DEH

DEH

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Tο 2017 μπαίνουν τα θεμέλια για το EuroAsia Interconnector. Πρόκειται για ηλεκτρικό διάδρομο μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την επιτυχή ολοκλήρωση των τεχνικών και οικονομικών μελετών και την έναρξη της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector το 2017 ανακοίνωσε ο επίσημος Φορέας Υλοποίησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ–Κύπρου–Κρήτης–Αττικής, που θα τερματίσει την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, τα έργα για την έναρξη
κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, Ισραήλ–Κύπρου–Κρήτης–Αττικής δυναμικότητας 1000 MW, ξεκινούν το 2017 με ολοκλήρωση για Κύπρο – Ισραήλ το 2019, Κρήτη – Αττική το 2020 και Κύπρο-Κρήτη το 2022.
Όπως αναφέρεται, έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η έρευνα βυθού και οι λοιπές βυθομετρικές εργασίες κατά μήκος ολόκληρης της διαδρομής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ–Κύπρου–Κρήτης–Αττικής συνολικού μήκους 1520 χλμ. οι οποίες κατέδειξαν τη βέλτιστη διαδρομή για την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου EuroAsia Interconnector. H συγκεκριμένη έρευνα εκπονήθηκε από το ιταλικό ερευνητικό σκάφος Odin Finder.
Έχουν ολοκληρωθεί, επίσης, οι τεχνικές και τεχνολογικές μελέτες, οι οποίες εκπονήθηκαν από τον κορυφαίο οργανισμό CESI και κατέδειξαν την επιλογή της βέλτιστης τεχνολογίας.
Στο τελικό στάδιο βρίσκονται και οι περιβαλλοντικές μελέτες οι οποίες εκπονούνται στα χερσαία και θαλάσσια τμήματα όπου θα εγκατασταθούν οι σταθμοί μετατροπής και γενικότερα οι υποδομές της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Ο Φορέας Υλοποίησης έχει εκπονήσει τις οικονομικές μελέτες Ανάλυσης Κόστους Οφέλους (Cost Benefit Analysis –CBA) οι οποίες έχουν αναδείξει σημαντικά κοινωνικό-οικονομικά οφέλη της τάξης των 10δισ ευρώ.
Όπως σημειώνεται στο δελτίο, ο Φορέας Υλοποίησης έχοντας τη στήριξη των τριών κυβερνήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, συνεχίζει με αφοσίωση τις προσπάθειες του για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.
Η ηλεκτρική διασύνδεση χαρακτηρίζεται ως «κορυφαίο» Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Project of Common Interest) και περιλαμβάνεται στα πιο σημαντικά έργα των Ηλεκτρικών Διαδρόμων (Electricity Highways) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σημειώνεται δε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector δημιουργεί τον ηλεκτρικό διάδρομο μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση Κύπρου σαν το τελευταίο κράτος μέλος της ΕΕ που είναι ενεργειακά απομονωμένο αλλά και της Κρήτης και του Ισραήλ και συνεισφέρει στην ενεργειακή τους ασφάλεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: