DEH

DEH

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ΠΥΡΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΤΑ Μαυραγάνη

Πυρά Ελλήνων Ευρωβουλευτών κατά Μαυραγάνη


του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Πυρά κατά του υφυπουργού Υποδομών Νίκου Μαυραγάνη εκτοξεύουν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του αναφορικά με την υπερψήφιση τροπολογίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βάσει της οποίας η Ελλάδα εντάσσεται στο νέο Ταμείο Εκσυγχρονισμού του ηλεκτροπαραγωγικού ταμείου που δημιουργείται για την περίοδο 2021 - 2030 αποκτώντας πρόσβαση σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, για να κάνει επενδύσεις αναβάθμισης του δικτύου.
Συγκεκριμένα, με την ανακοίνωση που έβγαλε χθες ο κ. Μαυραγάνης για το θέμα των Ρύπων όχι μόνο προσπαθεί να παρουσιάσει ως κυβερνητικό κατόρθωμα μία επιτυχία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, αλλά και να παραπλανήσει και τον κόσμο αναφερόμενος σε ανύπαρκτα γεγονότα, όπως καταγγέλλει ο Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Νίκος Ανδρουλάκης.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, δύο μέρες πριν από την υποτιθέμενη συνεδρίαση που επικαλείται στο Δελτίο Τύπου του ο κ. Μαυραγάνης (σ.σ. σε ανάρτηση του μιλάει για την 17η Φεβρουαρίου), η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπερψήφισε τροπολογία που είχε κατατεθεί από τον κ. Νίκο Ανδρουλάκη με τη συνεργασία Ελλήνων και Κύπριων Ευρωβουλευτών (από τη Σοσιαλιστική Ομάδα -SD, την Ομάδα της Αριστεράς -GUE και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα - EPP) και ιδιαίτερα της κας Μαρίας Σπυράκη.
mavraganis
Με την τροπολογία αυτή η Ελλάδα εντάσσεται στο νέο Ταμείο Εκσυγχρονισμού του ηλεκτροπαραγωγικού ταμείου που δημιουργείται για την περίοδο 2021 - 2030. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, για να κάνει επενδύσεις αναβάθμισης του δικτύου και έργα όπως είναι η υποθαλάσσια σύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Επίσης, επενδύσεις θα μπορούν να γίνουν για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Μαυραγάνης με την ανάρτηση του κατηγορείται ότι οικειοποιήθηκε τη δράση αυτή των Ελλήνων Ευρωβουλευτών και δη του κ. Ανδρουλάκη καθώς η υιοθέτηση της ως άνω τροπολογίας ήταν έργο των τους και όχι έργο της κυβέρνησης όπως παρουσιάστηκε.
Επίσης ως ανακρίβεια χαρακτηρίζεται ότι η ΔΕΗ απαλλάσσεται από την υποχρέωση πληρωμής δικαιωμάτων ρύπων. Ούτε η ΔΕΗ, ούτε οι υπόλοιπες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ούτε η Ελλάδα σα χώρα απαλλάσσονται από το εμπόριο ρύπων. Αντιθέτως, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. υφυπουργός θα έπρεπε να ξέρει ότι από την πώληση των δικαιωμάτων αναμένεται να εισέλθουν στα κρατικά ταμεία πάνω από 200 εκατομμύρια το χρόνο.Και καταλήγουν πως είναι ανακριβές ότι «η Ελλάδα με τη ΔΕΗ θα έχει ετήσιο μπόνους 1 δις ευρώ».
Το κέρδος που θα έχει η Ελλάδα για επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής θα είναι περίπου 100 με 150 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για την περίοδο 2021 – 2030, συνολικά δηλαδή 1 με 1,5 δις ευρώ για όλη την περίοδο.

http://www.newmoney.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: