DEH

DEH

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Δεν σκοπεύει να αυξήσει τα τιμολόγιά της η ΔΕΗ

Δεν σκοπεύει να αυξήσει τα τιμολόγιά της η ΔΕΗ Σε πολλαπλές διαβεβαιώσεις ότι η ΔΕΗ δεν θα αυξήσει τα τιμολόγιά της προχώρησαν με ξεχωριστές ανακοινώσεις τόσο η ΔΕΗ όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι τα περιθώρια της ΔΕΗ είναι τεράστια, παρά το έξτρα κόστος που θα επωμιστεί από την πρόσφατη ρύθμιση για τις ΑΠΕ και τονίζει πως δεν είναι ανυπέρβλητα τα σημερινά προβλήματα, όπως π.χ. οι ληξιοπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες κατά πληροφορίες υπερβαίνουν τα 3 δισ. ευρώ , αρκεί να επιλεγούν οι σωστές κινήσεις.
Σε ενημερωτικό σημείωμα που διένειμε χθες το υπουργείο υπερασπίζεται τη νέα νομοθετική ρύθμιση για τις ΑΠΕ, η οποία μετακυλίει στους προμηθευτές ενέργειας το κόστος του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) και υπογραμμίζει την πρόσφατη ανακοίνωση της ΔΕΗ ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα τιμολόγια.
Πρόκειται για μία ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη δήλωση αντιπροέδρου της ΔΕΗ στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ ότι «το υποζύγιο ΔΕΗ δεν αντέχει άλλο και το πιθανότερο από όλα είναι ότι θα μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές».
Το έξτρα κόστος για τη ΔΕΗ από τη ρύθμιση για τις ΑΠΕ έχει εκτιμηθεί για το 2016 από τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη σε 34 εκατ. ευρώ και από τη ΓΕΝΟΠ σε 150 εκατ. ευρώ.
Την κατάσταση επιδεινώνει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 3 δισ. ευρώ (!) σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο θεσμικό περιβάλλον, όπως η υποχρέωση να μειώσει το μερίδιό της στην αγορά κάτω από 50% (από 92% σήμερα στη λιανική) κ.λπ.
«Το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πρόβλημα ρευστότητας και όχι κερδοφορίας» αναφέρει το υπουργείο και αναγγέλλει ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις για τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.
Το υπουργείο «βλέπει» ως προοπτική για τη ΔΕΗ την εξωστρέφεια και την επέκταση, τις συμπράξεις με άλλους ομίλους, εγχώριους και διεθνείς, εκτιμώντας ότι «η ΔΕΗ εμφανίζεται εξαιρετικά σταθερή, έχοντας πλέον τη δυνατότητα να παίζει ρόλο σε πολλές δραστηριότητες, αντί να κυριαρχεί σε μία κατά 100%».
Ας σημειωθεί τέλος ότι η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της επαναλαμβάνει το αίτημα για απόδοση του ΕΤΜΕΑΡ και των άλλων τελών υπέρ τρίτων μόνον αφού τα εισπράξει και όχι εφάπαξ και προκαταβολικά.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=114088108

Δεν υπάρχουν σχόλια: