DEH

DEH

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Επιπλέον 45 λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2030 σχεδιάζει η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία προγραμματίζει να εγκαταστήσει την προσεχή δεκαετία 45 εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.
Τα εργοστάσια αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία μετά το 2020 και σταδιακά μέχρι το 2030, σύμφωνα με την αμερικανική ΕΙΑ.
Οι νέες μονάδες θα είναι δυο ειδών, ανάλογα με την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί.
Κάποιες εξ αυτών θα χρησιμοποιούν την πλέον σύγχρονη υπέρ-υπερκρίσιμη (ultra-supercritical) τεχνολογία καύσης, με υψηλό βαθμό απόδοσης και μειωμένες εκπομπές ρύπων και CO2.
Καποιες άλλες θα χρησιμοποιούν τεχνολογία αεριοποίησης-συνδυασμένου κύκλου (integrated gasification combined-cycle).
Ήδη από το 2015 η Ιαπωνία προχωρούσε το διαγωνισμό για μονάδες ισχύος 6000MW από λιθάνθρακα, ενώ προγραμμάτιζε επιπλέον 7 μονάδες, συνολικής ισχύος 7.260MW μέχρι το 2025.
Αυτές, αλλά και οι καινούργιες μονάδες πρόκειται να αντικαταστήσουν παλαιότερες, ένα μέρος των πετρελαϊκών, αλλά και να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν από τις πυρηνικές μονάδες της χώρας.
Το μερίδιο της λιθανθρακικής ηλεκτροπαραγωγής στην Ιαπωνία ανήλθε στο 31% μετά το προσωρινό κλείσιμο των πυρηνικών μονάδων το 2011, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί για το 2030 είναι να περιοριστεί στο 26%.
Βάσει σχεδιασμού, αναμένεται να έχουν επαναλειτουργήσει 42 από τους 54 πυρηνικούς αντιδραστήρες μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς.
Εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια για την ανάπτυξη των νέων μονάδων, η Ιαπωνία θα έχει εγκατεστημένες 45 ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες με καύσιμο λιθάνθρακα μέχρι το 2015.
Παρότι δεν έχει δική της παραγωγή λιγνίτη, η Ιαπωνία καλύπτει τις ανάγκες της με εισαγωγές, κυρίως από την Αυστραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: