DEH

DEH

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Οι 4 αστερίσκοι για το κινεζικό… όνειρο της ΔΕΗ

Αποτέλεσμα εικόνας για asteriskoi


Σήμερα η διοίκηση της ΔΕΗ θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, προσφέροντας στην κυβέρνηση αφορμή για να παρουσιάσει ένα δικό της επενδυτικό "success story”, με τη φιλοδοξία βεβαίως η συνεργασία με την κινεζική CMEC  να μην έχει την τύχη αντίστοιχων συνεργασιών που ξεκίνησαν ως πολυδιαφημισμένα project για να περάσουν στη συνέχεια στη λήθη: από τους Καταριανούς που θα έφτιαχναν τεράστιες μονάδες παραγωγής ρεύματος από φύκια στον Αστακό, μέχρι το εργοστάσιο παραγωγής αμερικανικών φωτοβολταϊκών της Κοζάνης.
Χθες λοιπόν είχαμε την πρώτη αριστερής έμπνευσης "ξένη ψήφο εμπιστοσύνης" στην ελληνική οικονομία, η οποία προκύπτει από το μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη με την κινεζική κατασκευαστική CMEC, έναν πολυσχιδή εμπορικό και κατασκευαστικό όμιλο, με εμπειρία σε ενεργειακά, οδικά έργα καθώς και στην ανάπτυξη και εκμετάλλευση ορυκτών πόρων. Το MoU προβλέπει να εξεταστεί η προοπτική να δημιουργηθεί μια εταιρεία, η οποία θα συσταθεί εντός του 2017, με αντικείμενο την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού με λιγνίτη στη Φλώρινα. 
Σημειώνεται ότι χθες ρωσικές εφημερίδες, ανέφεραν ότι για την ίδια μονάδα υπήρξαν συζητήσεις του υπουργού ενέργειας της Ρωσίας Α. Νόβακ, ο οποίος βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα ήταν η Ρωσία. Ο κ. Νόβακ μάλιστα είχε συνάντηση με τον Π. Σκουρλέτη.
Τώρα ως προς την ουσία του χθεσινού μνημονίου κατανόησης ΔΕΗ-CMEC, ήδη εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο αυτό θα οδηγήσει πράγματι σε απτά αποτελέσματα. 
Καταρχάς εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων ήδη έχουν αρχίσει να δηλώνουν την αντίθεσή τους στην προοπτική κατασκευής και 2ης λιγνιτικής μονάδας (κατασκευάζεται ήδη η Πτολεμαΐδα 5) σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία στην Ε.Ε. έχει σταματήσει η κατασκευή νέων μονάδων άνθρακα και οι παλιές να οδηγούνται σε απόσυρση. Πάντως η διοίκηση της ΔΕΗ πήρε θέση για το θέμα υποστηρίζοντας ότι στο νέο ενεργειακό μείγμα της χώρας ο λιγνίτης θα πρέπει να έχει μερίδιο 35% και άρα υπάρχει χώρος για κατασκευή και δεύτερης καινούριας μονάδας. Το υπουργείο ενέργειας, όπως φάνηκε χθες από τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού συντάσσεται με την άποψη της διοίκησης της ΔΕΗ, ενώ έχει δηλώσει ότι ένας από τους στόχους είναι η διαμόρφωση μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για το ενεργειακό μείγμα της χώρας.
Τα προβλήματα όμως δε σταματούν εδώ.
Στο καθαρά τεχνικό κομμάτι ήδη εγείρονται μια σειρά από ερωτήματα:
Για παράδειγμα, η CMEC είναι μια εταιρεία κατασκευής και όχι λειτουργίας μονάδων, οπότε ακόμη και σε περίπτωση που διατηρήσει πλειοψηφικό πακέτο στη νέα εταιρεία, η διαχείριση των μονάδων παραμένει ουσιαστικά στη ΔΕΗ. Υπό την έννοια αυτή παραμένει το ερώτημα εάν συνεργασία με τους Κινέζους για την κατασκευή 2ης μονάδας λιγνίτη στη Φλώρινα αποτελεί αναγκαίο και ικανό βήμα για άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη και εάν ικανοποιεί τις ανησυχίες της ΕΕ η οποία ασκεί πιέσεις προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης.
Την ίδια στιγμή, όπως φάνηκε και στη χθεσινή εκδήλωση για την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης, υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες σε σχέση με τα ιδιωτικά ορυχεία. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει έντονη κριτική για την παραχώρηση του μεγαλύτερου ορυχείου της περιοχής ενώ πλέον καλείται να επικυρώσει ως κυβέρνηση τη σύμβαση παραχώρησης, προκειμένου να προχωρήσει η συνεργασία με τους κινέζους. 
Τέλος εγείρονται ζητήματα ανταγωνισμού τα οποία πιθανόν να βρουν μπροστά τους κυβέρνηση και ΔΕΗ, εάν βεβαίως προχωρήσει κάποια στιγμή στη φάση της υλοποίησης το project με τη CMEC. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: