DEH

DEH

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΌΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΛΙΓΝΙΤΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΜΕΛΙΤΗ ΙΙ

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό ΠΕΝ απέστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Επιστολή όπου διατυπώνουν τις έντονες ενστάσεις τους σχετικά με την κατασκευή ακόμα μιας λιγνιτικής μονάδας, του Μελίτη ΙΙ, αλλά και με το συνεχιζόμενο αίτημα της ΔΕΗ για ένταξη της Ελλάδας στην παρέκκλιση του αρ. 10c, απέστειλαν προς τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό ΠΕΝ, Π. Σκουρλέτη
στις 13 Σεπτεμβρίου οι Ευρωπαίοι Πράσινοι σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους.
Με βάση τη συμφωνία του Παρισιού αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ήδη βιώνουμε, η μείωση των εκπομπών είναι επιβεβλημένη. Το κόστος εκπομπών αναμένεται να αυξηθεί και τυχόν μειώσεις του δίνονται μέσω παρέκκλισης σε χώρες με οικονομικά προβλήματα,  ώστε να βοηθηθούν στην πορεία τους προς την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και οπωσδήποτε όχι για νέες λιγνιτικές μονάδες. Το αίτημα της ΔΕΗ είναι σε λάθος βάση. Υπενθυμίζουμε ότι ο ελληνικός λιγνίτης είναι από τους χειρότερους ευρωπαϊκά, με πολύ υψηλές εκπομπές ανά μονάδα, ενώ η ηλεκτρική παραγωγή από λιγνίτη εκπέμπει το 1/3 των αερίων θερμοκηπίου στην Ελλάδα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν συμμεριζόμαστε την κυβερνητική απερισκεψία που συνεχίζει την οπισθοδρομική επέκταση λιγνιτικής παραγωγής, ενώ ακόμα δεν έχει καταφέρει να εξηγήσει στον κόσμο την βιωσιμότητα της Πτολεμαΐδας «5». Η συνεργασία με την κινεζική κυβέρνηση θα έχει μεγαλύτερα οφέλη και διάρκεια αν αφορά την ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, τεχνολογίες που η Κίνα αναπτύσσει εντατικά, δουλεύοντας προς την μετάβαση σε ένα πιο καθαρό μοντέλο παραγωγής.

Η εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μαρία Πετεινάκη, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα, ενώ ακόμα δεν έχει ξεκινήσει να εκπονείται και να συζητείται δημόσια το σχέδιο ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας, ο ΥΠΕΝ Π. Σκουρλέτης, υπογράφει για νέα λιγνιτική μονάδα Μελίτη 2 περιγράφοντας μάλιστα την επένδυση ως «κίνηση υπέρ του Περιβάλλοντος». Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουμε ξεκάθαρα την αντίθεση μας στη κατασκευής μας νέας λιγνιτικής μονάδας. Επαναλαμβάνουμε και θυμίζουμε την δέσμευση της κυβέρνησης στο Παρίσι για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά και  τη δέσμευση της στα πλαίσια της προγραμματικής μας συνεργασίας για ένα νέο Ενεργειακό μοντέλο μέσω εξοικονόμησης και ΑΠΕ, με στόχο την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα σε 20 χρόνια, στόχος που περιλαμβάνεται στο κείμενο προγραμματικής συμφωνίας ΣΥΡΙΖΑ και ΟΠ. Οι δεσμεύσεις αυτές δεν συνάδουν με την εμμονή για διατήρηση της χρήσης λιγνίτη στο 35% του ενεργειακού μίγματος. Ούτε βέβαια  μπορούν ο ενεργειακός σχεδιασμός και η βιωσιμότητα της επένδυσης να βασίζονται στην μείωση του κόστους των εκπομπών μέσω ευνοϊκών μέτρων.

Αντίθετα η κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει για την αλλαγή του οικονομικού υποδείγματος στην Δ. Μακεδονία αξιοποιώντας μέρος των εσόδων από τις εκπομπές Αερίων του Θερμοκηπίου για την χρηματοδότηση της ομαλής μετάβασης της περιοχής στην μεταλιγνιτική εποχή.

Η κυβέρνηση οφείλει επίσης να προχωρήσει άμεσα σε ανοιχτό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για την εκπόνηση του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού. Οι εθνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις δεν μπορούν να περιμένουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: