DEH

DEH

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Σφοδρές Αντιδράσεις της Βιομηχανίας για την Εξαίρεση από τις Δημοπρασίες ΝΟΜΕ

Τις έντονες αντιδράσεις της ενεργοβόρου βιομηχανίας έχει πυροδοτήσει η ρύθμιση για την εξαίρεση των μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών από τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ.

Σε επιστολή που απέστειλε η ΕΒΙΚΕΝ στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τονίζεται ότι ο περιορισμός που προβλέπει η σχετική διάταξη (άρθρο 136, παράγραφος 2) του πολυνομοσχεδίου που είχε ψηφισθεί στις 22 Μαΐου, σύμφωνα με τον οποίο εξαιρούνται οι βιομηχανικοί καταναλωτές που είναι κάτοχοι αδειών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από τη συμμετοχή τους στις δημοπρασίες, δημιουργεί άνισους όρους ανταγωνισμού, καθώς εισάγει ρυθμιστικά εμπόδια στην ισότιμη πρόσβαση, χωρίς διακρίσεις, των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει τη μετακύλιση των οφελών στους τελικούς καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι οι βιομηχανικοί καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στην υψηλή και τη μέση τάση και έχουν ετήσια κατανάλωση άνω των 13 Gwh, μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ μόνο αν διατηρούν ή αναπτύσσουν «διακριτή δραστηριότητα προμήθειας» στη λιανική αγορά ρεύματος, χωρίς όμως να έχουν τη δυνατότητα αυτοπρομήθειας.

Όπως επίσης τονίζεται στην επιστολή, ο στόχος για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την πλήρη συμμετοχή των βιομηχανικών καταναλωτών.

Όπως αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας, ηρόκειται για μία «παράνομη εξαίρεση» και εφόσον δεν υπάρξουν αλλαγές θα γίνει καταγγελία στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

Ουσιαστικά, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, με αυτή τη ρύθμιση απαγορεύεται σε έναν μικρό βιομηχανικό καταναλωτή να συστήσει μία νέα εταιρεία, καθώς υποχρεώνεται να δημιουργήσει μία εταιρεία με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο ύψους 600.000 ευρώ, ενώ επιπλέον στη συνέχεια θα χρειάζεται μετρητά για τη λειτουργία της, κάτι που στις σημερινές συνθήκες τουλάχιστον είναι αδύνατο.

Μόνο τρεις μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές εκτιμάται ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις απαιτήσεις και να συστήσουν ξεχωριστή εμπορική εταιρεία, ώστε να συμμετάσχουν απρόσκοπτα στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας και να στηρίξουν με αυτό τον τρόπο και τη μικρή βιομηχανία, δεδομένου μάλιστα ότι λόγω των χαμηλών margins στις συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτών, κανείς άλλος δεν φαίνεται να έχει κίνητρο για να αναλάβει την προμήθεια τους.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αναμένεται τώρα είναι η εξειδίκευση της συγκεκριμένης ρύθμισης στον σχετικό Κώδικα που θα καταρτίσει ο ΛΑΓΗΕ και θα εγκρίνει η ΡΑΕ. «Εκεί θα παιχτεί όλο το παιχνίδι», όπως λένε χαρακτηριστικά οι πηγές της βιομηχανίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: