DEH

DEH

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Ισχυρό μήνυμα στους απανταχού κρατιστές, οι οποίοι σημειωτέον στην Ελλάδα ευδοκιμούν σε όλο το πολιτικό φάσμα ανεξαρτήτως ιδεολογικής ταυτότητας, έστειλε η ΔΕΗ με την ανακοίνωση της απόφασης για μείωση κατά 15% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ισχυρό μήνυμα στους κρατιστές από τη μείωση της τιμής του ρεύματος
Tο μήνυμα γράφει στην ...ούγια πως ο υγιής ανταγωνισμός λειτουργεί υπέρ των πολιτών, των επιχειρήσεων και εν τέλει της ίδια της οικονομία ως σύνολο. Να αναγκάζεται ένα κρατικό μονοπώλιο, υπό την πίεση του ανταγωνισμού να προβαίνει σε ελάφρυνση για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις δεν είναι ούτε σύνηθες, ούτε συνυφασμένο με την ύπαρξη των κρατικών επιχειρήσεων.
Το μήνυμα είναι σαφές. Υγιής ανταγωνισμός που στηρίζεται στην υγιή επιχειρηματικότητα ανεξαρτήτως της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής. Ανταγωνισμός ανάμεσα σε ιδιώτες και κρατική επιχείρηση για να κερδίσουν τους πελάτες και το κράτος σε ρόλο εγγυητή της καλής λειτουργίας και του σεβασμού των κανόνων της υγιούς επιχειρηματικότητας.
Το μήνυμα οι κρατιστές δεν το πήραν από το προηγούμενο της απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών, του νέου ΟΤΕ, ούτε της κινητής τηλεφωνίας που δημιούργησαν δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες σε τιμές πολύ χαμηλότερες και πιο ποιοτικές από την εποχή του μονοπωλίου, όταν κάποιος χρειαζόταν πολιτικό μέσο ή να είναι σοβαρά ασθενής για να βάλει τηλέφωνο.
Το ίδιο να επαναληφθεί και με το ηλεκτρικό ρεύμα. Να δημιουργηθούν δηλαδή δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και να προσφερθούν φθηνότερες υπηρεσίες. Κερδισμένοι θα είναι όλοι. Η οικονομία, η απασχόληση, οι καταναλωτές και η υγιής επιχειρηματικότητα.
Ως προς το τελευταίο χρειάζεται ο παρεμβατικός ρόλος του κράτους μέσω της ρυθμιστικής αρχής, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα παραβατικότητας και να τηρηθούν οι κανόνες. Ουσιαστικά χρειαζόμαστε το νέο κράτος που απαιτούν οι καιροί και όχι το διεφθαρμένο και γραφειοκρατικό μόρφωμα που καταδυναστεύει τους πολίτες και βάζει εμπόδια αντί να διευκολύνει την οικονομική δραστηριότητα.
Η ΔΕΗ έστειλε το πρώτο μήνυμα. Θα ακολουθήσουν και άλλα, αφού οι ιδιώτες προμηθευτές αναμένεται να απαντήσουν με νέες μειώσεις τιμών και προσφορές ώστε να μπουν σταδιακά σε φάση υγιούς ανταγωνισμού που βελτιώνει την παραγωγικότητα και αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας που τόση ανάγκη έχουμε, ειδικά τώρα στην κρίση.
Γιατί με τη μείωση του ρεύματος μειώνεται το κόστος παραγωγής και επομένως γίνονται πιο φθηνά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες και συνεπώς πιο ανταγωνιστικά διεθνώς , που είναι και το μεγάλο ζητούμενο στο νέο οικονομικό μοντέλο που πρέπει και οφείλει να οικοδομήσει η χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: