DEH

DEH

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Εμπόδια από την Κομισιόν για μεταφορά του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο


Σοβαρές ενστάσεις από την Κομισιόν για τη μεταφορά του 17% της ΔΕΗ στο νέο υπερταμείο, φαίνεται να έχουν προκύψει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Όπως αναφέρουν, ιδίως η πλευρά της Κομισιόν φέρεται να εκφράζει σοβαρές ενστάσεις και να έχει σηκώσει απαγορευτικό απέναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει στο νέο Υπερταμείο το μερίδιο 17% της εταιρείας, το οποίο σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ.
Υπενθυμίζεται ότι, στο Υπερταμείο έχει ήδη διατεθεί το 34% που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ. Δηλαδή, στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσει στο Υπερταμείο το σύνολο των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία (51%) και με τον τρόπο αυτό να απεμπλακεί από την υποχρεωτική πώληση του 17%. Να θυμίσουμε ότι σε αντίθεση με το ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου ο σκοπός είναι αποκλειστικά η πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου, το Υπερταμείο βάσει του καταστατικού του στοχεύει στην βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας και των συμμετοχών του Δημοσίου.

Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει ένα σοβαρό χάσμα στις επαφές με τους δανειστές, ο οποίοι εμμένουν στη συνέχιση της διαδικασίας πώλησης του 17% και της εισόδου στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ. Το κλίμα στις συζητήσεις επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την καθυστέρηση που καταγράφεται στην υλοποίηση του Asset Development Plan του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο προέβλεπε ρητά την πρόσληψη συμβούλου για την πώληση του 17% της ΔΕΗ ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παρά τις διαβεβαιώσεις, η πρόσληψη συμβούλου δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Βεβαίως η κυβέρνηση αντιτείνει ότι στην τρέχουσα συγκυρία, η χρηματιστηριακή αποτίμηση της ΔΕΗ είναι εξαιρετικά χαμηλή και άρα τα έσοδα που θα πάνε για την εξυπηρέτηση του χρέους, πολύ μικρά. Σχετική αναφορά έγινε και από τον πρόεδρο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, ο οποίος συντάχθηκε με την άποψη της κυβέρνησης για μεταφορά του 17% στο Υπερταμείο. Ωστόσο η νέα συζήτηση που άνοιξε για τη δυνατότητα της ΔΕΗ να αποπληρώσει τις εκκρεμείς πληρωμές που έχει μπροστά της το επόμενο δίμηνο αλλά και τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η εταιρεία και η αγορά ενέργειας, δίνουν νέα λαβή στους δανειστές, ο οποίοι επιμένουν ότι η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η ΔΕΚΟ.

Newsroom Αθήνα 9.84

Δεν υπάρχουν σχόλια: