DEH

DEH

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Στο χείλος του γκρεμού η ΔΕΗ: Στο «κόκκινο» η ρευστότητα, χωρίς λιγνίτη ο ΑΗΣ Καρδιάς, αμφίβολη η αποπληρωμή ομολόγου 100 εκατ. ευρώ

Στο χείλος του γκρεμού η ΔΕΗ: Στο «κόκκινο» η ρευστότητα, χωρίς λιγνίτη ο ΑΗΣ Καρδιάς, αμφίβολη η αποπληρωμή ομολόγου 100 εκατ. ευρώ
Οι εργολάβοι που προμηθεύουν τις μονάδες της ΔΕΗ με λιγνίτη έχουν ανεξόφλητα 7 μηνών με αποτέλεσμα να σταματούν σταδιακά την τροφοδοσία τους. Ήδη, ο ΑΗΣ Καρδιάς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα και αν δεν βρεθεί άμεσα λύση θα σταματήσει να λειτουργεί μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες    
Τα πλέον «ζωτικά όργανα» της επιχείρησης αρχίζει να χτυπάει το έντονο πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ, ενώ έντονη είναι η ανησυχία των εργαζομένων ακόμη και για την αδυναμία καταβολής των αμοιβών τους.  
Από την περασμένη εβδομάδα οι εργολάβοι που τροφοδοτούν τον ΑΗΣ Καρδιάς σταμάτησαν να προμηθεύουν λιγνίτη για την τροφοδοσία του με αποτέλεσμα τα αρμόδια στελέχη της ΔΕΗ να δίνουν μάχη να τον κρατήσουν έστω σε υπολειτουργία για να μην σβήσει μεταφέροντας καύσιμο με φορτηγά από άλλα ορυχεία, κάτι όμως που δεν μπορεί να συνεχιστεί πάνω από μερικές ημέρες.
Οι εργολάβοι έχουν να λαμβάνουν από τη ΔΕΗ ανεξόφλητα 7 μηνών με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στηρίξουν άλλο την παραγωγή λιγνίτη με δικά τους κεφάλαια.
Το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει για την συνέχιση της λειτουργίας του ΑΗΣ Καρδιάς αναμένεται να απασχολήσει το σημερινό Γενικό Συμβούλιο Διεύθυνσης της Επιχείρησης, καθώς εάν δεν βρεθούν κάποια κονδύλια η μονάδα θα σβήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.
Το πρόβλημα με τους εργολάβους δεν περιορίζεται μόνο στον ΑΗΣ Καρδιάς αλλά συνολικά στις λιγντικές μονάδες της ΔΕΗ, αφού σε όλους χρωστάει μεγάλα ποσά.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Εμμανουήλ Παναγιωτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Πτολεμαίδα αναγνώρισε το πρόβλημα και ζήτησε από τους εργολάβους να στηρίξουν την επιχείρηση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αφού είναι χρόνια προμηθευτές της ΔΕΗ και η ίδια τους έχει στηρίξει χρηματοοικονομικά.

Λιγότερα κατά 15% τα έσοδα την ημέρα

Η ρευστότητα της επιχείρησης πάντως δεν φαίνεται να βελτιώνεται αλλά αντίθετα δυσχεραίνει περαιτέρω.
Οι ημερήσιες εισροές έχουν περιοριστεί κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, αποτέλεσμα αφενός της μείωσης του μεριδίου της στη λιανική και της έκπτωσης του 15% για την έγκαιρη αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος και αφετέρου του προγράμματος ρυθμίσεων των 36 δόσεων.
Το πρόγραμμα αυτό που βρίσκεται εν ισχύ μπορεί να έχει περιορίσει τις επισφάλειες αφού οι ρυθμιζόμενες οφειλές δεν καταγράφονται στα ανεξόφλητα, αλλά ταυτόχρονα περιορίζει και τις εισροές χρημάτων αφού οι δόσεις έχουν διάρκεια 3 ετών. Δεδομένου μάλιστα ότι ακόμη και αυτές οι ρυθμίσεις δεν τηρούνται μέχρι τη λήξη τους και δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, η διοίκηση της ΔΕΗ φέρεται να στρέφεται στην ενεργοποίηση του μοναδικού αποτελεσματικού μέσου είσπραξης των λογαριασμών, αυτό της αποκοπής με την προσδοκία φυσικά ότι δεν θα της επιβληθεί υπουργικό <βέτο> όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν.

Αγωνία για την αποπληρωμή του ομολόγου την Τρίτη 28/2

Η αγωνία σε ότι αφορά τη ρευστότητα και την ανταπόκριση της επιχείρησης στις υποχρεώσεις της κορυφώνεται καθώς την προσεχή Τρίτη θα πρέπει να αποπληρώσει το ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ, χωρίς ακόμη να έχει εγκριθεί το νέο κοινοπρακτικό των 200 εκατ. ευρώ από τις συστημικές τράπεζες.
Στα ταμεία της επιχείρησης δεν έχουν φτάσει ακόμη ούτε τα 100 εκατ. ευρώ αποπληρωμής λογαριασμών του δημοσίου όπως έχουν δεσμευθεί οι συναρμόδιοι υπουργοί αλλά ούτε και η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 93 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ.
Το ποσό αν και έχει εκταμιευθεί από τον ΑΔΜΗΕ από τις 4 Ιανουαρίου δεν έχει φτάσει στα ταμεία της ΔΕΗ γιατί ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης δεν δίνει το «οκ» καθώς αναμένει να παρέλθουν οι 60 ημέρες από την έγκριση του σχεδίου απόσχισης, διάστημα στο οποίο μπορεί κάποιος πιστωτής να εγείρει ενστάσεις.
Η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται πραγματικά σε απόγνωση, ενώ με αγωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις και η αγορά καθώς πιθανό ατύχημα στη ΔΕΗ θα τη συμπαρασύρει στο γκρεμό.


www.worledenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: