DEH

DEH

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Ξέφυγε το τέλος προμηθευτή στα 42 €/MWh – Εξετάζονται αλλαγές από το ΥΠΕΝ


Χρήστος Στεφάνου   
Την έντονη ανησυχία της αγοράς έχουν προκαλέσει τα τελευταία στοιχεία για τη διακύμανση του τέλους προμηθευτή, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις αυτό έχει εκτιναχθεί κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου στα επίπεδα άνω των 40€/MWh.
Αν και στη βάση του το μέτρο είναι σωστό και όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημανθεί η χρέωση στους προμηθευτές ρεύματος, επιβλήθηκε προκειμένου να καλύπτονταi με ορθολογικό τρόπο τα ανοίγματα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ, αντιμετωπίζοντας μια σοβαρή στρέβλωση που θα οδηγούσε, είτε στην κατάρρευση του συστήματος, είτε στην υπέρμετρη επιβάρυνση των καταναλωτών μέσω του ΕΤΜΕΑΡ, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας εξορθολογισμός στη χρέωση.
Σημειώνεται ότι με βάση τη ρύθμιση που είχε προωθηθεί προκειμένου να οδηγηθούμε σταδιακά στην εξάλειψη των ελλειμμάτων του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ, το τέλος προμηθευτή θα ήταν σταδιακό και μόνο από τις αρχές του 2017 θα κάλυπτε το 75% του οφέλους που προκύπτει για τους προμηθευτές από τη λειτουργία των ΑΠΕ στο σύστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ΥΠΕΝ έχει πειστεί ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η Χρέωση Προμηθευτή δημιουργεί προβλήματα, όχι μόνον λόγω των υψηλών τιμών στις οποίες καταλήγει μέχρι σήμερα (πολύ υψηλότερες από τη μέση τιμή των 6,5 ευρώ τη Μεγαβατώρα που είχε εκτιμήσει η σχετική μελέτη του ΑΠΘ για λογαριασμό της ΡΑΕ), αλλά και διότι έχει μεγάλη μεταβλητότητα με αποτέλεσμα οι προμηθευτές να μην μπορούν να υπολογίσουν τα κόστη τους και να ασκήσουν μακροπρόθεσμη εμπορική πολιτική.
Σύντομα μάλιστα θα ληφθούν πρωτοβουλίες για την "εκλογίκευση" όπως λέγεται χαρακτηριστικά της Χρέωσης Προμηθευτή.
Συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξει αλλαγή του Κώδικα μετά από εισήγηση του ΛΑΓΗΕ. Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές ποιά θα είναι τα μέτρα "εκλογίκευσης", ωστόσο φαίνεται ότι έχει επανέλθει δυναμικά στο τραπέζι και πλέον εξετάζεται με πιο θετική ματιά το αίτημα να τεθεί κάποιο ανώτατο όριο (σε ωριαία ή ακόμα και σε μηνιαία βάση), πιθανόν να οριστεί ότι δεν θα μετράνε οι εφεδρείες για τον υπολογισμό της "Σκιώδους" Οριακής Τιμής κ.λπ.
Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία η χρέωση προμηθευτή είχε την εξής πορεία:
Μεσοσταθμικά τον Οκτώβριο 2016: 4,4 ευρώ τη Μεγαβατώρα
Μεσοσταθμικά τον Νοέμβριο 2016: 10,62 ευρώ τη Μεγαβατώρα
Μεσοσταθμικά τον Δεκέμβριο 2016: 15,58 ευρώ τη Μεγαβατώρα
την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2017: 17,5 ευρώ τη Μεγαβατώρα
την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2017: 42 ευρώ τη Μεγαβατώρα
Τι είναι η χρέωση προμηθευτή;
Η χρέωση που επιβλήθηκε με το νόμο για τις ΑΠΕ το περασμένο καλοκαίρι εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για εξορθολογισμό της αγοράς και της πραγματικής αποτύπωσης της συνεισφοράς των ΑΠΕ στο σύστημα και τη διαμόρφωση των τιμών. Χωρίς τη χρέωση προμηθευτή λοιπόν τα οφέλη από τη συνεισφορά των ΑΠΕ θα πήγαιναν μόνο στους προμηθευτές ενώ τα κόστη θα επιβάρυναν τους καταναλωτές, μέσω της υπέρμετρης επιβάρυνσης του ΕΤΜΕΑΡ. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μέθοδο μέσω της οποίας οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (κατά κύριο λόγο η ΔΕΗ) «επιστρέφουν» μέρος των κερδών που αποκόμισαν από τη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ).
Σε κάθε περίπτωση να είναι σαφές ότι η χρέωση στους προμηθευτές δεν είναι ένα διοικητικά καθοριζόμενο μέγεθος. Προκύπτει από τα δεδομένα της αγοράς, δηλαδή από το που κινείται η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) και από το που κινείται η Εικονική Οριακή Τιμή Συστήματος, δηλαδή η τιμή στην οποία θα έφτανε η ΟΤΣ εάν δεν υπήρχαν καθόλου ΑΠΕ στο σύστημα.
Ωστόσο τα δεδομένα από την εφαρμογή του μέτρου δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για παρεμβάσεις. Άλλωστε η μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με βάση την οποία έγιναν οι υπολογισμοί της ΡΑΕ και ελήφθησαν οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ έδινε επιβάρυνση για τους προμηθευτές σε ετήσια βάση περί τα 6,5 ευρώ ανα Μεγαβατώρα. Τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο υπολογισμός αυτός ήταν μάλλον αισιόδοξος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: