DEH

DEH

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Την Παρασκευή τα σπουδαία για τον ΑΔΜΗΕ

Την Παρασκευή το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει ποιες εταιρίες από αυτές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση του 24% του ΑΔΜΗΕ θα περάσουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.     
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες δυο ευρωπαϊκές εταιρείες και μία κινεζική μπήκαν στη μάχη για τη διεκδίκηση του 24% του διαχειριστή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ μία ακόμη κινεζική εταιρεία που συμμετείχε στον διαγωνισμό φέρεται να αποκλείστηκε γιατί δεν πληρούσε τις προδιαγραφές.
Οι εταιρείες που προκρίνονται στη δεύτερη φάση, είναι η ιταλική ΤΕRΝΑ, η γαλλική RTE (θυγατρική της EDF) και ο κινεζικός κολοσσός State Grid Corporation of China (SGCC).Εκτός διαγωνισμού, σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε η κινεζική China Southern Power Grid.
Σύμφωνα με την προκήρυξη της ΔΕΗ, κάθε ενδιαφερόμενος για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις ότι είναι είτε διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέλος του ENTSO-E ή διαχειριστής συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συμμετέχει σε διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς που είναι μέλος του ΕΝΤSO-E ή κοινοπραξία στην οποία τουλάχιστον ένα μέλος αυτής έχει τα χαρακτηριστικά των Ευρωπαίων διαχειριστών.
Η συμμετοχή της κινεζικής SGCC στην πορτογαλική REN σε ποσοστό 25%, της διασφάλισε και το διαβατήριο για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό για το 24% του ΑΔΜΗΕ. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η κινεζική εταιρεία εξαγόρασε το 2014 το 35% της ιταλικής CDP RETI, η οποία ελέγχει το 29,85% της ΤΕRNA και το 30% της SNAM (ιταλικός διαχειριστής αερίου).

(Θανάσης Κουκάκης , CNN Greece)

Δεν υπάρχουν σχόλια: