DEH

DEH

Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Κ.Χατζηδάκης: Θυσιάζουν συντάξεις και αφορολόγητο για να δώσουν... μάχη για τη ΔΕΗ

Κ.Χατζηδάκης: Θυσιάζουν συντάξεις και αφορολόγητο για να δώσουν... μάχη για τη ΔΕΗ
"Είναι τέτοιος ο δογματισμός τους που θυσιάζουν τις συντάξεις και το αφορολόγητο για να δώσουν μία μάχη, για τη ΔΕΗ, που είναι οφθαλμοφανώς λάθος", είπε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.
Σε συνέντευξή του στο ρ/σ του Alpha ο κ. Χατζηδάκης, εξήγησε: "Θα φανεί τι ακριβώς συμβαίνει, πως τοποθετείται ο ΣΥΡΙΖΑ στην αξιολόγηση. Πάντως εκείνο που φαίνεται είναι
ότι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν δυσκολία να προχωρήσουν με την απελευθέρωση αγοράς ενέργειας και να κάνουν κινήσεις στη ΔΕΗ που θα τη σώσουν και θα βάλουν λεφτά στα ταμεία. Είναι τέτοιος ο δογματισμός και η σύγχυση τους", συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη "η ΔΕΗ έφτασε στο χείλος της καταστροφής. Το καταλαβαίνει και η ίδια η διοίκησή της". Επέκρινε, όμως, την τακτική της κυβέρνησης. "Ακόμα και αν δεν πιστεύουν 100% ότι πρέπει να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας, μπροστά στον κίνδυνο να μειωθούν τόσο οι συντάξεις όσο και το αφορολόγητο, μια κυβέρνηση έρχεται και ανταλλάσσει την ενέργεια με ένα ελαφρύτερο πακέτο για αφορολόγητο", είπε χαρακτηριστικά.
 
Στη Νέα Δημοκρατία "από την εποχή που είχαμε ψηφίσει το νόμο για τη μικρή ΔΕΗ, είπαμε ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει επενδύσεις. Υπάρχει συζήτηση για την αναχρηματοδότηση των δανείων της και φαίνεται ότι θα τα καταφέρει τσίμα – τσίμα".
 
Για να σωθεί η ΔΕΗ "χρειάζονται κινήσεις εξυγίανσης. Η κυβέρνηση σταμάτησε την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ βρήκε το 1/3 των χρημάτων που θα έπαιρνε από την αγορά". Ο κ. Χατζηδάκης, πάντως, τόνισε ότι "δεν υπάρχει επενδυτής για τη ΔΕΗ. Έχει φτάσει  σε απαξίωση. Χρειάζεται να ξεκινήσουμε ένα σχέδιο μόνοι μας. Στο τέλος θα δούμε που θα καταλήξουν. Δεν μπορώ να κάνω σενάρια αλλά βασικός μου ρόλος είναι να εξηγήσω στον κόσμο τι ακριβώς συμβαίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 συμφώνησε με την τρόικα να πάει η ΔΕΗ από το 95 στο 50% της αγοράς το 2020, χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα. Αυτό το πράγμα υπερασπίζομαι. Γίνεται μια μάχη να κρατήσουμε αυτή την ανοησία. Ο μόνος που ωφελείται από αυτή την απαξίωση είναι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ".
 
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας "ο μόνος τρόπος να βάλει λεφτά στο ταμείο η ΔΕΗ είναι μέσω πώλησης ή παραχώρησης μονάδων. Μόνο έτσι θα πάρει λεφτά να πληρώσει τους μισθούς. Ο κίνδυνος τώρα είναι να συνεχίσει η ΔΕΗ την πορεία που έχει τα τελευταία χρόνια".

Για τη δικογραφία του "Ερρίκος Ντυνάν" που διαβιβάστηκε στη βουλή, ο Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε την άγνοιά του: "Δεν έχω ιδέα. Δεν έχω μιλήσει ποτέ για το θέμα της Πειραιώς ή της όποιας σύμβασης. Είναι ανέκδοτο", επεσήμανε.
 
Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν τις εκλογές μονόδρομο για τη χώρα. "Βλέπω ότι τα πράγματα στην οικονομία είναι ανοιχτά και ότι το πρόβλημα βαθαίνει. Προφανώς θέλουν να κρατήσουν την εξουσία, αλλά όλα είναι ανοιχτά. Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα τώρα έχουμε αποτύπωση του αδιεξόδου της κυβέρνησης. Αν πάει ορθώς και κλείσει την αξιολόγηση, είναι εξαιρετικά αμφίβολο πως θα επανέλθει η εμπιστοσύνη και θα πάρει μπρος η μηχανή", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: