DEH

DEH

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Που κάθεται η μπίλια για ΝΟΜΕ και ΑΔΜΗΕ στην ενεργειακή διαπραγμάτευση – Το τελευταίο κείμενο προσυμφωνίας


Η πρόταση των δανειστών κερδίζει όπως όλα δείχνουν το μπρα ντε φερ της διαπραγμάτευσης των τελευταίων ημερών με επίκεντρο το ανοιχτό θέμα των ποσοστήτων στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας ΝΟΜΕ, αλλα με προσαρμογές που ικανοποιούν και την ελληνική πλευρά.
Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο συμφωνίας που αποκαλύπτει σήμερα το energypress (συνέχεια εκείνου που πρότειναν οι δανειστές και είχε επίσης αποκαλύψει το energypress) το κείμενο που προωθείται και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση του συμβιβασμού, αποδέχεται την ερμηνεία της τρόικας για τις ποσότητες που θα δημοπρατηθούν την επόμενη χρονιά και προβλέπει ρητά τόσο τη δημοπράτηση ποσότητας ίσης με το 12% της κατανάλωσης του 2016 όσο και επανάληψη των ποσοτήτων που δημοπρατήθηκαν το 2016 (8%) σε νέα δημοπρασία που θα διενεργηθεί το Σεπτέμβριο.
Εκείνο που φαίνεται να κερδίζει η ελληνική πλευρά, πάντα με βάση το τελευταίο προσχέδιο της συμφωνίας, είναι αφενός ότι μπαίνει η ΡΑΕ στο παιχνίδι του καθορισμού των προς δημοπράτηση ποσοτήτων, με δυνατότητα να υπάρχει άμεση αλλαγή εφόσον διαπιστωθεί ότι η πραγματική μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην πράξη υπερβαίνει τους στόχους που έχουν προσδιοριστεί. Μάλιστα εφόσον διαπιστωθεί μια τέτοια εξέλιξη τότε η απόφαση της ΡΑΕ θα επηρεάζει τις ποσότητες της αμέσως επόμενης δημοπρασίας. Έτσι, εάν για παράδειγμα στον έλεγχο που θα γίνει από τη Ρυθμιστική Αρχή τον Ιούνιο του 2017 διαπιστωθεί ότι το μερίδιο της ΔΕΗ προβλέπεται να πέσει στο τέλος του 2017 κάτω από το 75,24% που ορίζεται δεσμευτικά στην απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, τότε η ΡΑΕ θα μπορεί αντίστοιχα να «ψαλιδίσει» τις ποσότητες που θα δημοπρατηθούν εφεξής. Βεβαίως η σχετική πρόβλεψη μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, δηλαδή να αυξηθούν οι προς δημοπράτηση ποσότητες εφόσον διαπιστωθεί, αντίθετα, υστέρηση έναντι των στόχων που έχουν τεθεί.
Επίσης σε σχέση με την αναθεώρηση της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, η ελληνική πλευρά επιτυγχάνει να μην περάσει η πρόταση της τρόικας για άμεση αναθεώρηση στην τιμή της δημοπρασίας του Ιανουαρίου, η οποία θα περιλαμβάνει την τιμή των ρύπων του 2016. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε περαιτέρω μείωση της τιμής εκκίνησης. Αντίθετα με βάση το τελευταίο κείμενο, θα υπάρχει μια ετήσια αναθεώρηση, η οποία θα πραγματοποιείται τον Ιούνιο και η οποία θα εφαρμόζεται στις επόμενες δημοπρασίες, περιλαμβανομένης και της δημοπρασίας για το roll out των ποσοτήτων της προηγούμενης χρονιάς, αρχής γενομένης με τη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου του 2017 για την επαναναδιάθεση του 8% του 2016.
ΑΔΜΗΕ
Για τον ΑΔΜΗΕ οι αλλαγές που προωθούνται σε σχέση με τα όσα είχαν διαρρεύσει το προηγούμενο διάστημα αφορούν πρωτίστως στο χρονοδιάγραμμα. Έτσι η ΔΕΗ θα πρέπει να υπογράψει με το στρατηγικό επενδυτή του 24% (State Grid) τη συμφωνία πώλησης πριν το κλείσιμο της συναλλαγής. Το Μάρτιο είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει η ΔΕΗ να εισφέρει το 51% των μετοχών της στην εταιρεία συμμετοχών, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να υποβάλει την αίτηση για εισαγωγή στο χρηματιστήριο. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί έλλειψη επαρκούς προόδου για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα προβλέπεται, όπως είναι γνωστό, η πώληση του 100% των μετοχών της ΔΕΗ και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ εντός του 2017.
Στο τελευταίο κείμενο δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στις προβλέψεις για τη μεταρρύθμιση της αγοράς αερίου, παρά μόνο ότι η εποπτεία της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας περνά στη ΡΑΕ.
Τέλος προβλέπεται για τον προσωρινό μηχανισμό ΑΔΙ ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν στην εγκριτική απόφαση της ΕΕ μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, για τα υδροηλεκτρικά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2017 και για την τριτογενή εφεδρεία μέχρι τον Απρίλιο του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: