DEH

DEH

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

Πιέσεις για τη συνέχιση λειτουργίας των δύο ορυχείων λιγνίτη στα Σέρβια

Στη συγκρότηση επιτροπής αγώνα προχώρησε ο δήμος Σερβίων Βελβεντού, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, για άσκηση πίεσης στη ΔΕΗ και το υπουργείο ΠΕΝ, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία των δύο ορυχείων λιγνίτη στην περιοχή.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον δήμο Σερβίων Βελβεντού λειτουργούν δύο ορυχεία λιγνίτη, της ΛΑΡΚΟ, που είναι υπό δημόσιο έλεγχο και το ιδιωτικό ορυχείο της ΜΕΤΕ ΑΕ. Τα δύο ορυχεία το τελευταίο διάστημα υπολειτουργούν και το επόμενο διάστημα, όπως έχουν δηλώσει οι υπεύθυνοι των εταιρειών, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μειώσεις του προσωπικού τους. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις μεγάλες αλλαγές που έχουν γίνει στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο μεγαλύτερος ατμοηλεκτρικός σταθμός της χώρας, αυτός του Αγ. Δημητρίου, και η μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα -λόγω κόστους από άλλα ανταγωνιστικά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο- αναγκάζονται να υπολειτουργούν, ενώ δύο ατμοηλεκτρικοί σταθμοί του Αμυνταίου και του Αης Καρδιάς με έξι μονάδες, λόγω παλαιότητας έχουν τεθεί σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας, μόνο το χειμώνα, για να προσφέρουν θέρμανση στις γειτονικές πόλεις της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου.
Η εξέλιξη αυτή έχει επηρεάσει δραματικά, τόσο τη λειτουργία των ορυχείων της ίδιας της ΔΕΗ, όσο και των ιδιωτικών ορυχείων, με τα οποία η ΔΕΗ έχει αναπτύξει συνεργασία και προμηθεύει με λιγνίτη τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς. Στα δύο ορυχεία της περιοχής Σερβίων απασχολούνται περίπου 370 εργαζόμενοι αλλά και επαγγελματίες που εμπλέκονται στην εξόρυξη και τη μεταφορά του λιγνίτη στα εργοστάσια της Επιχείρησης.
Η επιτροπή αγώνα την οποία αποτελούν, ο δήμαρχος Σερβίων Βελβεντού, εκπρόσωποι από την αντιπολίτευση στο δημοτικό συμβούλιο, από την Περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας και εκπρόσωποι των εργαζομένων και επαγγελματιών που συνεργάζονται με τα δύο ορυχεία, έχει ζητήσει επείγουσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση στο πρόβλημα.
Από τα βασικά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας είναι, η δέσμευση της κυβέρνησης για τη συνεχή και αδιάλειπτη λειτουργία των δύο ορυχείων εξόρυξης λιγνίτη από τις δύο εταιρείες, καθώς και η ανανέωση των συμβάσεων των ορυχείων από τη ΔΕΗ, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία τους τα επόμενα χρόνια διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας που έχει ανάγκη η περιοχή.
Όπως σημειώνεται, τα αιτήματα της επιτροπής έχουν σταλεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στους βουλευτές της Κοζάνης, καθώς και στα Επιμελητήρια της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: