DEH

DEH

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΤΑΙΠΕΔ: Προτεραιότητα η Ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ - «Βήμα-Βήμα» για ΔΕΗ. ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων συνεχίζεται κανονικά και εφέτος αναμένεται να ενταθεί από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως ανέφερε η Εντεταλμένη Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου στα «Νέα Σαββατοκύριακο», επισημαίνοντας ότι οι επόμενοι μήνες περιλαμβάνουν σημαντικούς και μεγάλους νέους διαγωνισμούς, που αναμένεται να συμβάλουν κατά το μεγαλύτερο μέρος στην κάλυψη του προϋπολογισμού του Ταμείου για τη διετία 2017-2018.
Η κυρία Τσιτσογιαννοπούλου χαρακτήρισε προτεραιότητα τον ΔΕΣΦΑ, σημειώνοντας ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι «σε πλήρη συνεργασία με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για την επίλυση νομικών ζητημάτων που έχουν τεθεί ως προς την ολοκλήρωση του προηγούμενου διαγωνισμού».
«Από τη στιγμή που θα κλείσει η αξιολόγηση, συνολικά το κλίμα για την Ελλάδα θα αλλάξει. Το είδαμε ήδη μία φορά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης», σημείωσε σχετικά, ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε υπογράμμισε ότι Έλληνες πολίτες και συνολικά το πολιτικό σύστημα έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται την σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης με την εισροή ξένων κεφαλαίων και την ενίσχυση των άμεσων επενδύσεων που έρχονται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Σχετικά με τις υπόλοιπες αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα, επισημαίνει ότι «είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες, απαιτούν πρώτα την επίλυση θεμάτων ανταγωνισμού και ανοίγματος της αγοράς, που χρήζουν προσοχής». Επομένως, προσθέτει, «θα πάμε βήμα- βήμα».
Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη.
- Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων καρκινοβατεί. Δεν αναφέρομαι στην ολοκλήρωση των διαγωνιστικά κλεισμένων ιδιωτικοποιήσεων, αλλά στην προκήρυξη νέων. Ποια η γνώμη σας;
Καταρχήν θα διαφωνήσω με την διατύπωση ότι το «πρόγραμμα καρκινοβατεί». Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2017 αποτελεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με πολύ σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις, το οποίο ξεκίνησε από το 2015 και φέτος αναμένεται να ενταθεί. Οι επόμενοι μήνες περιλαμβάνουν σημαντικούς και μεγάλους νέους διαγωνισμούς, που αναμένεται να συμβάλουν κατά το μεγαλύτερο μέρος στην κάλυψη του προϋπολογισμού του Ταμείου για τη διετία 2017-2018, όπως ο ΟΛΘ, οι μαρίνες, η Εγνατία, οι εταιρείες ενέργειας, μειοψηφικά πακέτα συμμετοχών σε εταιρείες, καθώς και το αναμενόμενο κλείσιμο του Ελληνικού. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι εμείς δεν έχουμε χαλαρώσει ούτε στιγμή τους ρυθμούς μας τόσο για την ολοκλήρωση των κλεισμένων ιδιωτικοποιήσεων (14 περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό κλπ), όσο και για την προετοιμασία νέων διαγωνισμών. Δείτε για παράδειγμα την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την σύμβαση της οποίας υπογράψαμε με την Ferrovie 48 ώρες μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
- Είπατε ότι ανάμεσα στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις είναι και οι ενεργειακές. Μεταξύ των ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ποια είναι η πιο ώριμη;
Σίγουρα προτεραιότητά μας αποτελεί ο ΔΕΣΦΑ και το τελικό σχήμα με το οποίο θα συμμετάσχει το Δημόσιο στον διαγωνισμό. Είμαστε σε πλήρη συνεργασία με την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο για την επίλυση νομικών ζητημάτων που έχουν τεθεί ως προς την ολοκλήρωση του προηγούμενου διαγωνισμού. Να σας θυμίσω την πρόσφατη τοποθέτηση του υπ. Ενέργειας Γ. Σταθάκη ότι η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή αντίστοιχου ποσοστού με αυτό που προέβλεπε ο αρχικός διαγωνισμός, είναι η βάση του μοντέλου στο οποίο προσανατολίζεται η κυβέρνηση και το οποίο πρόκειται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Οσο για τις υπόλοιπες τρεις ιδιωτικοποιήσεις, είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες, απαιτούν πρώτα την επίληση θεμάτων ανταγωνισμού και ανοίγματος της αγοράς, που χρήζουν προσοχής. Επομένως θα πάμε βήμα- βήμα.
- Πρόσφατα ωστόσο παράγοντας του υπ. Ενέργειας, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει συμφωνήσει σε πώληση των ενεργειακών εταιρειών, παρά μόνο στην πρόσληψη συμβούλων που θα εισηγηθούν τους τρόπους για την αξιοποίησή τους. Τελικά τι ακριβώς ισχύει;
Το αναθεωρημένο Asset Development Plan (ADP) το οποίο και έχουμε ετοιμάσει, δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά ως προς τον αριθμό των έργων που περιλαμβάνονται στο προηγούμενο Eπιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης, με ημερομηνία Απρίλιος 2016. Και πολύ σύντομα θα αποσταλεί προς έγκριση στο ΚΥΣΟΙΠ. Έτσι θα διαλυθεί και η φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από τις εταιρείες ενέργειας. Όσο για την πρόσληψη συμβούλων σχετικά με την βέλτιστη αξιοποίηση των παραπάνω εταιρειών, πολύ σύντομα θα δείτε την ανάρτηση των σχετικών κειμένων. Η εκτίμηση μας είναι ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα έχει ικανοποιηθεί αυτή η υποχρέωση που έχουμε έναντι των δανειστών.
- Σύμφωνοι, τότε όμως είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί στελεχών της κυβέρνησης ότι συζητούν με τους θεσμούς προκειμένου να φύγουν από το ΤΑΙΠΕΔ τα ποσοστά των περισσότερων κρατικών επιχειρήσεων, και να μεταφερθούν στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), τη νέα θυγατρική του υπερ-Ταμείου…
Ο νόμος ίδρυσης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ) είναι σαφής και ορίζει ακριβώς ποιες εταιρείες θα μεταφερθούν σε πρώτη φάση στην ΕΔΗΣ όταν αυτή συσταθεί. Το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ δεν επηρεάζεται από αυτές τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: