DEH

DEH

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Την ώρα που το σύστημα λειτουργεί σε οριακά επίπεδα Το ρεκόρ αύξησης των εξαγωγών συνεχίζεται

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) οι εξαγωγές ηλεκτρισμού τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 122,09 % φθάνοντας στις 338.234 Mwh, με το μεγαλύτερο μέρος, 107.240 Mwh να πηγαίνουν στην γειτονική Τουρκία.

  
της Μανταλένας Πίου
 
Ρεκόρ αύξησης εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σημειώθηκε τον Δεκέμβριο, με την Τουρκία να απορροφά το μεγαλύτερο μέρος και όπως φαίνεται η αυξητική τάση των εξαγωγών συνεχίζεται τον Ιανουάριο. Την ίδια στιγμή το ελληνικό σύστημα παραμένει σε κατάσταση «συναγερμού επιπέδου 2», με τις συσκέψεις για την επάρκεια φυσικού αερίου να διαδέχονται η μία την άλλη και τους αρμόδιους να συνιστούν «αυτοπεριορισμό» στην ηλεκτροπαραγωγή από αέριο και στη βιομηχανία, που έχει συμβάσεις διακοψιμότητας. 
Η εκτόξευση των τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού της Τουρκίας αλλά και στις άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, όπου η ζήτηση ανέβηκε σημαντικά λόγω του ψύχους, έστρεψε μεγάλο μέρος της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής σε εξαγωγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) οι εξαγωγές ηλεκτρισμού τον Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 122,09 % φθάνοντας στις 338.234 Mwh, με το μεγαλύτερο μέρος, 107.240 Mwh να πηγαίνουν στην γειτονική Τουρκία, που ήταν ο πρώτος εξαγωγικός προορισμός με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, τη Βουλγαρία με 88.851 Mwh.
Στις 6 Ιανουαρίου η αρμόδια τουρκική αρχή, η ΕPDK, αναγκάστηκε να βάλει πλαφόν στις 500 λίρες/ Mwh (137,93 δολ) στις τιμές του ηλεκτρισμού στα συμβόλαια τρίμηνης παράδοσης, προκειμένου να αποτρέψει μεγαλύτερες αυξήσεις, καθώς οι τιμές στα τέλη Δεκεμβρίου είχαν φθάσει ως τις 1.900 λίρες/ Mwh ή 524,12 δολάρια !.
Στην ελληνική χονδρική αγορά, το μέγιστο στην Οριακή Τιμή του Συστήματος σημειώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, όταν για λίγες ώρες η ΟΤΣ κτύπησε τα 299 ευρώ/ Mwh, σύμφωνα με τον ΛΑΓΗΕ 
H μέση οριακή τιμή διαμορφώθηκε πάντως κατά πολύ χαμηλότερα, στα 51,090 ευρώ/ Mwh.
Εν τω μεταξύ, το ελληνικό σύστημα που τον Δεκέμβριο τέθηκε σε «κατάσταση συναγερμού» όσον αφορά στην επάρκεια φυσικού αερίου – καυσίμου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή- εξακολουθεί να βρίσκεται στο όριο, σε «κατάσταση συναγερμού επιπέδου 2» από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα. 
Μάλιστα χθες, μετά από σύσκεψη που έγινε, με πρωτοβουλία του ΔΕΣΦΑ δόθηκαν προτροπές για «αυτοπεριορισμό» στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά και στη βιομηχανική παραγωγή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για σήμερα αναμένεται θερμικό έλλειμμα της τάξης των 220 Mwh και ότι δύο μονάδες της ΔΕΗ, η Κομοτηνή και το Λαύριο θα γυρίσουν σε χρήση ντίζελ. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε τον Δεκέμβριο κατά 24,28% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015 – τάση που αναμένεται να συνεχιστεί τον Ιανουάριο. Πέρυσι η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο κάλυπτε το 21% του ενεργειακού ισοζυγίου και τώρα καλύπτει το 38%, πράγμα που εξηγεί τις αυξημένες ανάγκες για ποσότητες αερίου. Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί και η ζήτηση για ηλεκτρισμό στο εγχώριο σύστημα, κατά 6,81% τον Δεκέμβριο, με τις βιομηχανίες και τις επιχειρήσεις στη μέση τάση να αυξάνουν την κατανάλωσή τους κατά 14,69%, τα νοικοκυριά και τις μικρότερες επιχειρήσεις στη Χαμηλή Τάση κατά 4,45% και τις μεγάλες βιομηχανίες στην Υψηλή Τάση κατά 4,37%. 
Η αιχμή ισχύος πάντως τον Δεκέμβριο ήταν οι 8.674 Mwh, κατά 1,55% κάτω από την αιχμή του Δεκεμβρίου 2015, ενώ η αιχμή ισχύος στο διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου καταγράφηκε στις 15 Ιουλίου 2016, στα 9.082 MW., ένα επίπεδο υψηλό μεν αλλά πολύ πιο κάτω από τα προ της οικονομικής κρίσης ρεκόρ. 
Tην Τρίτη η ΔΕΠΑ παρέλαβε νέο φορτίο υγροποιημένου αερίου (LNG), το οποίο μάλιστα όπως αναφέρουν κύκλοι της εταρίας αφίχθηκε νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου πού ήταν η αρχικά προγραμματισμένη παράδοση, ενώ το επόμενο, χωρητικότητας 110.000 κμ αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη. 
Συνολικά, από τις αρχές Ιανουαρίου η ΔΕΠΑ έχει εισάγει 6 έκτακτα φορτία LNG, συνολικής δυναμικότητας της τάξης των 600.000 κμ από τον κύριο προμηθευτή της σε υγροποιημένο αέριο, την αλγερινή Sonatrach.

Δεν υπάρχουν σχόλια: