DEH

DEH

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Ενεργειακή Συμμετοχών. Τον Απρίλιο η εισαγωγή στο ΧΑ


της Μανταλένας Πίου

Το Ενημερωτικό Δελτίο Εισαγωγής, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ πιεσμένα, δεδομένου ότι η όλη διαδικασία ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ θα έπρεπε να τελειώσει πριν το τέλος Μαρτίου με βάση το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου.

 
Tην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου αναμένεται η εισαγωγή της «Ενεργειακής Συμμετοχών»-ΕΝΣΥΜ-στο Χρηματιστήριο, της εταιρίας στην οποία περνά το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο στης διαδικασίας απόσχισης από τη ΔΕΗ.  
Οπως ανέφεραν έγκυρες πηγές ήδη έχει αρχίσει να
καταρτίζεται το Ενημερωτικό Δελτίο Εισαγωγής, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ πιεσμένα, δεδομένου ότι η όλη διαδικασία ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ θα έπρεπε  να τελειώσει πριν το τέλος Μαρτίου  με βάση το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου αλλά  λόγω της περιπέτειας με τη γενική συνέλευση θα υπάρξει καθυστέρηση.   
Αρνητικά έχει επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα και η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για το ύψος του ποσού που θα καταβάλει το δημόσιο, μέσω της νέας εταιρίας, του  ΔΕΣ- ΑΔΜΗΕ,   για την εξαγορά του 25% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Το τίμημα απόκτησης ανά μετοχή θα προσδιοριστεί κατόπιν αποτίμησης του 25% του μετοχικού κεφαλαίου του Διαχειριστή ως αυτοτελούς συνόλου. Την αποτίμηση θα διενεργήσει ανεξάρτητος εκτιμητής, ο οποίος θα επιλεγεί από κοινού από την ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ, όπως διευκρίνισε χθες η ΔΕΗ με σχετική ανακοίνωσή της. Η προηγούμενη ρύθμιση Σκουρλέτη, που καταργήθηκε, προέβλεπε ότι το τίμημα ανά μετοχή  για το δημόσιο θα ήταν το ίδιο με αυτό που θα κατέβαλε ο στρατηγικός επενδυτής, θα διαμορφωνόταν δηλαδή με βάση τα 320 εκατ. ευρώ που προσέφερε η κινεζική State Grid για το 24% του ΑΔΜΗΕ.
Στόχος είναι όλες αυτές οι διεργασίες να τελειώσουν ταυτόχρονα, πριν την εισαγωγή στο ΧΑ. 
Ως γνωστόν στην ΕΝΣΥΜ η ΔΕΗ θα εισφέρει το 51% του ΑΔΜΗΕ και κατόπιν η ΔΕΗ θα απομειώσει το κεφάλαιο της και θα το επιστρέψει σε είδος τους σημερινούς της μετόχους, δηλαδή στο δημόσιο, το οποίο – μαζί με το 17% που έχει μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ- ελέγχει το 51% και στους ιδιώτες επενδυτές που έχουν το 49%. 
Ως τις αρχές Απριλίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το εγχείρημα αυτό, όπως και η μεταβίβαση του 25% στην ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ και του 24% στη State Grid, αν βέβαια μέχρι τότε οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν δώσει το πράσινο φως. Επίσης θα πρέπει ο ΑΔΜΗΕ να καταβάλει στη ΔΕΗ τα 130 εκατ. ευρώ, όπως έχει συμφωνηθεί.  Πρόκειται για πράξεις που εκτιμάται ότι θα γίνουν σχεδόν ταυτόχρονα, πριν την εισαγωγή των μετοχών στο ΧΑ. 
Εν τω μεταξύ η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ διαπραγματεύεται την περίοδο αυτή με τις τέσσερις συστημικές  τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Εurobank) και την Τράπεζα Αττικής τη χορήγηση κοινοπρακτικού δανείου 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται επί της ουσίας για την ομαδοποίηση και αναχρηματοδότηση μίας σειράς παλαιών δανείων, που προήλθαν με τις διαδικασίες του 2012 όταν συστήθηκε ο ΑΔΜΗΕ- διάδοχο σχήμα του ΔΕΣΜΗΕ. 
Το νέο δάνειο θα λήγει το 2021 και το επιτόκιό του εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί  λίγο πάνω από το 6,5%. Εγγυητής θα είναι η ΔΕΗ  μέχρι τον πλήρη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και κατόπιν οι εγγυήσεις προς τις τράπεζες θα εγγραφούν στα πάγια του Διαχειριστή.
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο ο συνολικός δανεισμός του ΑΔΜΗΕ στις 31/12/16 ανερχόταν σε 498 εκατ. ευρώ και αφαιρουμένων των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 294 εκατ. ευρώ, ο καθαρός δανεισμός ανερχόταν σε 204 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: