DEH

DEH

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Η "απολογία" Παναγιωτάκη (ΔΕΗ) στην ακρόαση της ΡΑΕ - Ποιους

Η "απολογία" Παναγιωτάκη (ΔΕΗ) στην ακρόαση της ΡΑΕ - Ποιους και γιατί δεν πληρώνει;
Τι ζήτησε η ΡΑΕ και πώς η ΔΕΗ δικαιολόγησε την ιεράρχηση των υποχρεώσεών της
«Υπάρχουν δύο τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος: ο γραφειοκρατικός και ο πραγματικός».
Αυτή ήταν η πρώτη τοποθέτηση του επικεφαλής της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκη στην χθεσινή (22/2) ακρόαση της ΡΑΕ για την διερεύνηση της διαχείρισης των εισροών της επιχείρησης, με αφορμή τις απλήρωτες οφειλές προς ΛΑΓΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ που συμποσούνται περί τα 600 εκατ. ευρώ.  
Με την φράση αυτή, ο κ. Παναγιωτάκης τοποθέτησε το πρόβλημα στην ουσία του,  που δεν είναι άλλη με το αδιέξοδο και μη βιώσιμο μοντέλο της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού που πλέον αναγνωρίζουν οι πάντες, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν κινείται στην κατεύθυνση επαναπροσδιορισμού του.
Προς το παρόν και ενώ η αγορά ηλεκτρισμού κάθεται πάνω σε μια μαύρη “τρύπα” άνω των 800 εκατ. ευρώ που συνεχώς διευρύνεται, η αντιμετώπιση του προβλήματος δείχνει να είναι γραφειοκρατική.
Χθες η ΡΑΕ κάλεσε σε ακρόαση τη ΔΕΗ, την ερχόμενη Τετάρτη έχει κληθεί σε ακρόαση ο ΔΕΔΔΗΕ και μέσα στον Μάρτιο θα κληθεί ο ΑΔΜΗΕ για το θέμα τον Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) καθώς μόλις προσφάτως διαπιστώθηκε ότι δεν διατηρεί ως όφειλε σωστή αποτύπωση στο σχετικό λογαριασμό (ΥΚΩ) από το 2013 και μέτα!
Το θέμα των ΥΚΩ ήρθε στην επιφάνεια καθώς αποτέλεσε ένα από το επιχειρήματα της ΔΕΗ στο γιατί δεν πληρώνει.
Η ΔΕΗ υπολογίζει ότι θα πρέπει να ανακτήσει μέσω των τιμολογίων ποσό ύψους 600 - 700 εκατ. ευρώ για ΥΚΩ (κόστος ηλεκτροδότησης νησιών και Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο).
Η ΡΑΕ από την πλευρά της αμφισβητεί το ποσό, καθώς ο ΑΔΜΗΕ δεν έχει αποτυπώσει τον σχετικό λογαριασμό με ακρίβεια και έχει ζητήσει εξ αρχής έλεγχο και καταγραφή των στοιχείων προκειμένου να προχωρήσει σε απόφαση για την ανάκτησή τους.
Προκειμένου να μην υπάρξει σημαντική επιβάρυνση για τους καταναλωτές η ανάκτηση σχεδιάζεται να γίνει σε βάθος κάποιων ετών κατά τα πρότυπα που έγινε με την ανάκτηση παλαιών εσόδων του ΔΕΣΦΑ.

Πού εγκαλείται και τι απαντά ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Ο κ. Παναγιωτάκης κλήθηκε χθες να δώσει στοιχεία για την παρακράτηση από την αγορά ενός ποσού περί τα 600 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε ρυθμιστικές χρεώσεις (τέλη δικτύου, συστήματος και ΕΤΜΕΑΡ) τα οποία εισπράττει η ΔΕΗ μέσω του λογαριασμού ρεύματος και θα πρέπει να αποδώσει στον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και στο ΛΑΓΗΕ αντίστοιχα για να πληρωθούν στη συνέχεια οι παραγωγοί ΑΠΕ όπως και οι παραγωγοί των συμβατικών μονάδων.
Ο κ. Παναγιωτάκης πέρασε στην αντεπίθεση καταλογίζοντας στη ΡΑΕ ότι με δικές της αποφάσεις επιβλήθησαν στη ΔΕΗ δυσβάσταχτες χρεώσεις, κατονομάζοντας τα ΑΔΙ και το τέλος ΕΛΕΑΠΕ (χρέωση προμηθευτή) αλλά και παλαιότερες ρυθμίσεις για το άνοιγμα της αγοράς, που όπως είπε κόστισαν στη ΔΕΗ περί το 1,5 δισ. ευρώ.
Η Επιτροπή της ΡΑΕ επέμενε κυρίως στο θέμα του ΕΤΜΕΑΡ εγκαλώντας τη ΔΕΗ για την παρακράτηση ποσών που προορίζονται για την αγορά προκειμένου να χρηματοδοτήσει την επένδυση της νέας μονάδας στην Πτολεμαϊδα.
Ο κ. Παναγιωτάκης παραδέχθηκε το γεγονός αυτό με το επιχείρημα ότι η επένδυση αποτέλεσε εθνική υπόθεση και ότι η διοίκησή του βρήκε υπογεγραμμένη τη σύμβαση κατασκευής και χρηματοδότησής της από την KfW IPEX-Bank με την εγγύηση του γερμανικού Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων Euler-Hermes, για την αναίρεση της οποίας η ΔΕΗ θα έπρεπε να πληρώσει ρήτρες ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Η ΡΑΕ ζήτησε από την ΔΕΗ την υποβολή πρόσθετων στοιχείων μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Αποπληρωμή ομολόγου 100 εκατ. ευρώ με παρακρατηθέντα χρήματα

Η αλήθεια είναι ότι κανείς από την αγορά δεν αναμένει μέσα από τη διαδικασία ακροάσεων που ξεκίνησε η ΡΑΕ κατόπιν συνεχών οχλήσεων από το ΛΑΓΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ που με τη σειρά τους δέχονται πιέσεις από τους παραγωγούς ΑΠΕ, επίλυση του σοβαρού προβλήματος ρευστότητας που μαστίζει την αγορά ηλεκτρισμού και απειλεί να την τινάξει στον αέρα.
Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην ΔΕΗ και στις κινήσεις των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομίας και Ενέργειας για την διάσωσή της πριν συμβεί το ατύχημα.
Τα ταμεία της επιχείρησης έχουν στεγνώσει, κάτι που παραδέχεται και η διοίκηση της ΔΕΗ.
Ο κ. Παναγιωτάκης δεν έκρυψε από την χθεσινή ακρόαση στη ΡΑΕ ότι πληρώνει οφειλές κατά προτεραιότητα.
Εξάλλου το δήλωσε και δημοσίως προσφάτως.
Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη η ΔΕΗ θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο 100 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση του κοινοπρακτικού ύψους 200 εκατ. ευρώ από τις συστημικές τράπεζες δεν έχει ακόμη εγκριθεί.
Η ΔΕΗ θα πληρώσει το ομόλογο γιατί όπως είπε ό ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης εάν δεν το κάνει θα χρεοκοπήσει και μαζί και η χώρα.
Προφανώς τα 100 εκατ. για το ομόλογο έχουν παρακρατηθεί από τους φορείς της αγοράς, αλλά ποιος στην αγορά θα προτιμούσε να «σκάσει» η ΔΕΗ;
Αντιθέτως όλοι, από τους μικρούς των ΑΠΕ μέχρι τους μεγάλους παραγωγούς ζούνε καθημερινά με την αγωνία τι θα γίνει με τη ΔΕΗ.
Το βέβαιο είναι ότι μια βραχυπρόθεσμη λύση θα βρεθεί, το ζητούμενο όμως είναι ένα βιώσιμο μοντέλο αγοράς.
Ο δρόμος αυτός άνοιξε με την παρέμβαση της DG Comp και περνάει μέσα από την πλήρη αναδιάρθρωση της ΔΕΗ μέσω της πώλησης μονάδων.
Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες εκτιμήσεις ο σχεδιασμός αυτός θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι προκειμένου να υλοποιηθεί τάχιστα.

Αντίδραση από ΣΠΕΦ στο δημοσίευμα του World Energy News

Το ρεπορτάζ του World Energy News προκάλεσε την αντίδραση του ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά), ο οποίος επιτίθεται στη ΔΕΗ κάνοντας λόγο για παράνομες παρακρατήσεις πόρων των ΑΠΕ από την επιχείρηση προκειμένου αυτή να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Ειδικότερα, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος, ο ΣΠΕΦ ενημερώνει τα μέλη του για το δημοσίευμα του World Energy News, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Αξιότιμα μέλη, σας προωθούμε ενδιαφέρον δημοσίευμα για το τι διημείφθη στην ακρόαση της ΔΕΗ από την ΡΑΕ, όπου φέρεται ο κος Παναγιωτάκης να παραδέχθηκε πως τα παρακρατούμενα χρήματα των ΑΠΕ χρηματοδοτούν το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα 5.
Ο ΣΠΕΦ όπως γνωρίζετε από τον Οκτώβριο του 2016 έχει εντοπίσει την ρίζα του προβλήματος αυτή, την οποία και έχει αναδείξει δεόντως, όταν η ΔΕΗ προσπαθούσε ρίχνοντας στάχτη στα μάτια να καλύψει τις παράνομες παρακρατήσεις πόρων ΑΠΕ πίσω από την δήθεν συνεχιζόμενη ανεισπραξιμότητα λογαριασμών».


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: