DEH

DEH

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Εκτός η RTE λόγω DG Comp Κινέζοι και Ιταλοί αναμένεται να κονταροχτυπηθούν για το 24%

Κινέζοι και Ιταλοί αναμένεται να κονταροχτυπηθούν στο διαγωνισμό για το 24% του ΑΔΜΗΕ με τίμημα έκπληξη...


του Χρήστου Κολώνα

Αυτό αναφέρουν στο "Business Energy", έγκυρες πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σχετικά με τον διαγωνισμό, για τον οποίο, να θυμίσουμε ότι αύριο 21 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Η ιταλική TERNA και η κινεζική State Grid
Corporation of China (SGCC) εκτιμάται ότι θα είναι στις δύο πρώτες θέσεις σε ό,τι αφορά στο ύψος του τιμήματος που θα δώσουν, και μάλιστα πηγές θέλουν το ύψος του να δικαιώνει την επιλογή της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο μοντέλο αποκρατικοποίησης.  
Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η γαλλική RTE είτε θα κατέβει με χαμηλή προσφορά είτε θα επιλέξει να μη συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Κι αυτό επειδή η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρ. Επιτροπής έχει εντοπίσει νομικό κώλυμα στο ενδεχόμενο να περάσει το 24% του ΑΔΜΗΕ στη συγκεκριμένη εταιρία. Για την ακρίβεια, η RTE που είναι ο γαλλικός Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς ανήκει στην γαλλική εταιρία παραγωγής ενέργειας EdF. Η τελευταία είναι και βασικός μέτοχος της Edison, η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία των εταιριών παραγωγής ρεύματος στην Ελλάδα Elpedison. Με τον τρόπο αυτό είναι ασύμβατο θεσμικά μία εταιρία που είναι και παραγωγός ρεύματος και διαχειριστής συστήματος να διεκδικεί μία εταιρία επίσης διαχειριστή (ΑΔΜΗΕ). Οι Γάλλοι, λένε οι πληροφορίες, δεν έχουν μπορέσει να προσπεράσουν νομικά αυτό το εμπόδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: