DEH

DEH

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τα ΝΟΜΕ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για τα ΝΟΜΕ
  Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για τα ΝΟΜΕ, τις δημοπρασίες από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγει η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίζονται αλλά το αδιέξοδο παραμένει, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, τονίζοντας ότι δεν προσβλέπουν σε εξελίξεις πριν από την επιστροφή του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη από τις ΗΠΑ. Το πρόβλημα αφορά στις ποσότητες που θα πρέπει να δημοπρατεί κάθε χρόνο η ΔΕΗ.
Οι εκπρόσωποι των Θεσμών επιμένουν στον σωρευτικό
υπολογισμό τους, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει στη δημοπράτηση των ποσοτήτων, όπως ακριβώς τις αναφέρει ο σχετικός νόμος, δηλαδή το 8% της συνολικής διακίνησης ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2016, το 12% το 2017, το 13% το 2018 και το 13% το 2019.
Οι Θεσμοί και κυρίως οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικαλούνται τη συμφωνία που υπογράφηκε με την Κομισιόν τον Μάιο στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, η οποία προβλέπει ότι η ΔΕΗ στο τέλος του 2017 θα έχει χάσει 20% από το μερίδιο αγοράς της, με στόχο στο τέλος του 2019 το μερίδιό της στην αγορά να έχει πέσει κάτω από το 50%.
Στο πλαίσιο αυτό και δίχως να εξετάζουν το μερίδιο αγοράς που ήδη έχει χάσει η ΔΕΗ χωρίς τα ΝΟΜΕ, ζητούν οι ποσότητες να υπολογίζονται σωρευτικά, δηλαδή το 2017 να δημοπρατηθεί το 12% συν το 8%, της περυσινής χρονιάς και ούτω καθ' εξής για τα επόμενα χρόνια, που σημαίνει ότι το 2019 η ΔΕΗ θα πρέπει να δημοπρατήσει το 46% της παραγωγής της.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζεται μία συμβιβαστική φόρμουλα για το 2017, το επιπλέον 8% να δημοπρατηθεί σε δύο ξεχωριστές δημοπρασίες από 4% και 4% και για τα επόμενα χρόνια να γίνεται πρώτα εκτίμηση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά και κατόπιν να αποφασίζεται το πρόσθετο ποσοστό, πρόταση που δεν φαίνεται να αποδέχονται οι Θεσμοί στο σύνολό της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: