DEH

DEH

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Αναβολή για 15 Δεκεμβρίου πήρε η συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου για τους ρύπους

 
 
Κατά μια εβδομάδα φαίνεται ότι θα παραταθεί η αγωνία της ελληνικής πλευράς και ιδίως της ΔΕΗ σε σχέση με την τελική πρόταση που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με τη μεταρρύθμιση του συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS), καθώς η σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου, αντί για την ερχόμενη Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.
Η αναβολή της συζήτησης προέκυψε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Σκωτσέζου ευρωβουλευτή Ian Duncan, ο οποίος έχει αναλάβει να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του ETS, φέρεται να είναι πρόθυμος να εξαντλήσει τα περιθώρια αναζήτησης  συμβιβαστικής λύσης μεταξύ των διαφόρων ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου,  επιδιώκοντας μια όσο το δυνατό διευρυμένη πλειοψηφία.
Σε περίπτωση που η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου δεν καταλήξει σε συμβιβασμό εντός του Δεκεμβρίου, τότε θα διεξαχθούν νέες συζητήσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι το Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα η τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί του θέματος να μετατοπίζεται για την άνοιξη.
Πάντως ο Duncan, όπως έγραψε στο twitter, διαβλέπει «τη μετατόπιση του εδάφους» προς μια συμβιβαστική λύση.
Η αιτία της εμπλοκής
Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ο λόγος που βρίσκεται πίσω από την αναβολή είναι το ότι δεν έχει καταστεί ακόμα εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία ακόμα μεταξύ των μελών των ίδιων ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.
Φαίνεται ότι η εμπλοκή προέκυψε κατόπιν της πρόθεσης των Σοσιαλιστών να απαιτήσουν
υψηλότερο ετήσιο ρυθμό απόσυρσης από την αγορά  των δικαιωμάτων άνθρακα την περίοδο 2020 – 2030. Συγκεκριμένα, οι Σοσιαλιστές φέρονται να προκρίνουν ποσοστό 2,4% έναντι του 2,2% που προτείνει η Επιτροπή.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι δεδομένο ότι για το συγκεκριμένο ζήτημα συγκρούονται ισχυρά συμφέροντα, γεγονός που αντανακλάται και στα εμπόδια που ανακύπτουν στις σχετικές διαπραγματεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παροχή πρόσθετης προστασίας στις βιομηχανίες διαφόρων χωρών είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα αρκετών ευρωβουλευτών και κομμάτων, την ώρα που αρκετοί είναι οι παράγοντες που πιέζουν σε αντίθετη κατεύθυνση, καθώς προκρίνουν την άμεση προώθηση πιο «καθαρής» από ρύπους οικονομικής δραστηριότητας.

energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια: