DEH

DEH

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Φάμελλος: Στόχος είναι η εξέλιξη, η εξυγίανση και η πρόοδος της ΔΕΗ και όχι το ξεπούλημά της

Φάμελλος: Στόχος είναι η εξέλιξη, η εξυγίανση και η πρόοδος της ΔΕΗ και όχι το ξεπούλημά της
Όπως είπε «έχουμε ζητήσει από την ΔΕΗ να καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε να υπάρξει μία ομαλή μετάβαση στην νέα ενεργειακή εποχή, με μείωση του ποσοστού εμπορίας της ΔΕΗ, χωρίς να ξεπουληθεί και με το μέγιστό όφελος και για τη ΔΕΗ και για τη χώρα μας».    
«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι οποίες ήθελαν πλήρες ξεπούλημα και  ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών υποδομών» δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας νωρίτερα στον ρ/σ Real FM αναφερόμενος στα θέματα της ενέργειας που μπλοκάρουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Όπως είπε ο κ. Φάμελλος «έχουμε ζητήσει από την ΔΕΗ να καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση, ώστε να υπάρξει μία ομαλή μετάβαση στην νέα ενεργειακή εποχή, με μείωση του ποσοστού εμπορίας της ΔΕΗ, χωρίς να ξεπουληθεί και με το μέγιστό όφελος και για τη ΔΕΗ και για τη χώρα μας».
Στο επίπεδο του ενεργειακού μείγματος ανέφερε, ότι «έχουμε μειώσει πάρα πολύ την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, που σήμερα είναι σε ποσοστό 30%, με ταυτόχρονη αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ποσοστό 25%.
Δεν τίθενται, λοιπόν, ζητήματα σχετικά με την βασική ενεργειακή πολιτική της χώρας, ούτε καθυστέρηση σε σχέση με τις δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή.
Όμως, δεν θα δεχθούμε να ξεπουληθούν μερίδια της αγοράς, χωρίς να πάρει η ΔΕΗ αυτό που της αντιστοιχεί.
Στόχος είναι η εξέλιξη, η εξυγίανση και η πρόοδος της ΔΕΗ και όχι το ξεπούλημά της».
Εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ ανέφερε, ότι στόχος της Ελληνικής πλευράς είναι «το κλείσιμο των διαφορών που έχουν απομείνει κατά τη συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια και βέβαια, η επίλυση των θεμάτων του πλεονάσματος, του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης».
Υποστήριξε δε, ότι «δεν οφείλεται στην Ελληνική πλευρά η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Έχουμε τηρήσει τη συμφωνία του 2015 και δεν αποδεχόμαστε το γεγονός, ότι τίθενται εκ των υστέρων ζητήματα, εκτός του αρχικού πλαισίου της συμφωνίας».
Ερωτηθείς για την χθεσινή συνέντευξη του κ. Ντάισελμπλουμ σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη, ο κ. Φάμελλος είπε, πως η αντικατάσταση του ΔΝΤ από τον ΕSM είναι μια πρόταση, που έχει ακουστεί και παλιότερα, μεταξύ άλλων και από την Γερμανική πλευρά.
«Άποψή μας παραμένει ότι η Ευρώπη μπορεί να λύνει μόνη της τα θέματά της και δεν υπάρχει λόγος παρουσίας του ΔΝΤ στην Ευρώπη» είπε και συμπλήρωσε ότι «ας μην ξεχνάμε, ότι το ΔΝΤ θέτει ζητήματα εκτός συμφωνίας και εκτός Ευρωπαϊκού κεκτημένου, κυρίως στα εργασιακά».
Σημείωσε ακόμη, ότι «η τοποθέτηση του κ. Ντάισελμπλουμ φαίνεται να επιβεβαιώνει την αρχική μας άποψη για το ρόλο του ΔΝΤ στην Ευρώπη».
Εξάλλου, όπως είπε, «τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 δεν ήταν αρνητικά για τη χώρα και αποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει και άλλο μοντέλο, πέρα από αυτό που προτείνουν οι δανειστές.
Γνωρίζουμε ότι η πολιτική πίεση από τη νεοφιλελεύθερη πλευρά είναι μεγάλη, ακριβώς γιατί αμφισβητούμε το δικό της μοντέλο.
Όμως, εμείς εκπροσωπούμε τους Έλληνες πολίτες και επιθυμούμε να υλοποιήσουμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής.
Γι' αυτό και δημιουργούμε συμμαχίες στην Ευρώπη.
Η διαπραγμάτευση πρέπει να κλείσει με το λιγότερο δυνατό, μηδενικό δημοσιονομικό κόστος για τη χώρα.
Ως προς αυτό είναι καιρός να πάρουν ξεκάθαρη θέση τα κόμματα της Αντιπολίτευσης».
Πρόσθεσε ότι «θέλουμε να προχωρά η Ευρώπη με γνώμονα τη λογική.
Δεν μπορούμε να συζητάμε παράλογα πράγματα.
Πιστεύουμε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θέλουν να υπάρχει Ευρωπαϊκή σύνθεση και Ευρωπαϊκό μέλλον.
Σε καμία περίπτωση δεν τίθενται για τη χώρα μας ζητήματα δυσλειτουργίας του τραπεζικού συστήματος ή κουρέματος των καταθέσεων, όπως διαρρέουν κάποια ΜΜΕ.
Δεν υπάρχει σενάριο επανάληψης του 2015. Εντός και εκτός της χώρας τροφοδοτείται κατά καιρούς μια εικόνα ανησυχίας, η οποία εντούτοις προέρχεται από την  σφαίρα της πολιτικής και όχι της οικονομίας».


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: