DEH

DEH

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Κρίσιμη για την πορεία των ΕΛΤΑ η δραστηριοποίηση


Δημήτρης Κοιλάκος

Η πορεία των ΕΛΤΑ το 2017 και εν γένει το μέλλον τους συνδέονται εκ των πραγμάτων στενά με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό είναι το ενδιαφέρον, από ενεργειακής σκοπιάς, συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση της οικονομικής αναφοράς της Διεύθυνση Οικονομικών των ΕΛΤΑ εταιρείας για το εννεάμηνο του 2016 προς ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου.
Κι αυτό γιατί τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική κατάσταση της εταιρείας είναι ασφυκτική, με τις ζημιές, τη μείωση της λειτουργική κερδοφορίας, το μηνιαίο ταμειακό έλλειμμα, τις απώλειες λόγω συμμετοχής στην ΑΜΚ της Attica Bank, την απώλεια της ΕΥΔΑΠ ως πελάτη και το «άνοιγμα» στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να προδιαγράφουν ζοφερό μέλλον για την εταιρεία.
Από την άποψη αυτή, τα ΕΛΤΑ εκτιμούν ότι η δραστηριοποίηση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την προσέλκυση πελατών θα αποφέρει καρπούς το 2017 και ελπίζουν να αποτελέσει “σανίδα σωτηρίας” για την αντιστροφή της πορείας.
Κρίσιμο ρόλο για την ευόδωση αυτού του σεναρίου εκτιμάται ότι θα παίξει το σχέδιο για την απόκτηση μιας εκ των «μικρών ΔΕΗ λιανικής» που σχεδιάζει να διαθέσει η ΔΕΗ, “προικίζοντας” τες με μέρος του πελατολογίου της, προκειμένου να επιτευχθεί η επιταχυνόμενη μείωση του μεριδίου της στη λιανική αγορά ρεύματος, ως αντίβαρο στις δραματικές, κατά τις εκτιμήσεις της ΔΕΗ, επιπτώσεις των ΝΟΜΕ.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, ούτως η άλλως, η δραστηριότητα των ΕΛΤΑ συνδέεται ήδη σε σημαντικό βαθμό με τη ΔΕΗ, καθώς αυτή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικών εισπράξεων ταχυπληρωμής για το πρώτο εννεάμηνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: