DEH

DEH

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Το ευρωκοινοβούλιο απαιτεί περισσότερες μειώσεις στους βιομηχανικούς ρύπους


 Οι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή περιβάλλοντος αυτήν την εβδομάδα στήριξαν περισσότερες και πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά άνθρακα από εκείνες οι οποίες προτάθηκαν από την Κομισιόν. Το να πεισθεί όμως η ολομέλεια, και πάνω από όλα τα ίδια τα κράτη μέλη, να την εγκρίνουν μπορεί να αποδειχτεί παραπάνω από πρόκληση, όπως αναφέρει η EurActiv Γαλλίας.
Μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων, η Επιτροπή
Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Διατροφικής Ασφάλειας του ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου κατέληξε σε μια πιο σκληρή μεταρρύθμιση για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων – EU Emissions Trading System (ETS)- την αγορά δηλαδή δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 12.000 βιομηχανιών σε όλη την ΕΕ.
Η απόφαση ακολουθήθηκε από την υιοθέτηση μιας τελικής τροποποίησης την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, η οποία στόχευε στην επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών. Με το να υποστηρίξουν την έκθεση, η οποία προετοιμάστηκε από τον Σκωτσέζο συντηρητικό ευρωβουλευτή Ιαν Ντάνκαν, οι ευρωβουλευτές άλλη μια φορά επέδειξαν ότι το κοινοβούλιο βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από τους άλλους θεσμούς της ΕΕ όσον αφορά τη δράση για το κλίμα.
«Είχαμε δίκιο μέχρι του σημείου που ήταν εφικτό να συμβουλευτούμε όλα τα μέρη», δήλωσε ο Ντάνκαν, προσθέτοντας ότι η μεταρρύθμιση της αγοράς άνθρακα «σέβεται τις δεσμεύσεις μας για το Παρίσι», η οποία υπογράφηκε το 2015.
Απόσυρση ενός δις δικαιωμάτων
Η κύρια φιλοδοξία της έκθεσης είναι να αυξήσει το κόστος της ρύπανσης με την απόσυρση δικαιωμάτων άνθρακα από την αγορά. Από το 2021, 1 δις δικαιωμάτων θα αποσυρθεί από το ETS, τα οποία οι ευρωβουλευτές ελπίζουν να είναι αρκετά για να αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό τις τιμές.
Κάθε χρόνο το 12% των ποσοστώσεων τα οποία κατανέμονται τοποθετούνται σε σταθερό αποθεματικό. Αλλά η υπό σχεδιασμό μεταρρύθμιση θα διπλασιάσει τον ρυθμό αυτό, επιπλέον της απόσυρσης 800 εκατομμυρίων δικαιωμάτων το 2021. Ακόμη και έτσι, ο αριθμός δικαιωμάτων άνθρακα σε κυκλοφορία είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από τα πραγματικά επίπεδα εκπομπών, μειώνοντας τις πιθανότητες για αύξηση της τιμής τους.
Τα νέα από την απόφαση των ευρωβουλευτών δεν φάνηκαν να επηρεάζουν την αγορά άνθρακα την Πέμπτη, με τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα να παραμένουν στάσιμα στα 5 ευρώ ανά τόνο. «Όταν πρωτοξεκίνησε η αγορά άνθρακα είδαμε τιμές μεταξύ 20 και 30 ευρώ ανά τόνο. Αυτή είναι η κατεύθυνση που η τιμή θα πρέπει να πάρει στην έναρξη αυτής της περιόδου. Αλλά πρόκειται όμως για αγορά και η τιμή θα καθοριστεί χωρίς προσχεδιασμό», είπε ο Ντάνκαν.
Η επιτροπή έπειτα υιοθέτησε μια τροποποίηση την Πέμπτη το πρωί, η οποία στόχευε στο να πιέσει τις βιομηχανίες να επιταχύνουν τις προσπάθειες τους να περιορίσουν τις εκπομπές. Οι ευρωβουλευτές έβαλαν τον πήχη για τη μείωση των εκπομπών στο 2.4% σε ετήσια βάση, ελάχιστα υψηλότερα από την πρόταση της Κομισιόν για 2.2.%.
Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς για μερικές βιομηχανίες
Για τους Πράσινους, αυτή η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση σε σύγκριση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά ο Ολλανδός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μπας Εϊκουτ επεσήμανε ότι μερικοί τομείς εντάσεως ενέργειας, όπως αυτοί της παραγωγής χάλυβα και λιπασμάτων, θα λάβουν ακόμη σημαντικές αποζημιώσεις.
«Ο συμβιβασμός είναι ένα μεγάλο Χριστουγεννιάτικο δώρο για τους χειρότερους από τους ρυπαντές μας. Μια νέα επιδότηση 10 δις ευρώ θα επιβληθεί για τις πλέον ρυπογόνες βιομηχανίες», δήλωσε ο ευρωβουλευτής. Ο πολωνικός λιγνίτης θα επηρεαστεί λίγο από την προτεινόμενη μεταρρύθμιση, όχι όμως και η τσιμεντοβιομηχανία η οποία θα δει τις ποσοστώσεις να μειώνονται σημαντικά. Ο συγκεκριμένος τομέας είχε αποτελέσει αρχικά τον πλέον επωφελούμενο από τα δωρεάν δικαιώματα, προς απογοήτευση των περιβαλλοντικών ΜΚΟ.
Μια άλλη κριτική η οποία ασκείται στην έκθεση του Duncan αφορά ένα νέο μηχανισμό σχεδιασμένο να μεταφέρει μερικά από τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τη δημοπράτηση των ποσοστώσεων άνθρακα στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, για να υποστηρίξει τις προσπάθειές τους κατά της κλιματικής αλλαγής
Ενώ η πρωτοβουλία είχε ευρύτατη αποδοχή, υπέστη έντονη κριτική από την Oxfam. «Οι φτωχότερες χώρες, οι οποίες δεν φέρουν καμία ευθύνη για την υπερθέρμανση του πλανήτη, έχουν ακούσει ωραία λόγια, αλλά καμία πραγματική διαβεβαίωση,» η ΜΚΟ ανέφερε. Η έκθεση δεν αναφέρεται σε κανένα δεσμευτικό στόχο για τις μεταφορές αυτές. Η Oxfam ζήτησε μια δέσμευση για τη διάθεση 10% των κεφαλαίων που αντλήθηκαν από την πώληση των ποσοστώσεων του άνθρακα στο Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα.
Τι έπεται της πρότασης;
Ενώ η έκθεση που εγκρίθηκε από την επιτροπή θεωρείται σε γενικές γραμμές φιλόδοξη, είναι μάλλον απίθανο να προχωρήσει από τα επόμενα στάδια της επικύρωσης χωρίς αλλαγές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σύνολό του θα εξετάσει την πρόταση στην σύνοδο ολομέλειας του Φεβρουαρίου.
«Η επιτροπή περιβάλλοντος είναι παραδοσιακά περισσότερο «πράσινη» από το Κοινοβούλιο στο σύνολό του, αλλά η εξασφάλιση της έγκρισης από το σύνολο του Κοινοβουλίου θα είναι μια πρόκληση», είπε ο Duncan. Ο Σκοτσέζος πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος ότι οι ευρωβουλευτές θέλουν να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.
Το να πείσει τα κράτη μέλη να υποστηρίξουν την μεταρρύθμιση αυτή στο πλαίσιο των δεσμεύσεων τους για την Συμφωνία του Παρισιού μπορεί να αποδειχτεί μια εντελώς διαφορετική ιστορία. «Στο τέλος, η απόφαση θα βρίσκεται στα χέρια τους. Και με το Brexit και τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές στον ορίζοντα, το θέμα θα μπορούσε κάλλιστα να υποβιβαστεί. Αλλά η Γαλλία, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ένας ηγέτης του κλίματος », δήλωσε ο Duncan.
Ελπίζει να δει τις τριμερείς διαπραγματεύσεις για την μεταρρύθμιση να ολοκληρωθούν το επόμενο καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: