DEH

DEH

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Ο ΛΑΓΗΕ ολοκλήρωσε τον κώδικα για τις δημοπρασίες NOME – Τι προβλέπει για βιομηχανία και εξαγωγές ρεύματος

Αποτέλεσμα εικόνας για λαγηεΤον κώδικα βάσει του οποίου προτείνεται να λειτουργεί η αγορά κατά την διαδικασία υλοποίησης των δημοπρασιών τύπου NOME, παρέδωσε στη ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο Λειτουργός της Ηλεκτρικής Αγοράς.
Πρόκειται για ένα από τα κομβικά (το άλλο είναι η επικείμενη Υπουργική Απόφαση για την τιμή εκκίνησης) και τα πλέον δύσκολα τεχνικά προαπαιτούμενα για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν με τους δανειστές και περιλήφθηκαν στο σχετικό νόμο για τις δημοπρασίες.
Το σχέδιο, για την κατάρτιση του οποίου ο ΛΑΓΗΕ ήρθε σε επαφή και «άκουσε» τις παρατηρήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών, το επόμενο διάστημα αναμένεται να τεθεί από τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση.
Μέσω του κώδικα, μεταξύ άλλων, πρέπει να αντιμετωπίζονται δύο κρίσιμα ζητήματα:
Το ένα είναι να ικανοποιείται η ρητή απαίτηση των δανειστών για «μπλόκο» στις ενεργοβόρες βιομηχανίες που θέλουν να συμμετέχουν στις δημοπρασίες όχι ευθέως αλλά δια της πλαγίας, δηλαδή παίρνοντας άδεια προμηθευτού και προμηθεύοντας, στην ουσία, μόνον τις δικές τους παροχές. Οι δανειστές επιμένουν ότι τα NOME δεν πρέπει να αξιοποιηθούν για τη μείωση του κόστους της βιομηχανίας, αλλά αποτελούν «εργαλείο» για να αποκτήσουν οι προμηθευτές πρόσβαση στα ανταγωνιστικά καύσιμα, λιγνίτη και νερά, να «κλειδώσουν» χαμηλές τιμές αγοράς της ενέργειας, ώστε στη συνέχεια να μπορούν να συνάψουν μακρόχρονες συμβάσεις με τους καταναλωτές και να ανοίξει έτσι η λιανική του ρεύματος.
Η πρόταση που περιλαμβάνει ο κώδικας για το θέμα αυτό είναι να τίθεται ανώτατο όριο σε κάθε προμηθευτή για το ποσοστό του όγκου πωλήσεών του που μπορεί να απευθύνεται στις ενεργοβόρες βιομηχανίες (που καταναλώνουν πάνω από 13 GWh το χρόνο). Το ποσοστό αυτό εκτιμάται ότι θα τοποθετηθεί περί το 35% του συνολικού όγκου κάθε προμηθευτή.
Το δεύτερο αγκάθι που πρέπει να αντιμετωπίζει ο κώδικας είναι το πώς θα αποφευχθεί η μαζική εξαγωγή από κάποιους προμηθευτές του φθηνού ρεύματος που θα αγοράζουν από τις δημοπρασίες. Γιαυτό το θέμα οι δανειστές επιμένουν ότι δεν πρέπει να τίθεται κανένας περιορισμός, ενώ η πρόταση των στελεχών που κατάρτισαν τον κώδικα είναι να υπάρχει κι εδώ ανώτατο όριο σε κάθε προμηθευτή για το ποσοστό του όγκου πωλήσεών του που μπορεί να εξαχθεί.
Τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν προφανώς και αντικείμενο ανταλλαγής θέσεων κατά την επικείμενη διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: