DEH

DEH

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Χρ. Κολώνας: Το Δημόσιο δεν θα χρωστά πλέον στη ΔΕΗ - Θα έχει διπλή έκπτωση!

Οι δημόσιες υπηρεσίες νοικοκυρεύονται απέναντι στη ΔΕΗ. Οπως προκύπτει από πληροφορίες του «Εθνους», και κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, ο στενός δημόσιος τομέας μπαίνει στο ευνοϊκό πρόγραμμα της εταιρείας που αφορά την παροχή διπλής έκπτωσης στην τιμή της κιλοβατώρας σε όσους πελάτες προπληρώνουν όλο το ρεύμα (μείωση 6%) που θα καταναλώσουν εντός του 2017 και ταυτόχρονα καταβάλλουν εντός προθεσμίας (μείωση 15%) τους λογαριασμούς.
Ετσι, εκτός του ότι δεν θα υπάρχουν πια ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, και ο κρατικός προϋπολογισμός θα έχει ετησίως όφελος της τάξης των 10-12 εκατ. ευρώ. Το κέρδος αυτό προκύπτει από την έκπτωση 15% + 6% επί του ετήσιου ποσού που πληρώνει το κράτος στη ΔΕΗ για την κατανάλωση ρεύματος. Για να γίνει πιο σαφές, κάθε χρόνο το Δημόσιο κάνει λογαριασμούς ρεύματος 100 εκατ. ευρώ. Από τα 100 εκατ. τα περίπου 57 εκατ. αφορούν στην καθαρή αξία της προμήθειας ενέργειας. Σε αυτό το ποσό υπολογίζεται η αθροιστική έκπτωση 21%. Τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ αφορούν σε ρυθμιζόμενες χρεώσεις και λοιπά τέλη.
Οφειλές
Σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (Γενική Κυβέρνηση) προς τη ΔΕΗ, αυτές ανέρχονται συνολικά σε 99 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα τέλη Νοεμβρίου έως και τα τέλη Δεκεμβρίου τα ανεξόφλητα ποσά μειώθηκαν περίπου 20 εκατ. ευρώ και στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 ήταν 79 εκατ. ευρώ, τα οποία συνεχίζουν να αποπληρώνονται κανονικά.
Πέραν, όμως, αυτών των πρωτοβουλιών των υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, δράσεις αναλήφθηκαν και για την απεμπλοκή του θέματος των δανειακών εγγυήσεων που ήγειραν οι τράπεζες στην απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ • με τη μεταφορά του 51% στην «Ενεργειακή Συμμετοχών» του Δημοσίου. Ζήτημα που θα καθυστερούσε κι άλλο την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης. Ετσι, οι κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης συμφώνησαν με τράπεζες και ΔΕΗ ένα πλαίσιο εξασφαλίσεων ύψους 300 εκατ. ευρώ:
• Παροχή εγγυήσεων από την «Ενεργειακή Συμμετοχών» για δάνεια της ΔΕΗ.
• Εκχώρηση συμβάσεων της ΔΕΗ με πελάτες υψηλής τάσης ως collateral (δηλαδή ενεργοποιείται μόνο αν υπάρξει καταγγελία των δανείων).
Ταυτόχρονα υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ θα εισπράξει 131 εκατ. ευρώ (μεικτά) από τον ΑΔΜΗΕ ως ειδικό μέρισμα, που έχει προβλεφθεί ως αποζημίωση για το 51% που μεταβιβάζεται χωρίς χρηματικό αντίτιμο.
Ολα αυτά διασφαλίζουν, λένε πηγές, και το υπάρχον κοινοπρακτικό δάνειο 1,476 δισ. ευρώ αλλά και την οικονομική θέση της ΔΕΗ.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ ότι με την παραμονή του 51% στο ελληνικό Δημόσιο διασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος στη διαχείριση του δικτύου, πάντοτε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σε αντίθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: