DEH

DEH

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Δημοπρασία ηλεκτρισμού ΝΟΜΕ. Παραμένει το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Στόχος είναι με βάση τη μνημονιακή δέσμευση στο τέλος του 2017 το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής και χονδρικής να έχει μειωθεί 20% και στο τέλος του 2019 κάτω από το 50%.

της Μανταλένας Πίου
 
Παραμένει τo αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την ποσότητα της λιγντικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που θα πρέπει να δημοπρατήσει η ΔΕΗ το 2017 και τα επόμενα χρόνια με το υπουργείο Περιβάλλοντος – Ενέργειας να προσδοκά πλέον σε πολιτική λύση είτε στο Eurowoking Group, το οποίο συνεδρίαζε αργά χθες το βράδυ, είτε στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. 
Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν χθες ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν δέχονται κανένα εναλλακτικό εργαλείο για το άνοιγμα της αγοράς πέραν των ΝΟΜΕ, ούτε τις προτάσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη για την πώληση δύο εταιριών με χαρτοφυλάκιο πελατών. 
Αντίθετα επιμένουν στην αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων για το 2017, καθώς   πέραν από τη δημοπράτηση του 12% του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα του 2016  , όπως  προβλέπει ο σχετικός νόμος, ζητούον  να επαναδηπραττηθεί εκ νέου η  ποσότητα που δόθηκε φέτος μέσω ΝΟΜΕ, δηλαδή  το 8% της συνολικού όγκου ηλεκτρισμού του 2015. Μάλιστα, η πρώτη δημοπρασία, το 12%, θα πρέπει διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2017 με αναθεωρημένη τιμή εκκίνησης για τα δικαιώματα CO 2 και τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να δημπρατηθεί εκ νέου η ποσότητα των ΝΟΜΕ του Οκτωβρίου 2016 (δηλαδή το 8% του μεριδίου 2015).  
Τον Ιούνιο του 2017 θα γίνει επαναξέταση της τιμής εκκίνησης, συνυπολογίζοντας και το επικαιροποιημένο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ. 
Στόχος είναι με βάση τη μνημονιακή δέσμευση στο τέλος του 2017 το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά λιανικής και χονδρικής να έχει μειωθεί 20% και στο τέλος του 2019 κάτω από το 50%. 
Τον Ιούνιο του 2018 οι θεσμοί θα επανεξετάσουν την όλη πορεία και αν τότε διαπιστωθεί ανεπαρκής πρόοδος όσον αφορά στη μείωση του μεριδίου, τότε οι αρχές θα υποχρεωθούν να λάβουν διαρθρωτικά μέτρα εναλλακτικά των ΝΟΜΕ προκειμένου « το παραγωγικό δυναμικό να γίνει διαθέσιμο στους εναλλακτικούς προμηθευτές», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το προσχέδιο της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας.   προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και τη χονδρική αγορά κατά 20% ως το τέλος του 2017. Η παράγραφος αυτή ανοίγει διάπλατα το ενδεχόμενο στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ.   Αλλωστε, η τρέχουσα συμφωνία δεν αναφέρει τίποτα για το πώς θα παραμείνει το μερίδιο της ΔΕΗ κάτω του 50% όταν τελειώσουν τα ΝΟΜΕ- που λήγουν το 2019 και έχουν θεωρηθεί από όλες τις πλευρές ως ένας μεταβατικός μηχανισμός. 
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα προέρχεται από τη λογική της πρόσθεσης των μεριδίων των προηγούμενων χρόνων στη προς δημοπράτηση ποσότητα κάθε  χρονιάς από το 2017 ως και το 2019. Αν αυτό συμβεί, τότε προκύπτει ότι όλο το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει μόνον από την λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της ΔΕΗ, που σημαίνει ότι το 2019 η ΔΕΗ θα πρέπει να δημοπρατήσει σχεδόν το σύνολο της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής της παραγωγής, με σημαντικότατες απώλειες εσόδων για την ίδια. 

http://www.businessenergy.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: