DEH

DEH

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Νόβακ: Κοινή Επένδυση Gazprom - Προμηθέας Gas για την Ανάπτυξη Λιγνιτωρυχείου στην Ελλάδα

Η Gazprom ενδιαφέρεται για την εξόρυξη λιγνίτη στην Ελλάδα μαζί με τον τοπικό της εταίρο, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.

Όπως είπε χθες ο κ. Νόβακ, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, η Gazprom διαπραγματεύεται σειρά ενεργειακών projects στην Ελλάδα μέσω συνεργαζόμενωνεταιρειών.


«Συζητάμε για ένα λιγνιτωρυχείο. Η Gazprom και η ελληνική εταιρεία Prometheus Gas, μία κοινοπραξία, είναι έτοιμες να υλοποιήσουν ένα κοινό επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη του λιγνιτωρυχείο», είπε ο Ρώσος υπουργός.

Η ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. είναι μία μικτή ελληνορωσική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1991 στην Αθήνα. Μέτοχοι της είναι η OAO GAZPROM, η οποία, μέσω της 100% θυγατρικής της GAZPROMEXPORT LTD, ελέγχει το 50% των μετοχών της ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS Α.Ε. και ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος ο οποίος ελέγχει το υπόλοιπο 50%.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο κ. Νόβακ αναφέρεται κατά πάσα πιθανότητα στο λιγνιτωρυχείο της Βεύης.

Στο θέμα της σύστασης κοινοπραξίας για την εκμετάλλευση φυσικών πόρων (δηλαδή λιγνιτικά αποθέματα) αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σάββατο.

«Υπάρχουν έργα που προτάθηκαν από τους Έλληνες συναδέλφους μας, όπως μια κοινοπραξία για την εξόρυξη φυσικών πόρων στην ελληνική επικράτεια». Τα έργα αυτά «προτάθηκαν στο ανώτατο επίπεδο, και από τον Έλληνα πρωθυπουργό. Γίνονται συνομιλίες για το ζήτημα [...]. Αλλά θα χρειαστεί η έγκριση των ελληνικών αρχών», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: