DEH

DEH

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Ρώσοι καλοβλέπουν και τον ελληνικό λιγνίτη


Οι Ρώσοι καλοβλέπουν και τον ελληνικό λιγνίτη 
Την είσοδό τους στην εκμετάλλευση των λιγνιτικών αποθεμάτων της Μακεδονίας εξετάζει ο ρωσικός κολοσσός Gazprom, ως μέρος των επόμενων κινήσεων στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η πρώτη συζήτηση επί του θέματος έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη, κατά τις επαφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον
αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβορκόβιτς, ενώ στη συνέχεια το συζήτησαν οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών Πάνος Σκουρλέτης και Αλεξάντρ Νόβακ.
Τα ρεπορτάζ των ρωσικών μέσων δίνουν διαφορετική εικόνα για το ποιος πρότεινε πρώτος την παραχώρηση λιγνιτωρυχείων στη Δυτική Μακεδονία, καθώς το RIA Novosti επικαλούμενο πηγές της Gazprom, αναφέρει ότι ήταν ρωσική πρόταση, ως αντάλλαγμα των παλαιών εκκρεμοτήτων που εξακολουθούν να υφίστανται εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Στην αρχική συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την τότε Σοβιετική Ένωση, υπήρχε πρόβλεψη για ανταποδοτικά έργα, μεταξύ των οποίων υδροηλεκτρικοί σταθμοί και λιγνιτικές μονάδες.
Η ρωσική πλευρά εξακολουθεί να θέτει το θέμα αυτών των έργων, ενώ η εφημερίδα Kommersant ότι η πρόταση διατυπώθηκε από την ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο της καλής διάθεσης για επίλυση των διαφορών.
Σε κάθε περίπτωση, τα αρμόδια επιτελεία της Gazprom, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζουν την υπόθεση με μεγάλη προσοχή, καθώς ο ρωσικός κολοσσός, στην παρούσα φάση, δεν διαθέτει δραστηριότητες στην εκμετάλλευση στερεών καυσίμων, όπως ο λιγνίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της F&M Voice, στο επίκεντρο της πρότασης είναι η παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης, το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις επιχείρησαν πολλές φορές να το παραχωρήσουν σε ιδιώτες, αλλά οι διαγωνισμοί είτε απέβησαν άκαρποι, είτε η σύμβαση που υπεγράφη με τον ανάδοχο δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή για επικύρωση.
Το σίγουρο είναι ότι εάν η Gazprom αποδεχθεί την πρόταση, θα προχωρήσει στο έργο με την «Προμηθέας Gas» την κοινή εταιρία που έχουν στην Ελλάδα μαζί με τον όμιλο Κοπελούζου, ενώ θα αναζητήσουν κι άλλες συνεργασίες, μεταξύ των εταιριών που διαθέτουν εμπειρία στην εκμετάλλευση λιγνιτωρυχείων.
Άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αρκ. Ντβορκόβιτς σε δηλώσεις του σε ρώσους δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε χαρακτηριστικά: «η υπόθεση δεν αφορά μόνο την Gazprom, συζητάμε την πρόταση για κοινές εταιρίες με Έλληνες συνεργάτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: