DEH

DEH

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

«Μόνο για τις δημοπρασίες ενέργειας θα συζητήσουμε με τους πιστωτές».


Αποτέλεσμα εικόνας για θεσμοι 
 
 «Οι θεσμοί δεν έχουν θέσει ζήτημα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ», υποστήριξε ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης.
 «Δεν υπάρχει τώρα στην ατζέντα μας πίεση για πώληση μονάδων. Το θέμα της διαπραγμάτευσης στα ενεργειακά είναι τα ΝΟΜΕ, καθώς και η περιγραφή των χρονοδιαγραμμάτων για την απομείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική». Με αυτή την απάντηση
στην ερώτηση για το εάν οι θεσμοί έχουν θέσει στην κυβέρνηση ζήτημα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απέφυγε τόσο να διαψεύσει όσο και να επιβεβαιώσει άμεσα τις σχετικές πληροφορίες. Εστίασε στο θέμα των ΝΟΜΕ, που όπως είπε υπάρχουν διαφορετικές απόψεις με τους θεσμούς, σημειώνοντας ότι οι δανειστές ζητούν η αξιολόγηση της εφαρμογής τους να γίνει τον Ιούνιο κι εμείς τον Δεκέμβριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει αξιολόγηση τον Ιούνιο από τη ΡΑΕ, με τους πιστωτές να προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση αξιολόγηση από τους θεσμούς σε συνεργασία με τη ΡΑΕ.Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στη συζήτηση για τα ΝΟΜΕ είναι ιδιαίτερα αποδυναμωμένη μετά τη μη επίτευξη του δεσμευτικού στόχου για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο τέλος του 2016 και τη στασιμότητα που παρατηρείται στη λιανική αγορά τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει μάλλον ότι οι θεσμοί κατά την έλευσή τους στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη δύσκολα θα υποχωρήσουν στο αίτημά τους για τις ποσότητες ισχύος που θα πρέπει να δημοπρατήσει η ΔΕΗ το 2017 και μέχρι το 2019. Οι δηλώσεις του υπουργού για τα ανοιχτά ενεργειακά θέματα της διαπραγμάτευσης έγιναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες από κοινού με τις διοικήσεις του ΛΑΓΗΕ και του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Αναφερόμενος συνολικά στην πορεία των διαπραγματεύσεων, σημείωσε ότι «αν προχωρήσουν όλα πολύ γρήγορα και κλείσει η συμφωνία όπως επιθυμούμε, θα επιτευχθεί ο στόχος της συμμετοχής στο ποσοτική χαλάρωση».
Ο υπουργός τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναδιοργάνωση της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενόψει του μοντέλου στόχου (Target Model), καθώς και την επίτευξη της σύγκλισης τιμών (price coupling) με τις ευρωπαϊκές αγορές, θεωρείται το Χρηματιστήριο Ενέργειας, για το οποίο υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΛΑΓΗΕ και του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας. Η έναρξη της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αναμένεται, σύμφωνα με τον υπουργό, στα μέσα του 2018. Το πρώτο βήμα για την προώθηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας θα είναι η εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση από τη ΡΑΕ. Αντικείμενό του θα είναι η σύσταση δύο εταιρειών. Η πρώτη θα αναλάβει την εκκαθάριση, τον διακανονισμό και τη διαχείριση του χρηματοοικονομικού κινδύνου των τριών αγορών (Προθεσμιακή, Προημερήσια και Ενδοημερήσια). Η δεύτερη εταιρεία θα παρέχει υποστήριξη προς τον ΛΑΓΗΕ με συστήματα πληροφορικής και τεχνογνωσία προηγμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων, ώστε να ανταποκριθεί στον ρόλο του ως λειτουργός των τριών αγορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: