κομισιόν ζήτησε αντισταθμιστικά μέτρα ώστε να δοθεί χώρος στους ιδιώτες», είπε ο υπουργός για να αναδείξει και μια διάσταση απόψεων μεταξύ των θεσμών: «Οι θεσμοί, όμως επανέφεραν σχέδιο για μικρή ΔΕΗ, μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο από το προηγούμενο, δηλαδή να πουληθεί οριζόντια το 40% της δημόσιας επιχείρησης».
Ο ίδιος περιέγραψε τη γραμμή της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τονίζοντας την άρνηση της κυβέρνησης: «Εμείς επιμείναμε και επαναφέραμε τη συζήτηση στο πεδίο της προσαρμογής της χώρας μόνο στην απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου. Κι έτσι ξεκίνησε ξανά η διαπραγμάτευση σε αυτή τη βάση».
Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, βρίσκεται στο τελικό στάδιο και πιστεύουμε ότι θα καταλήξει πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου.
Κατά τον υπουργό, η συμφωνία με τους θεσμούς θα αναφέρεται σε γενικές αρχές, οι οποίες θα εξειδικευτούν από τώρα μέχρι το Φθινόπωρο. Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η ΔΕΗ και η Κομισιόν προκειμένου να διαμορφώσουν το ποσοστό παραχώρησης λιγνίτη σε τρίτους.
Ο ίδιος είπε ότι στις αρχές της συμφωνίας η κυβέρνηση πέτυχε να αποκλείσει την οριζόντια πώληση του 40% της ΔΕΗ και των υδροηλεκτρικών, να μην υπάρχει περιορισμός ως προς τη συμμετοχή σε σχήματα με ιδιώτες του δημοσίου άμεσα ή έμμεσα (με εταιρίες) αλλά και φορέων της τοπικής κοινωνίας. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα υπάρχει περιορισμός ως προς το ποιες λιγνιτικές μονάδες θα πουληθούν (ρυπογόνες ή καινούργιες). Στο διάλογο θα συμμετάσχουν θεσμοί, κυβέρνηση και ΔΕΗ.
Ο κ. Σταθάκης άσκησε κριτική και στη ΝΔ λέγοντας ότι «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θέλουν πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ αλλά και πώληση της ΔΕΗ». 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: