DEH

DEH

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Προς συμφωνία για φθηνό ρεύμα στη ΛΑΡΚΟ

Προς συμφωνία για φθηνό ρεύμα στη ΛΑΡΚΟ  Τη σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος στη ΛΑΡΚΟ, τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή ηλεκτρισμού στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους οφειλέτες της ΔΕΗ, καλείται να εγκρίνει η γενική συνέλευση της επιχείρησης, που έχει συγκληθεί για τις 12 Ιανουαρίου με πρώτο θέμα στην ατζέντα τις διαδικασίες απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τιμή προμήθειας για τη ΛΑΡΚΟ θα διαμορφωθεί στο επίπεδο των 40 ευρώ/MWh και είναι πολύ πιθανόν να συνδέεται με τη διακύμανση των διεθνών τιμών του νικελίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME).
 
Aς σημειωθεί ότι τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ ανέρχονται σε ποσά της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ενώ πρόσφατα η Κομισιόν παρέπεμψε υπόθεση για τη ΛΑΡΚΟ στο ευρωδικαστήριο, ζητώντας από την εταιρεία να επιστρέψει εντόκως στο ελληνικό δημόσιο ποσό ύψος 136 εκατ. ευρώ, τα οποία κατά την Επιτροπή, δόθηκαν με μορφή κρατικών ενισχύσεων από το 2009 ως το 2011, παραβιάζοντας τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Το πιο βασικό από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΛΑΡΚΟ είναι το κόστος παραγωγής, μεγάλο μέρος του οποίου είναι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές πώλησης του προϊόντος της διαμορφώνονται με βάση τις διεθνείς τιμές του νικελίου στο LME, που σήμερα κυμαίνονται λίγο πάνω από τα 10.000 δολ/τόνο, τιμή, που κατά τους αναλυτές είναι αρκετά κάτω του κόστους παραγωγής της επιχείρησης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2013, όταν η μέση τιμή του νικελίου στο LME είχε διαμορφωθεί στα 15.000 δολ/τόνο η ΛΑΡΚΟ είχε ζημιές 76 εκατ. ευρώ.
Η νέα συμφωνία με τη ΔΕΗ, προέκυψε κατόπιν συνεννόησης των δύο εταιρειών και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαιτησία στην οποία είχαν προσφύγει για το θέμα. Η νέα τιμή είναι χαμηλότερη από αυτή που ίσχυε στο παρελθόν- και την οποία δεν πλήρωνε η ΛΑΡΚΟ, εξ ου και το τεράστιο χρέος προς τη ΔΕΗ.
Σχέδια που είχαν εξεταστεί στο παρελθόν για πώληση της ΛΑΡΚΟ (μέτοχοι είναι το Δημόσιο, η Εθνική
Τράπεζα και η ίδια η ΔΕΗ) πάγωσαν το 2015 αλλά τώρα είναι πιθανόν να επανέλθουν, στο πλαίσιο της ριζικής αναδιοργάνωσης της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: