DEH

DEH

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

ΑΔΜΗΕ: Μεταξύ των τριών, όποιος δώσει τα περισσότερα!

Μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών που κατέθεσαν οι τέσσερις ενδιαφερόμενοι για το 24% του ΑΔΜΗΕ και να ξεκινήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού με απόληξη την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress, από τη στιγμή που κάποια εταιρεία περάσει στην επόμενη φάση, δηλαδή κριθεί ότι πληροί τα τεχνικά και οικονομικά κριτήρια του διαγωνισμού, τότε το μοναδικό κριτήριο που θα βαρύνει στην επιλογή του νέου στρατηγικού επενδυτή θα είναι το τίμημα που θα προσφερθεί.
Αυτό τουλάχιστον είναι το πνεύμα με το οποίο προσεγγίζει τη διαδικασία η ΔΕΗ, η οποία άλλωστε και διενεργεί το διαγωνισμό και όπως σημειώνουν πηγές που
γνωρίζουν τα τεκταινόμενα, άπαξ και μία εταιρεία περάσει στη δεύτερη φάση δεν θα παίξει κανένα ρόλο εάν είναι ευρωπαϊκή ή προέρχεται από χώρα εκτός ΕΕ.Αντίστοιχοι προβληματισμοί, να σημειωθεί είχαν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας για το 66% που τελικά ακυρώθηκε. Μόνο που κατά τον προηγούμενο διαγωνισμό, είχαν τεθεί και μια σειρά από θέματα που ξεκινούσαν από την έγκριση της πώλησης από την ΕΕ και έφταναν μέχρι τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, με αποτέλεσμα να υπάρχει προβάδισμα των ευρωπαϊκών εταιρειών.
Προβάδισμα
Εφόσον λοιπόν οι κινέζοι της State Grid παραμείνουν στο διαγωνισμό μέχρι τέλους σύμφωνα με πηγές της αγοράς εκτιμάται ότι θα έχουν και τον πρώτο λόγο. Θυμίζουμε ότι για το 66% η αποτίμηση ήταν λίγο πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις η State Grid ήταν έτοιμη να προσφέρει για το 66% ένα ποσό που θα ξεπερνούσε τα 600 εκατ. ευρώ και θα έφτανε υπό όρους μέχρι και τα 800 εκατ. ευρώ. Με βάση την τότε λογιστική αποτίμηση σήμερα το 24% αποτιμάται στα 216 εκατ. που σημαίνει ότι οι κινέζοι μπορούν να «χτυπήσουν» άνετα μια προσφορά που θα ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.
Τα 300 εκατ. δεν αναφέρονται τυχαία, καθώς είναι το ποσό που είχε αποφασιστεί από την ιταλική Terna να διατεθεί για την αποκρατικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ. Τότε μάλιστα προκειμένου να παραμείνουν με αξιώσεις στο παιχνίδι οι ιταλοί, είχαν ξεκινήσει συζητήσεις με ενδιαφερόμενα funds. Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει: καταρχάς στο μετοχικό κεφάλαιο της Terna μετέχει εμμέσως και η State Grid αφού απέκτησαν μερίδιο στον μέτοχο της Terna CDP Reti (εταιρεία συμμετοχών του ιταλικού ταμείου παρακαταθηκών). Μια ακόμη ειδοποιός διαφορά είναι ότι το ιταλικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε σαφώς δυσμενέστερη θέση σε σχέση με δύο χρόνια πριν.
Σε σχέση με τους Γάλλους, σίγουρα ως μέγεθος η RTE είναι μια εταιρεία που μπορεί να καταθέσει ανταγωνιστική προσφορά έναντι των κινέζων, ωστόσο όπως είχε αποκαλύψει το Energypress το πρόβλημα της θυγατρικής της EdF δεν είναι το τίμημα αλλά το … ΙΤΟ. Δηλαδή το γεγονός ότι μαζί με το σχήμα ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ, η EdF RTE είναι οι μόνοι ηλεκτρικοί όμιλοι της ΕΕ που εφαρμόζουν το μοντέλο του ανεξάρτητου διαχειριστή μεταφοράς. Βεβαίως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο ΑΔΜΗΕ θα έχει αποσχιστεί από τη ΔΕΗ, οπότε η RTE θα είναι ο μόνος ΙΤΟ στην ΕΕ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις εγκρίσεις που θα απαιτηθούν από τις Βρυξέλλες. Σημειώνεται ότι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θέλουν την Επιτροπή να έχει ήδη ασκήσει πιέσεις ώστε η RTE να παραχωρήσει με placement μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου σε άλλους μετόχους.
Στην τελική φάση πάντως όπως όλα δείχνουν δε θα συμμετάσχει η δεύτερη κινεζική εταιρεία Southern Power Grid η οποία δεν έχει ευρωπαϊκή παρουσία και άρα δεν πληροί τα απαραίτητα τεχνικά κριτήρια. Βεβαίως η δεύτερη κινεζική εταιρεία θα μπορούσε να αναζητήσει συνεταίρο, εξέλιξη που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Πάντως State Grid και Southern Grid συμμετέχουν και στο διαγωνισμό για την πώληση μεριδίου στο διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρισμού της Αυστραλίας.
Η διαδικασία πάντως αναμένεται να τρέξει πολύ γρήγορα και κάποιες πληροφορίες θέλουν η προεπιλογή της πρώτης φάσης να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας. Έτσι θα κερδηθεί χρόνος για το due diligence και την έγκαιρη κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, ώστε να αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής στα τέλη Οκτωβρίου και να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα που προβλέπονται στο μνημόνιο.

 http://energypress.gr/news/admie-metaxy-ton-trion-opoios-dosei-ta-perissotera

Δεν υπάρχουν σχόλια: