DEH

DEH

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

N. Χατζηαργυρίου: Ο πολίτης και το περιβάλλον στο επίκεντρο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΔΕΔΔΗΕ


Αποτέλεσμα εικόνας για χατζηαργυριου δεδδηε 
Η δεκαετία που διανύουμε είναι η δεκαετία της ενέργειας.
Όπως ακριβώς την προηγούμενη δεκαετία ο τομέας των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής εξελίχθηκε και αναπτύχθηκε ραγδαία προσφέροντας νέες πρωτοποριακές υπηρεσίες στους καταναλωτές καθοδηγούμενος από την τεχνολογική πρόοδο, έτσι  και σήμερα οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο χώρο της ενέργειας, με τα Δίκτυα να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών των
αλλαγών.
Εφαλτήριο για τη μεταμόρφωση του ενεργειακού τομέα είναι οι στόχοι που έχουν τεθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας, με βασικό γνώμονα τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και ταυτόχρονα την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.
Στη χώρα μας, η Πολιτεία έχει εναρμονίσει την ενεργειακή στρατηγική  της με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υλοποιώντας πλήθος μεταρρυθμίσεων που οδηγούν  στον εκσυγχρονισμό της αγοράς.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ο ΔΕΔΔΗΕ, όπως και όλοι οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ευρώπη, καλείται σήμερα να ενσωματώσει στα συστήματά του ένα υψηλό ποσοστό ανανεώσιμης διεσπαρμένης παραγωγής με αποδοτικό τρόπο.
Προκειμένου να το επιτύχει, η μετάβαση των δικτύων στην εποχή των Έξυπνων Συστημάτων είναι μονόδρομος, καθώς το νέο περιβάλλον λειτουργίας με ένταξη σταθμών ΑΠΕ στο Δίκτυο και συστημάτων διαχείρισης της ζήτησης προκαλεί πολλά σύνθετα τεχνικά προβλήματα.
Αυτή ακριβώς την πρόκληση έρχεται να αντιμετωπίσει ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του ΔΕΔΔΗΕ με την υιοθέτηση νέων προηγμένων τεχνολογικών λύσεων.
Με κύριο σύμμαχο τις τεχνολογίες της ενέργειας, της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, ο ΔΕΔΔΗΕ προχώρα στην υλοποίηση σύνθετων καινοτόμων έργων, που θα αλλάξουν ριζικά την λειτουργία των δικτύων διανομής  ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη προτεραιότητα τον πολίτη και το περιβάλλον και θα οδηγήσουν σε  αναβαθμισμένη ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους.
Το βασικό όραμα του ΔΕΔΔΗΕ είναι η μετάβαση σε ένα Έξυπνο Σύστημα το οποίο θα βελτιώνει συνεχώς τη διαχείριση των συνδεδεμένων σε αυτό χρηστών, καταναλωτών και παραγωγών.
Στα άμεσα πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται η ελαχιστοποίηση των επισκέψεων υπαλλήλων – καταμετρητών στις ιδιοκτησίες των πελατών, η ακριβής τιμολόγηση, η άμεση πληροφόρηση των πελατών με στοιχεία της κατανάλωσής τους, η βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης ενέργειας στο Δίκτυο Διανομής, η δυνατότητα άμεσης επιλογής και αλλαγής προμηθευτή καθώς και η δυνατότητα άμεσης διαδοχής και επανασύνδεσης καταναλωτή.
Μελλοντικά θα δίνεται η δυνατότητα παροχής εναλλακτικών τιμολογίων μεταβαλλόμενου κόστους καθώς και η δυνατότητα της αντιμετώπισης των αιχμών ζήτησης, μέσω της άμεσης ενημέρωσης και προτροπής των καταναλωτών για μείωση της κατανάλωσης τους, προσφέροντας μειωμένο τιμολόγιο σε περίπτωση μείωσης της κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής.
Καινοτόμα έργα που θα μετατρέψουν το Ελληνικό Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας σε ένα Έξυπνο Σύστημα με όλα τα παραπάνω οφέλη, περιλαμβάνονται στο πενταετές business plan του ΔΕΔΔΗΕ. Ενδεικτικά ακολουθούν κάποια από τα σημαντικότερα:
Η ψηφιακή απεικόνιση του Δικτύου Διανομής (GIS) αποτελεί ένα έργο το οποίο στοχεύει στην αποτύπωση των χαρτών των δικτύων μας σε ψηφιακά αρχεία. Τα αρχεία αυτά, θα διαθέτουν τεχνικές πληροφορίες για τα στοιχεία του δικτύου σε συσχετισμό με τη γεωγραφική τους θέση.
Το GIS έρχεται να εκσυγχρονίσει τους χάρτες του Δικτύου, οι οποίοι σήμερα είναι αποτυπωμένοι σε χαρτί και περιλαμβάνουν  ανακρίβειες και αντιφατικές πληροφορίες, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν ενημερωθεί οι χάρτες με νέα έργα που έχουμε εκτελέσει, ενώ πολλές φορές τα βασικά γεωγραφικά στοιχεία που περιλαμβάνουν δεν είναι ενημερωμένα με έργα πολεοδομίας, τους νέους δρόμους, τις μεταβολές στα σχέδια πόλεως κλπ.
Με το GIS αποτυπώνονται σε ψηφιακούς χάρτες όλα τα στοιχεία του Δικτύου Διανομής (χαρτογραφικά και περιγραφικά) τα οποία θα ενημερώνονται συνεχώς. Με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμιστούν πολλές από τις τεχνικές δραστηριότητες μας, καθώς θα διευκολυνθούν σημαντικά οι μελέτες δικτύων, τα έργα συντήρησης, οι μελέτες αξιοπιστίας του δικτύου, κλπ.
Ο εκσυγχρονισμός των Κέντρων Ελέγχου Δικτύων Διανομής (ΚΕΔΔ) αποτελεί άλλο ένα σημαντικό έργο που υλοποιούμε.
Μέσα από τα νέα Κέντρα Ελέγχου Δικτύων Διανομής (ΚΕΔΔ) θα υπάρχει συνεχής εποπτεία της κατάστασης λειτουργίας του Δικτύου Διανομής, τόσο εντός των Κύριων Υποσταθμών Υψηλής προς Μέση Τάση, όσο και των Δικτύων Μέσης Τάσης.
Μέσω των ΚΕΔΔ μας δίνεται η δυνατότητα τηλελέγχου, τηλεποπτείας και τηλεχειρισμού των κύριων διακοπτικών στοιχείων του Δικτύου για άμεση αποκατάσταση των βλαβών, ενώ αποκτάμε πλήρη έλεγχο του Δικτύου μέσω της άμεσης πληροφόρησης που μας παρέχεται από εξελιγμένα συστήματα  SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) Tα προγράμματα DMS (Distribution Management Systems), μας παρέχουν την δυνατότητα άμεσων αναλύσεων και μελετών για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους.
Παράλληλα ο ΔΕΔΔΗΕ, ως Διαχειριστής Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών (ΜΔΝ), προωθεί το Έργο Ανάπτυξης Υποδομών στα ΜΔΝ, σε εφαρμογή του Κώδικα ΜΔΝ, στο οποίο μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται και το Έργο Ανάπτυξης Κέντρων Ελέγχου Ενέργειας των ΜΔΝ (ΚΕΕ-ΜΔΝ), τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και στα κεντρικά γραφεία του Διαχειριστή ΜΔΝ, στην Αθήνα.
Στα πλαίσια του υπόψη Έργου προβλέπεται η υλοποίηση υποδομών Κεντρικού ΚΕΕ στην Αθήνα και Τοπικών ΚΕΕ, κατ’ αρχάς στα ηλεκτρικά συστήματα της Κρήτης και της Ρόδου και στη συνέχεια και στα υπόλοιπα 27 ηλεκτρικά συστήματα των ΜΔΝ, το αργότερο ως το τέλος του έτους 2019. Στόχος του Έργου είναι η εποπτεία, ο έλεγχος, η λειτουργία και η διαχείριση των ηλεκτρικών συστημάτων, να γίνεται κεντρικά από το Διαχειριστή ΜΔΝ, επιτυγχάνοντας την κατά το δυνατόν οικονομικότερη λειτουργία των μονάδων παραγωγής των νησιών, τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο του κάθε νησιού και την ταυτόχρονη διασφάλιση της αξιόπιστης και απρόσκοπτης ηλεκτροδότησης των καταναλωτών των ηλεκτρικών συστημάτων των ΜΔΝ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά επίσης και στην υλοποίηση των Συστημάτων Τηλεμέτρησης.
Το Σύστημα  Τηλεμέτρησης παροχών μεγάλων πελατών Χαμηλής Τάσης, αφορά σε 60.000 μεγάλους καταναλωτές και βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης.
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την υλοποίηση πιλοτικού συστήματος Τηλεμέτρησης και Διαχείρισης της ζήτησης παροχών ηλεκτρικής ενέργειας οικιακών και μικρών εμπορικών καταναλωτών εντάσσοντας 170.000 μετρητικά σημεία στην Ξάνθη, Λέσβο, Λήμνο, Αγ. Ευστράτιο, Λευκάδα, Αττική και Κεντρική Μακεδονία όπως επίσης και άλλα περίπου 30.000 στην Θήρα, Κύθνο και Μήλο.
Το πιλοτικό αυτό έργο είναι σημαντικό γιατί θα μας βοηθήσει στις προδιαγραφές για την σταδιακή πανελλαδική εφαρμογή των ευφυών συστημάτων μέτρησης και την αντικατάσταση των περίπου 7 εκατομμυρίων ηλεκτρομηχανικών μετρητών με Έξυπνους Μετρητές.
Σε αυτή την πορεία ο ΔΕΔΔΗΕ δεν είναι μόνος του, καθώς συμμετέχει και παρακολουθεί από κοντά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, συμμετέχει σε πολλούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, είναι ενεργό μέλος του EDSO for Smart Grids, της Eurelectric και της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας των Smartgrids.
Επιπλέον, συμβάλλει και αποκτά πολύτιμες εμπειρίες από την συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα.
Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε πλήθος έργων του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και Καινοτομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2007-2013), και συμμετέχει σε έργα  του διάδοχου Προγράμματος Horizon2020 (2014-2020).
Στη θεματολογία αυτών των προγραμμάτων περιλαμβάνεται η λειτουργία και η ανάπτυξη Δικτύων Διανομής, η ενσωμάτωση και διαχείριση της διεσπαρμένης παραγωγής στο Δίκτυο, η χρήση αυτοματισμών και τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας στα Δίκτυα και τα ηλεκτρικά οχήματα.
Πρέπει επίσης να συμπληρώσω, πως ο εκσυγχρονισμός για τον ΔΕΔΔΗΕ δεν σταματάει στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, αλλά με επίκεντρο τον Έλληνα πολίτη, προχωρά σε πλήθος ενεργειών για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών του με νέα κανάλια επικοινωνίας, όπως τα call centers και το Διαδίκτυο.  Απώτερος στόχος είναι με απόλυτο σεβασμό στον χρόνο των πελατών, να δοθεί η μέγιστη δυνατότητα καλλίτερης εξυπηρέτησης εξ αποστάσεως, χωρίς τη φυσική μετάβαση στα Γραφεία του.
Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική οικονομία περίοδο που διανύουμε, ο ΔΕΔΔΗΕ φιλοδοξεί με σύμμαχο την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, να εκσυγχρονίσει μια από τις πιο κρίσιμες υποδομές της χώρας μας, το Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Οι επενδύσεις που υλοποιεί ο ΔΕΔΔΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση, και οι οποίες θα ανέλθουν σε περίπου 1,25 δισ. σε βάθος πενταετίας, πέρα από τα οφέλη για τον τελικό αποδέκτη, -δηλαδή τον χρήστη του Δικτύου- αλλά και το περιβάλλον, θα ενισχύσουν και την προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Στόχος μας, είναι μέσα από όλη αυτή την τεχνογνωσία που έχουμε συγκεντρώσει, να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα πρωτοποριακά και καινοτόμα έργα που εν συντομία περιέγραψα, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και προϊόντων από ελληνικές επιχειρήσεις.
Στον αναπτυξιακό τομέα, μπορούμε να λειτουργήσουμε ως κόμβος συγκρότησης και συντονισμού ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος που περιλαμβάνει δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες, πανεπιστήμια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επενδυτές καθώς και πλήθος άλλων φορέων και οργανισμών.
Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τομέα της ενέργειας. Η υλοποίηση του οράματος του ΔΕΔΔΗΕ θα οδηγήσει στην ανάπτυξη του ενεργειακού κλάδου και θα συνεισφέρει στην μάχη για ταχύτερη επιστροφή της οικονομίας μας γενικότερα  σε αναπτυξιακή πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: