DEH

DEH

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Ρευματοκλοπές

Μανταλένα Πίου
Μανταλένα Πίου
 
Εστω και καθυστερημένα η ΡΑΕ θέσπισε τον κώδικα για τις ρευματοκλοπές, ο οποίος τίθεται σε ισχύ εντός των επόμενων ημερών, μόλις δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νέος Κώδικας Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Βέβαια ένας κώδικας δεν σώζει την κατάσταση, που κινδυνεύει να λάβει διαστάσεις επιδημίας, όπως  δείχνουν τα κατά καιρούς στοιχεία που δημοσιεύονται.
Ίσως ούτε οι απειλές για τα πρόστιμα και την διακοπή ρεύματος, που εμπεριέχει ο κώδικας, μπορεί να έχουν αποτέλεσμα. Αλλωστε πρόστιμα και αποκοπές ρεύματος επέβαλε και η ΔΕΗ όταν διαπίστωνε τέτοιες καταστάσεις, αλλά το αποτέλεσμα ήταν περιορισμένο.
Και θα συνεχίσει να είναι περιορισμένο, όσο  η πολιτεία με διάφορες κατά καιρούς αποφάσεις της έρχεται να “νομιμοποιήσει” τέτοιες καταστάσεις ή να τις αμβλύνει κάνοντας πχ ευνοϊκούς τους όρους της επανασύνδεσης κλπ.
Φαινόμενα όπως οι ρευματοκλοπές ή οι απλήρωτοι λογαριασμοί δεν καταπολεμούνται αν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς δεν επιδείξουν αποφασιστικότητα,  μεθοδικότητα και συνέπεια στην  εφαρμογή των κυρώσεων …που στο κάτω κάτω οι ίδιοι αποφασίζουν να επιβάλλουν.
Διαφορετικά είναι σαν να κλίνουν το μάτι στους παραβάτες, μεταφέροντας μονίμως τον λογαριασμό και όλα τα βάρη στους συνεπείς καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: