DEH

DEH

Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Χύτρα Ειδήσεων του kozan.gr


Η χθεσινή επίσκεψη, στην Κοζάνη και το Λιγνιτικό Κέντρο Δ. Μακεδονίας, της κας Σκα Κέλλερ (Γερμανίδα πολιτικός – ευρωβουλευτής με το κόμμα των Πρασίνων), προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια σε αυτοδιοικητικούς και συνδικαλιστές της ΔΕΗ, από την περιοχή, οι οποίοι θεωρούν, πως, ο δήμαρχος, Λευτέρης Ιωαννίδης, μετά κι από την ημερίδα για τη μεταλιγνιτική περίοδο, σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη εποχή για τα ενεργειακά ζητήματα της χώρας, αλλά και με τις εργασίες για την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας “Πτολεμαΐδα V” να βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, προσπαθεί, όχι απλώς ν’ ανοίξει “διάλογο” για ένα σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή, αλλά να μεταφέρει, στο ενεργειακό κέντρο της χώρας, “πράσινες” απόψεις που ζητούν άμεση δραστική μείωση του λιγνίτη με αντίστοιχη αύξηση των ΑΠΕ. Άλλωστε η χθεσινή του δήλωση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι: “Με εμφατικό πλέον ρυθμό μπαίνουμε σ’ αυτή την περίοδο (μεταλιγνιτική)”, μόνο τυχαία δεν ήταν.
==============================
Αποτέλεσμα εικόνας για βαταλης Αρης
Χαρακτηριστικό δείγμα του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, με αφορμή και την επίσκεψη της κας Σκα Κέλλερ, είναι τα όσα έγραψε, χθες, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook, το  μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της επιχείρησης, Άρης Βάταλης, o οποίος με αφορμή και την ανάρτηση του kozan.gr (δείτε εδώ), με το ουράνιο τόξο πάνω από τον ΑΗΣ Καρδιάς, που ήταν επί μέρες “σβηστός”, έγραψε: “Συγνώμη αν απογοητεύθηκαν ορισμένοι αλλά η μεταλιγνιτική περίοδος θα αργήσει μια δυο δεκαετίες. Η ΔΕΗ συνεχίζει την παρουσία της στην περιοχή Κοζάνης, Πτολεμαΐδας και Φλώρινας με πολύχρωμο φωτοστέφανο. Σε λειτουργία ο ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ μετά την αποκατάσταση της βλάβης”.
==============================
Αποτέλεσμα εικόνας για oryxeia
Υπάρχουν πολλοί, αυτοδιοικητικοί και συνδικαλιστές της ΔΕΗ, που θεωρούν, πως, ο δήμαρχος Κοζάνης, Λευτέρης Ιωαννίδης, το επόμενο διάστημα, θα επιχειρήσει, με διαφόρους τρόπους να προκαλέσει αντίστοιχου είδους “προβληματισμούς” για περαιτέρω συζήτηση. Η αλήθεια είναι πως πρέπει να το κάνει, αλλά κατά την άποψη της στήλης, αν πραγματικά ενδιαφέρεται για την περιοχή, θα πρέπει, στην παρούσα φάση, να επικεντρωθεί σε ζητήματα που αφορούν τον καθορισμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των εξαντλημένων ορυχείων (επαναπόδοση σε Πολιτεία – ΟΤΑ), με άμεση έναρξη έργων ανάταξης κι αποκατάστασης των εδαφών, αξιοποίηση – στο εγγύς μέλλον – ανενεργών ΑΗΣ, αλλά και στο κομμάτι των μετεγκαταστάσεων και των ευκαιριών που δημιουργούνται γύρω απ’ αυτές κτλ.. Από εδώ πρέπει να ξεκινήσει, όχι ο διάλογος, αλλά η πρακτική ΕΦΑΡΜΟΓΗ του σχεδίου της μεταλιγνιτικής περιόδου.  Μετά συγχωρήσεως, αλλά από διαλόγους “χορτάσαμε”. Δεν περιμέναμε την παρούσα δημοτική αρχή για να διαβουλευόμαστε και να προβληματιστούμε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όμως, το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, είναι μια εντελώς πολυσύνθετη περίπτωση, που κανείς, δεν πρέπει να προσεγγίζει ρηχά, προκειμένου να ικανοποιήσει ή να εξυπηρετήσει την ιδεολογία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: