DEH

DEH

Κυριακή 7 Αυγούστου 2016

Ένας στους τρεις καταναλωτές δεν πληρώνει κανονικά τη ΔΕΗ

Ένας στους τρεις καταναλωτές δεν πληρώνει κανονικά τον λογαριασμό ρεύματος, ενώ περίπου 435.000 πληρώνουν το ρεύμα μέσω του διακανονισμού των 36 δόσεων, αλλά οι περισσότεροι εξ αυτών αδυνατούν να ανταποκριθούν, παράλληλα οι ανεξόφλητες οφειλές προς την επιχείρηση έχουν ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% του τζίρου της, αναφέρει η Καθημερινή της Κυριακής.
Η κατάσταση, σύμφωνα με το δημοσίευμα αναμένεται να εξελιχθεί επί τω δυσμενεστέρω από τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς τότε θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ), που η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε με τους πιστωτές έναντι της Μικρής ΔΕΗ, με αποτέλεσμα τον σταδιακό περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και στη χονδρική αγορά έως το 2019, στο 49,5%. Αυτό σημαίνει ότι θα απολέσει τα 3 δισ. ευρώ τζίρο από τα συνολικά 6 δισ. σήμερα.
Ως αποτέλεσμα οι καλοπληρωτές πελάτες της ΔΕΗ μετακινούνται προς τους ιδιώτες παρόχους αφήνοντας πίσω υψηλό μερίδιο από πελάτες που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους.
Η ρευστότητα της επιχείρησης έχει χτυπήσει ήδη «κόκκινο» καθώς εδώ και πολλούς μήνες η ΔΕΗ αδυνατεί να αποπληρώσει εργολάβους και προμηθευτές. ενώ υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, όπως τουλάχιστον μεταφέρεται από αρμόδια στελέχη να μην μπορέσει να καλύψει μέσα στο καλοκαίρι τη χρηματοδότηση για την προμήθεια καυσίμων που είναι απαραίτητη για τις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης των νησιών.
Δεν απέδωσαν οι διακανονισμοί
Το πρόγραμμα της ρύθμισης οφειλών σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή δεν έχει αποδώσει τους αναμενόμενους καρπούς, ούτε συνέβαλε στη βελτίωση της ρευστότητας της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι πελάτες που έσπευσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα περιορίστηκαν στις 290.000, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτών φαίνεται πως το έκανε αυτό για να αποφύγει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ένα από τα θέματα προτεραιότητας του ΔΣ της ΔΕΗ, με κάποιους εκπροσώπους μάλιστα να πιέζουν τη διοίκηση επανενεργοποιήσει το μόνο δραστικό μέτρο για την είσπραξη τω οφειλών της: τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: