DEH

DEH

Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

ΔΕΗ: Κρατάει πελάτες, κινδυνεύει να χάσει μονάδες

Αποτέλεσμα εικόνας για μονάδες deh

Του Χάρη Φλουδόπουλου
Καθοριστικές για το μέλλον της αγοράς ηλεκτρισμού και της ΔΕΗ θα είναι οι δημοπρασίες που προβλέπεται να διενεργηθούν εντός του Σεπτεμβρίου με στόχο να περιοριστεί το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ, κατά τα προβλεπόμενα στο μνημόνιο για τον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε ο
ΛΑΓΗΕ, ο ρυθμός αύξησης του μεριδίου αγοράς των ιδιωτών παικτών ανακόπηκε με αποτέλεσμα οι εκτός ΔΕΗ παίκτες να συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από το 10%, την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ μετά τις σημαντικές απώλειες του πρώτου εξαμήνου, φαίνεται να περνά στην αντεπίθεση συγκρατώντας τα δικά της μερίδια.

Σε αυτήν την εξέλιξη έπαιξαν ρόλο αφενός η αντεπίθεση της ΔΕΗ με τις εκπτώσεις 15% και τη διαφημιστική καμπάνια που τρέχει, αλλά και η αντίστοιχη επιβράδυνση από πλευράς ιδιωτών παικτών, οι οποίοι μέσα στο καλοκαίρι επέλεξαν να περιορίσουν τις δικές τους καμπάνιες. Οι περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες ηλεκτρισμού άλλωστε αναμένουν τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, προκειμένου να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους και τους στόχους τους για μερίδια αγοράς.

Έτσι σύμφωνα με τα στοιχεία του
ΛΑΓΗΕ το μερίδιο των ιδιωτών ήταν 9,74% έναντι 9,56% τον Ιούνιο, με τη ΔΕΗ να διατηρεί το 90,26% της αγοράς. Τα μερίδια των ιδιωτών διαμορφώθηκαν ως εξής: ΗΡΩΝ: 2,70%, PROTERGIA: 2,34%, ELPEDISON: 2,22% ,NRG Trading: 0,73% ,WATT + VOLT: 0,54%, VOLTERRA: 0,55% , GREEN: 0,41%.

Η ανάσχεση του ρυθμού αύξησης του μεριδίου των ιδιωτών ωστόσο δεν έρχεται χωρίς τίμημα, αφού πλέον καθίσταται πιο δύσκολος ο όρος του μνημονίου που προβλέπει ότι μέχρι το 2017 θα πρέπει η ΔΕΗ να έχει παραχωρήσει σε ανταγωνιστές της μερίδιο αγοράς ίσο με το 20%.

Βασικό εργαλείο βεβαίως για να συμβεί αυτό είναι οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας που προβλέπεται να ξεκινήσουν από τη ΔΕΗ το Σεπτέμβριο ώστε μέσα στο έτος  να έχουν δημοπρατηθεί ποσότητες που αντιστοιχούν στο 8% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα το 2015.

Υπό το πρίσμα αυτό , πιθανή αποτυχία των δημοπρασιών, οδηγεί νομοτελειακά σε εναλλακτικές λύσεις, "διαρθρωτικά μέτρα" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο μνημόνιο, που δεν είναι άλλες από τις πωλήσεις μονάδων.

Δηλαδή η επιτυχία των δημοπρασιών αποκτά κατεπείγοντα χαρακτήρα, εάν στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί ο καταναγκαστικός "τεμαχισμός" και πώληση κομματιών της ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης των δημοπρασιών, η οποία βεβαίως αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την επιτυχία του εγχειρήματος. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η τιμή εκκίνησης θα οριστεί λίγο κάτω από την τρέχουσα Οριακή Τιμή του Συστήματος, πέριξ των 37 -38 ευρώ η μεγαβατώρα. Εφόσον η τιμή αυτή κριθεί ικανοποιητική από την αγορά, τότε υπάρχει περιθώριο ώστε να αποτραπούν τα πιο δραστικά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: