DEH

DEH

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Σε κλειστό φάκελο μαζί με τις προσφορές η αποτίμηση της Barclays για τον ΑΔΜΗΕ – Συνεχίζονται οι διεργασίες

 Αποτέλεσμα εικόνας για Barclays


Την επόμενη Παρασκευή, μαζί με τους τρεις (;) ενδιαφερόμενους επενδυτές αναμένεται να πληροφορηθεί η ΔΕΗ το αποτέλεσμα της ανεξάρτητης αποτίμησης που διενεργήθηκε για τον ΑΔΜΗΕ από την εταιρεία Barclays. Ο κλειστός φάκελος που θα παραδοθεί στο σύμβουλο της ΔΕΗ HSBC περιλαμβάνει την ανεξάρτητη αποτίμηση κάτω από την οποία η ΔΕΗ δεν μπορεί να κάνει αποδεκτές προσφορές
για την πώληση του 24% των μετοχών της θυγατρικής της μέσω του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Βεβαίως η αποτίμηση της Barclays θα δώσει την απάντηση και για τη συνολική αξία της εταιρείας των δικτύων μεταφοράς αλλά και για το ύψος της συνολικής αποζημίωσης που θα πρέπει να λάβει η ΔΕΗ για την απώλεια της θυγατρικής της.
Σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό για το στρατηγικό επενδυτή, οι διεργασίες συνεχίζονται με τους κινέζους να είναι οι πιο ενεργοί εκ των τριών ενδιαφερομένων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ερωτήσεις και τις προτάσεις που καταθέτουν για τα διαδικαστικά του διαγωνισμό αλλά και για θέματα που αφορούν στη μελλοντική λειτουργία και τα πλάνα της εταιρείας. Η εμπειρία πάντως της μειοψηφικής μετοχικής τους συμμετοχής στον ιταλό διαχειριστή του δικτύου, δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον για συγκεκριμένες λειτουργίες και δραστηριότητες. Για παράδειγμα μέσω της συμμετοχής τους στο ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών, οι κινέζοι ζήτησαν να τοποθετηθεί δικό τους στέλεχος ως οικονομικός διευθυντής στην εταιρεία. Στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, εκτός από τον έλεγχο στις οικονομικές υπηρεσίες, οι κινέζοι φέρονται να διαπραγματεύονται την τοποθέτηση στελέχους της δικής τους εμπιστοσύνης και στη διεύθυνση προμηθειών της εταιρείας.
Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση που υπάρχει τόσο στη ΔΕΗ όσο και στον ΑΔΜΗΕ είναι ότι εφόσον τελικά η State Grid αποφασίσει να προσέλθει στην τελική φάση του διαγωνισμού, η προσφορά της δύσκολα θα μπορεί να υπερκεραστεί από άλλη εταιρεία. Σε αυτήν την κατεύθυνση συνηγορούν δύο δεδομένα. Το πρώτο αφοράς το πώς αντιμετωπίζει το διαγωνισμό η ιταλική Terna. Οι ιταλοί δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για την ελληνική εταιρεία, υπογραμμίζοντας μάλιστα τις συνέργειες που δημιουργούνται σε περιφερειακό επίπεδο. Ωστόσο έχουν διαμηνύσει παράλληλα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν προσφορά που δε θα βασίζεται σε καθαρά εμπορικά δεδομένα ούτε ότι θέλουν να προκαλέσουν σοβαρό κίνδυνο για την αξία της εταιρείας και τα συμφέροντα των μετόχων.
Το δεύτερο αφορά τους Γάλλους που μετά τα γνωστά θέματα που είχαν εγερθεί ως προς το μοντέλο διαχωρισμού μεταξύ RTE και EdF αλλά και τα ζητήματα οικονομικής στενότητας και υψηλού δανεισμού που αντιμετωπίζουν ως όμιλος, είχαν ξεκινήσει προ 10ημέρου συζητήσεις για να κατέλθουν στο διαγωνισμό από κοινού με την πανίσχυρη Quebec Hydro. Ωστόσο με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες οι συζητήσεις των δύο πλευρών δεν κατέληξαν με αποτέλεσμα το πιο πιθανό σενάριο πλέον να είναι να μην προσέλθουν τελικώς με δεσμευτική προσφορά οι Γάλλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: