DEH

DEH

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

2+1 πιθανές αλλαγές στις δημοπρασίες των ΝΟΜΕ στο τραπέζι

Με αλλαγές, που έχουν προκύψει μετά τις διαβουλεύσεις με την αγορά και όχι μόνο, αναμένεται να έλθει τελικά ο κώδικας βάσει του οποίου θα διενεργηθούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Αν και ακόμη δεν έχουν «κλείσει» οριστικά όλα τα θέματα, φαίνεται ότι οι συζητήσεις και η ανταλλαγές απόψεων που έγιναν εντός και εκτός Ελλάδος καθιστούν εκ των ων ουκ άνευ, την τροποποίηση τουλάχιστον δύο, πιθανόν και τριών παραμέτρων του κώδικα, όπως παρουσιάστηκαν από το ΛΑΓΗΕ.

Το πρώτο επίμαχο αφορά στην ποσόστωση για τους πελάτες υψηλής τάσης. Για το θέμα άλλωστε ο ίδιος ο ΛΑΓΗΕ και η ΡΑΕ εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να αλλάξουν το όριο του 40% για την ποσότητα από τις δημοπρασίες που θα μπορεί να κατευθυνθεί σε βιομηχανικούς πελάτες υψηλής τάσης. Εδώ τα σενάρια είναι δύο: είτε θα υπάρξει μια δραστική αλλαγή του ορίου (πχ 80%) εφόσον τελικά συναινέσει η βιομηχανία ή το πλαφόν θα φύγει εντελώς. Οι πληροφορίες πάντως που έρχονται από το εξωτερικό αναφέρουν ότι η ποσόστωση δεν μπορεί να σταθεί.
Το δεύτερο επίμαχο αφορά στην ποσόστωση επί των εξαγωγών, η οποία μπήκε ως αντίβαρο προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος μαζικών εξαγωγών  της ενέργειας από τα ΝΟΜΕ. Στο θέμα αυτό μάλιστα ο ΛΑΓΗΕ έχει την πλήρη στήριξη φορέων όπως ο ΕΣΑΗ, που στη διαβούλευση ζήτησε να μειωθεί το ποσοστό που μπορεί να κατευθυνθεί σε εξαγωγές και το οποίο σύμφωνα με την αρχική πρόταση του ΛΑΓΗΕ είναι 20%. Και εδώ όμως φαίνεται ότι υπάρχουν ενστάσεις από την πλευρά των αρχών ανταγωνισμού και φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε αλλαγή, που δεν αποκλείεται να μεταφράζεται και σε πλήρη απόσυρση του πλαφόν στις εξαγωγές της ενέργειας του ΝΟΜΕ.
Τέλος εκτός από τα δύο επίμαχα πλαφόν για τη βιομηχανία και τις εξαγωγές, μια ακόμη πρόβλεψη φαίνεται ότι δημιουργεί προβληματισμό και αφορά στη διαδικασία της δημοπρασίας, η οποία φαίνεται να ευνοεί τον πωλητή με τη δυνατότητα που δίνεται για απεριόριστες προσφορές. Εδώ οι ενστάσεις έχουν υποβληθεί από τους εγχώριους παίκτες της αγοράς, οι οποίοι βλέπουν την παράθυρα για τεχνητή αύξηση των τιμών, τα οποία και ζητείται να κλείσουν.
Θυμίζουμε ότι μετά την έγκριση του κώδικα των δημοπρασιών, θα ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου από το ΛΑΓΗΕ , ώστε στην ουσία να δημιουργηθεί μια καινούρια δευτερογενής αγορά και να δημιουργηθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις για να γίνουν δημοπρασίες, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο περί τα τέλη Οκτωβρίου.

From www.energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: